Kaip praneša „Interfax“, per šį susitikimą S. Šoigu paskelbė, kad „didelio masto ginkluotųjų pajėgų sudėties pokyčiai, karių skaičiaus didinamas ir Rusijos Federacijos karinio – administracinio suskirstymo keitimas“ bus vykdomi 2023–2026 metais.

Gynybos ministerijos vadovas priminė, kad įgyvendinant šią reformą, be kita ko, reikės „suformuoti armijos korpusą Karelijos Respublikoje, tris motorizuotąsias šaulių divizijas Sausumos pajėgose ir dvi desantines šturmo divizijas Oro desantinėse pajėgose, septynias motorizuotąsias šaulių brigadas Vakarų, Centro bei Rytų karinėse apygardose ir Šiaurės laivyne pertvarkyti į motorizuotąsias šaulių divizijas“, „sukurti du naujus tarprūšinius strateginius teritorinius ginkluotųjų pajėgų junginius – Maskvos ir Leningrado karines apygardas, taip pat savarankiškas kariuomenės (pajėgų) grupes naujų Rusijos Federacijos subjektų teritorijose“.

S. Šoigu taip pat pareiškė, kad „reikės padidinti poligonų skaičių karinėse apygardose ir naujų Rusijos Federacijos subjektų teritorijose, organizuoti jų paruošimą praktiniams kariuomenės veiksmams, nustatyti kursantų ir klausytojų paruošimo apimtis Gynybos ministerijos aukštosiose mokyklose“.

Karo Ukrainoje fone Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas prieš pat Naujuosius metus paskelbė, kad karių skaičius bus padidintas nuo 1,15 mln. iki 1,5 mln.

Pasak S. Šoigu, du dideli teritoriniai vienetai – vienas Maskvoje, kitas Sankt Peterburge – bus sukurti kombinuojant kelias ginkluotųjų pajėgų rūšis.

Savarankiški kariniai daliniai taip pat bus įkurti Rusijos aneksuotose Ukrainos teritorijose.

Be to, S. Šoigu pranešė apie kariuomenės korpuso įkūrimą šiaurinėje Karelijos respublikoje, kuri yra Rusijos sudėtyje. Tai gali būti reakcija į planuojamą Švedijos ir Suomijos narystę NATO.

S. Šoigu taip pat paragino stiprinti karinio jūrų laivyno, oro pajėgų ir raketinių pajėgų kovinius pajėgumus. Pertvarka turėtų būti baigta iki 2026 metų, sakė jis.

Kaip skelbia Amerikos karo studijų instituto (ISW) analitikai, S. Šoigu paskelbtos reformos rodo, kad Rusija ketina pertvarkyti Rusijos ginkluotąsias pajėgas, kad jos būtų pritaikytos ne tik dabartiniam karui su Ukraina, bet ir didelio masto konvenciniam karui apskritai.

Kol kas neaišku, ar Rusijos armijai tikrai pavyks įgyvendinti augimą, kokį trejiems metams žadėjo S. Šoigu.

Rusija teoriškai gali formuoti naujų divizijų, tačiau kol kas neaišku, ar Rusijai pavyktų sugeneruoti pakankamai pajėgų, kurios būtų pasirengusios ir parengtos išnaudoti visą savo potencialą šiame kare Ukrainoje.

S. Šoigu jau anksčiau kalbėjo apie Rusijos karines reformas, bet jos niekada taip ir nebuvo įgyvendintos. Pavyzdžiui, 2022 metų gegužę jis paskelbė apie planus iki metų pabaigos suformuoti dvylika naujų Vakarų karinės apygardos dalinių, o 2021 metų rugpjūtį kalbėjo apie Rusijos gynybos ministerijos planus aktyvuoti 100 tūkst. rezervo karių.

Rusija jau seniau buvo susidūrusi su iššūkiais, kaip personalu aprūpinti jau egzistuojančius karinius dalinius, nes karių rengimui verkiant trūksta kvalifikuotų specialistų.

Kilo sunkumų ir formuojant naują diviziją, apie kurią buvo paskelbta dar 2020 metais.

150-osios motorizuotų šaulių divizijos restruktūrizacija truko ilgiau nei metus. Rusiją alinančios ekonominės problemos ateityje tik gilės, o tai darys papildomą spaudimą šalies karinei vadovybei, bandančiai gerinti pajėgų būklę.

Rusijos galimybės inicijuoti ir įgyvendinti didelio masto skubius pokyčius šalies karinėse pajėgose priklauso tik nuo prezidento Vladimiro Putino noro skirti dar didesnę dalį federalinio biudžeto karinės galios auginimui ir keleriems metams įjungti pasirengimo karui režimą. Kol kas pastebima signalų, leidžiančių daryti išvadą, kad Rusijos prezidentas tam ryšis.

Tokio masto reformos ir ekspansija, apie kokį kalba S. Šoigu, tikrai nebus spėtos įgyvendinti kaip įrankis karui Ukrainoje laimėti.

Įmanomi karinių pajėgų padėties pokyčiai nebent nuo 2024 metų, o tai reiškia, kad ateityje gali būti sudarytos palankesnės sąlygos Rusijos karinei galiai tapti rimtesne grėsme savo kaimynams, įskaitant ir NATO. Kol kas, panašu, Ukraina turi galimybių atsilaikyti iki vasaros ir per ją, jeigu tik Vakarai suteiks reikiamą paramą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)