Mohamedas Abdi Hassanas arba Didžioji burna teigia, jog piratavimu vertėsi aštuonerius metus, tad atėjo metas „trauktis ir mesti šią veiklą“.

„Nuo šiandien gaujos veikloje nebedalyvausiu“, - teigia piratų vadas.

Praeitais metais jis buvo vadinamas „įtakingiausiu ir garsiausiu“ Somalio Hobjo regiono piratų lyderiu. Tokia informacija skelbta Jungtinių Tautų Somalio ir Eritrėjos stebėsenos grupės parengtoje ataskaitoje.

Didžiosios burnos vyrai dalyvavo 2009 metais užgrobiant Ukrainos prekybinį laivą „MV Faina“, kuris gabeno 33 naujam gyvenimui prikeltus sovietų laikų tankus T-72. Laivą piratai apleido gavę 3 mln. dolerių (beveik 8 mln. Lt) išpirką.

Piratų vadas taip pat siejamas ir su 2008 metų incidentu, kai buvo užgrobtas Saudo Arabijai priklausęs tanklaivis „Sirius Star“, kuris taip pat paleistas gavus kelių milijonų dolerių išpirką.

M. Abdi Hassanas neatskleidė, kodėl atsisako piratavimo, tačiau, kalbėdamas per ceremoniją Somalio Adado regione, pareiškė, jog tokį sprendimą priėmė norėdamas paskatinti ir kitus piratus atsisakyti šios nusikalstamos veiklos.

„Raginau ir daugumą savo bendražygių pasielgti taip pat, ir jie manęs paklausė“, - kalbėjo Didžioji burna.

Somalis nuo pat 1991 metų niekaip išbrenda iš vidinių konflikto liūno. Šaliai trūksta veiksmingos valdžios, o tokia situacija leidžia piratams, ekstremistams ir kitoms ginkluotoms grupėms elgtis nevaržomai.

Vandenyse pradėjus patruliuoti užsienio laivams, piratų veikla šiuo metu yra menkiausia per pastaruosius trejus metus.