Tyrimas, kuriame buvo ištirta 1 400 Europos ir Šiaurės Amerikos roko ir pop žvaigždžių, žinomų tarp 1956 ir 2006 metų, atskleidė, kad būdami jauni miršta vienas iš 10 Europos solo artistų, o Šiaurės Amerikoje šis skaičius dar dvigubai didesnis.

Ekspertai mano, kad grupės narių palaikymas gali nuo to apsaugoti.

Tyrimas buvo baigtas 2012 m. vasario 20 d., - iki to laiko ankstyva mirtimi buvo mirę 137 atlikėjai, įskaitant Elvį Presley, Jimį Hendrixą, reperį 2Pac, Michaelą Jacksoną, Amy Winehouse ir Whitney Houston bei tokius grupėje dainuojančius atlikėjus kaip Kurtą Cobainą iš grupės „Nirvana“, Sidą Viciousą iš grupės „Sex Pistols“ ir Stuartą Cable’ą iš „Stereophonics“.

Vidutiniškai Europos žvaigždės miršta sulaukusios 39 metų, o atlikėjai iš Šiaurės Europos - šešiais metais vyresni.

Solo atlikėjams yra du kartus didesnė tikimybė mirti anksčiau palyginus su tais, kurie dainuoja grupėje, nepriklausomai nuo to, ar jie iš Europos, ar Šiaurės Amerikos.

Europoje anksčiau miršta vienas iš 10 jaunų solo atlikėjų, o Amerikoje šis skaičius yra net du kartus didesnis – miršta vienas iš 5. Tyrimo autoriai mano, kad tam gali turėti įtakos ilgi koncertų turai Šiaurės Amerikoje, nereguliarus sveikatos patikrinimas ir narkotikų vartojimas.

Visi toje pačioje valtyje

„Solo atlikėjai pasirenka gyventi vienišą gyvenimą ir tai jie nusprendžia sąmoningai“, - sakė įžymybių psichologė Honey Langcaster-James.

„Jie gali atsidurti situacijose, kur vieninteliai žmonės aplink juos bus tik darbuotojai, kuriems mokama, ir visiems jiems rūpės tik žvaigždžių finansai, o ne asmeniniai jų poreikiai – atlikėjai nežino, kuo galima pasitikėti“.

„Jie daug keliauja, ilgai būna toli nuo savo draugų ir šeimos ir yra matomi tokie, kokie atrodo viešumoje, o ne tokie, kokie yra iš tikrųjų – tai gali priversti juos jaustis menkesniais, izoliuotais ir nevisaverčiais”.

„Psichologiniai tyrimai atskleidė, kad žmonės, kuriuos kas nors palaiko, gyvena ilgiau - o grupės atlikėjai gali iš to turėti dar daugiau naudos - juk visi jie yra toje pačioje valtyje“.

„Tokiems žmonėms lengviau suprasti, kuo galima pasitikėti - grupės nariai gali sustabdyti asmenį, galvojantį apie savižudybę ir vėl grąžinti į grupės veiklą“.

Sudėtinga vaikystė

Tyrimas parodė, kad lytis ir amžius neturėjo įtakos gyvenimo trukmei, bet tautybė turėjo – tiems, kurie buvo ne baltaodžiai, buvo didesnė tikimybė anksčiau numirti.

Tikėtina, kad tie, kurie mirė nuo narkotikų ir alkoholio problemų, turėjo sudėtingą vaikystę.

Tyrimo autoriai mano, kad muzikinė karjera gali atrodyti patraukli tiems, kurie nori pabėgti nuo nelaimingos vaikystės, bet ji taip pat gali suteikti turtus ir prieigą prie to, kas prives prie nesveiko ir pavojingo elgesio.

„Pop ar roko žvaigždės yra tarp sektiniausių pavyzdžių vaikams, ir apklausos rodo, kad vis daugiau vaikų trokšta tapti pop žvaigždėmis”, - rašė tyrimo autoriai.

„Svarbu, kad jie [vaikai] suvoktų, kad tam tikrų medžiagų vartojimas ir rizikavimas gali būti įsišaknijęs nelaimingoje vaikystėje, o ne šlovėje”.