Rusijos gynybos reikalų ministro Sergejaus Šoigu pareiškime teigiama, kad su Sirija besiribojančiuose rajonuose, esančiuose prie Viduržemio jūros akvatorijos teritorijos, bus dislokuota radijo elektroninių priemonių, nukreiptų prieš Sirijos teritoriją atakuojančius objektus, rašo kommersant.ru.

Tokių priemonių Rusija esą priversta imtis reaguodama į Izraelio veiksmus prieš objektus, esančius Rusijos Chmeimimo aviacijos bazės rajone Latalikijos provincijoje, įvykdytus rugsėjo 17 dieną.

Rusijos gynybos ministerija kaltina Izraelį, jog šalies naikintuvas F-16 smogė Rusijos žvalgybos lėktuvui Il-20.

Per ataką žuvo 15 Rusijos aviacijos karių. Rusijos prezidentas pažadėjo imtis „viską pakeisiančių“ atsakomųjų priemonių.

Sergejus Šoigu

„Pabrėžiu, kad 2013 metais Izraelio prašymu atidėjome komplekso S-300 pristatymą į Siriją, nors jis buvo paruoštas išsiuntimui, o Sirijos kariai įvykdė tinkamą pasirengimą. Dabar padėtis pakito – ir ne mūsų kalte“, – nurodė ministras.

Pasak jo, ši sistema turėtų reikšmingai sustiprinti Sirijos oro erdvės gynybos potencialą.

Be to, S. Šoigu pareiškė, kad Rusija pradės slopinti radarų ir palydovinės navigacijos signalus Viduržemio jūros rajone prie Sirijos, kur skraido bombardavimo misijas šioje šalyje vykdantys lėktuvai.

„Viduržemio jūros akvatorijos šalia Sirijos bus vykdomas kovinės aviacijos, atakuojančios objektus Sirijos teritorijoje, palydovinės navigacijos, borto radiolokacijos sistemų ir ryšio sistemų radioelektroninis slopinimas“, – pabrėžė ministras.

Izraelis karo draskomoje Sirijoje nuolat rengia antskrydžius prieš Damasko, jo sąjungininko šiitų libaniečių judėjimo „Hezbollah“ ir Irano taikinius.

Per vieną tokią Izraelio ataką sirų oro erdvės gynybos sistemos atsitiktinai numušė Rusijos Il-20 karo lėktuvą ir pražudė visus 15 juo skridusių kariškių.

Rusijos kariuomenė tuoj pat po incidento apkaltino Izraelio pilotus pasinaudojus „Rusijos lėktuvu kaip priedanga“ ir pareiškė, kad pasilieka teisę atsakyti į tokius veiksmus.

Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nesiėmė karingos retorikos ir nurodė, kad incidentas kilo dėl „tragiškų atsitiktinių aplinkybių“.

Izraelio kariuomenės delegacija ketvirtadienį lankėsi Maskvoje, kur išreiškė užuojautą dėl rusų kariškių žūties ir pasidalino su Rusijos pareigūnais informacija apie incidentą.

„Esame tikri, kad šios mūsų inicijuojamos priemonės atvėsins „karštas galvas“ ir sulaikys jas nuo neapgalvotų sprendimų, keliančių grėsmę mūsų kariams. Priešingu atveju būsime priversti reaguoti atitinkamai pagal susidariusias aplinkybes“, – pareiškė S. Šoigu.

S. Šoigu pareiškė, kad Izraelio veiksmai privertė Rusiją imtis adekvačių atsakomųjų priemonių, skirtų padidinti Rusijos pajėgų saugumą Sirijoje.

Komentuodamas Rusijos Il-20 numušimą Sirijoje, Rusijos gynybos ministras sakė: „Izraelio ekipažai, puikiai žinodami, kokia situacija ir kokios aplinkybės tuo metu buvo ore, pasinaudojo rusų lėktuvu kaip priedanga, todėl ir įvyko tragedija. Neturėjome kito pasirinkimo – teko imtis adekvačių priemonių, kaip padidinti mūsų karių, vykdančių kovos su tarptautiniu terorizmu užduotis Sirijoje, saugumą“, – S. Šoigu cituoja „RIA Novosti“.

Penktadienį vienas izraeliečių pareigūnas sakė, kad Izraelio koordinavimas su Rusija dėl jo atakų Sirijoje lieka nepakitęs, nepaisant pražūtingo Rusijos lėktuvo numušimo, o žydų valstybė išlaiko teisę laisvai imtis karinių veiksmų Sirijoje.

„Nepaisant šio nelaimingo atsitikimo, konfliktų šalinimo mechanizmas nė kiek nepakito“, – apie pirmadienį per Izraelio antskrydį numuštą rusų lėktuvą kalbėjo kariuomenės pareigūnas, pageidavęs likti anonimas.

Jis nurodė, kad abi šalys įsipareigojo laikytis „labai veiksmingo“ mechanizmo, bet pabrėžė, jog Izraelio „judėjimo laisvė yra nepaprastai svarbi“.

Tokį susitarimą Izraelis ir Rusija pasiekė 2015-aisiais, kai rusų pajėgos pradėjo kariniais veiksmais remti Damaską, kad būtų vengiama abiejų šalių kariuomenių susirėmimų Sirijos teritorijoje.

Telefonu pranešė pats Putinas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pirmą kartą po praėjusios savaitės incidento, kai Sirijoje buvo numuštas rusų lėktuvas, kalbėjosi su šios šalies prezidentu Basharu al Assadu ir informavo jį apie Maskvos planą perduoti sirų armijai naujų oro gynybos raketų sistemų S-300.

Per pokalbį telefonu, kurį inicijavo B. al Assadas, V. Putinas kalbėjo apie „papildomas priemones siekiant užtikrinti rusų karių Sirijoje saugumą ir sustiprinti šios šalies oro gynybos sistemą, įskaitant modernių sistemų S-300 perdavimą“, – sakoma Kremliaus pareiškime.