ES karinių jūrų pajėgų pranešime sakoma, kad kariškiams pagaliau pavyko susisiekti su laivo kapitonu, patvirtinusiu, kad su Komorų vėliava plaukiojantis tanklaivis „Aris 13“ yra užimtas ginkluotų vyrų.

Šis pirmadienį įvykęs incidentas buvo pirmasis didelio komercinio laivo pagrobimas, įvykdytas netoli Somalio krantų nuo 2012 metų.

Jis buvo netikėtas pasaulio laivybos sektoriui, nes NATO šalių, taip pat Kinijos, Indijos ir Irano karo laivai, patruliuojantys šiame regione, per kelerius pastaruosius metus buvo veiksmingai nuslopinę Somalio piratų veiklą.

Vis dėlto Jungtinės Tautos spalį perspėjo, kad ramybė išlieka trapi ir kad Somalio piratai „yra nusiteikę ir turi pajėgumų atnaujinti atakas“.

Vienas ekspertas sakė, kad šiame regione buvo per anksti prarastas budrumas, kai padėtis aprimo.

NATO savo kovos su piratavimu misiją prie Somalio krantų užbaigė gruodį.

Vienas Somalio piratas, teigęs palaikantis ryšį su tanklaivį užgrobusiais žmonėmis, sakė, kad dėl išpirkos dydžio kol kas nenuspręsta.

Piratas Bile Husseinas nurodė naujienų agentūrai „The Associated Press“ (AP), kad ginkluoti užpuolikai uždarė daugumą įgulos narių vienoje kajutėje ir atkirto ryšių linijas.

„Dabar pagrindinis rūpestis – galimas mėginimas išgelbėti (įgulos narius), todėl visos ryšių linijos popietę buvo atkirstos“, – aiškino jis.

Jungtiniams Arabų Emyratams priklausantis tanklaivis „Aris 13“, kurio įgulą sudaro aštuoni Šri Lankos piliečiai, pirmadienį pranešė, kad prie jo artėja dvi motorinės valtys, sakė organizacijos „Oceans Beyond Piracy“ regioninio padalinio vadovas Johnas Steedas.

Šis laivas gabeno degalus iš Džibučio į Somalio sostinę Mogadišą.

ES pranešime sakoma, kad laivo kapitonas pasiuntė nelaimės signalą.

Vienas pusiau autonominės Puntlando valstijos pareigūnas sakė, kad daugiau kaip dvi dešimtys užpuolikų užėmė „Aris 13“ netoli Somalio šiaurinės pakrantės, kur aktyviai veikia ginklų kontrabandininkai ir su teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusi grupuotė „al Shebab“.

Antradienį šis laivas stovėjo išmetęs inkarą netoli Alulos miesto, sakė vietos vyresnysis Salad Nuras.

„Laivas dabar yra prie kranto; į laivą įlipo daugiau ginkluotų vyrų“, – jis telefonu sakė AP.

ES karinės jūrų pajėgos nurodė gavusios informacijos iš asmens, palaikiusio ryšį su laivo kapitonu.

Ši informacija buvo perduota laivo savininkams; pradėtas tyrimas.

Šri Lankos užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad ji susisiekė su laivybos agentais ir užsienio pareigūnais, siekdama gauti daugiau informacijos ir užtikrinti pagrobto laivo įgulos „saugumą bei gerovę“.

Piratavimas prie Somalio krantų anksčiau kėlė didelę grėsmę pasaulinei laivybai.

Pastaraisiais metais ji buvo sumažinta tarptautinių pastangų vandenyse netoli šalies, kurios silpna centrinė vyriausybė tebesistengia įsitvirtinti po ketvirtį šimtmečio trukusio konflikto.