Tyrimo metu nustatyta, kad šokiruojančiame pokalbyje, pagrindžiančiame nuogąstavimus, kad Rusijos kariai Ukrainoje prievartauja moteris, dalyvavo 27 metų rusas Romanas Bykovskis ir jo žmona Olga Bykovskaja, mergautine pavarde Pinjasova.

Pokalbis, kurį Ukrainoje saugumo tarnybos perėmė Ukrainos pietuose esančiame Chersone ir balandžio pradžioje paviešino, girdima, kaip moteris duoda leidimą savo vyrui prievartauti Ukrainos moteris.

„Taip, aš leidžiu. Tik nepamiršk apsaugos“, – juokdamasi sako rusė.

RFE/RL rusų tarnybos reporteriai iš jungtinio tiriamosios žurnalistikos projekto su ukrainiečių tarnyba liūdnai pagarsėjusio pokalbio dalyvių telefono numerius gavo iš Ukrainos saugumo, jie padėjo susekti R. Bykovskio ir jo žmonos socialinės žiniasklaidos paskyras.

Rusijos Oriolo mieste, esančiame už 350 kilometrų nuo Maskvos, gimęs ir augęs karys į Krymą persikėlė praėjus keleriems metams nuo pusiasalio aneksijos. Jo motinos Irinos Bykovskajos įrašai socialiniuose tinkluose įrodo, kad jos sūnus priklauso Rusijos ginkluotosioms pajėgoms.

Kai su juo susisiekė RFE/RL, R. Bykovskis patvirtino savo tapatybę ir pareiškė šiuo metu esantis Sevastopolyje – Krymo uoste, kur yra Rusijos Juodosios jūros flotilės bazė. Nepaisant to, jis paneigė, kad tame pokalbyje girdimas būtent jo balsas.

Olga Bykovskaja žurnalistams patvirtino, kad jos vyras yra Sevastopolyje, paaiškino, kad buvo sužeistas ir dabar gydomas ligoninėje. Nė vienas nesutiko atsakyti į daugiau klausimų.

Nors R. Bykovskis ir bandė išsisukti, tiek jo, tiek jo sutuoktinės balsai, girdimi skandalingame pokalbyje, sutampa.

Nors ir neatmetama galimybė, kad pokalbio metu pora tiesiog nevykusiai juokauja, jų žodžiai itin šokiruojantys vis augančių išprievartavimų Ukrainoje skaičių fone.

Balandžio 3 dieną paskelbtoje ataskaitoje Niujorke veikiantis „Human Rights Watch“ pateikia pirmuosius pranešimus apie išžaginimus.

Rusijos pajėgoms pasitraukus iš Kyjivo teritorijų, tokių kaltinimų pasigirdo dar daugiau. Tą pačią dieną, kai pasirodė ataskaita, Jungtinės Karalystės ambasadorė Ukrainoje Melinda Simmons prievartavimus pavadino neišprovokuoto Rusijos karo Ukrainoje elementu.

„Nors kol kas tiksliai nežinome, kiek plačiai tai taikoma Ukrainoje, jau dabar aišku, kad tai – Rusijos arsenalo dalis. Moterys žaginamos matant vaikams, mergaitės – stebint jų šeimoms. Tai sąmoningas viršenybės demonstravimo aktas“, – teigia ambasadorė.

Žaginimai – karo nusikaltimai, ir tokiais dalykais kaltinamiems kariams gresia stoti prieš tarptautinį teismą. Jų vadams baudžiamoji atsakomybė gresia tais atvejais, kai jie žinojo apie vykdomus žaginimus ir nedarė nieko, kad tai liautųsi.

Rusija oficialiai į Ukrainos kaltinimus prievartavimais nereaguoja. Tik Rusijos pareigūnai neigia, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje taikosi į civilius ar vykdo karo nusikaltimus, nors ir daugėja įrodymų, kad viskas priešingai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)