Greitkelio M5 kontrolę Sirijos prezidento Basharo al-Assado pajėgos perėmė pradėjusios paskutinio sukilėlių bastiono Idlibo puolimą. Tai yra pirmas kartas nuo 2012-ųjų, kai vyriausybė kontroliuoja visą greitkelį M5, kuris jungia sostinę Damaską su dideliais Hamos, Homso ir Alepo miestais.

„Režimas perėmė Rašidin al Rabėjos vietovę“ Alepo provincijoje, naujienų agentūrai AFP patvirtino SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

„Tai reiškia, kad jie pirmą kartą nuo 2012-ųjų kontroliuoja visą M5“, – teigė jis.

Per 2011 m. nuo antivyriausybinių protestų prasidėjusį konfliktą B. al-Assado režimas prarado didelę dalį šalies teritorijos sukilėliams.

Su Rusijos, kuri atsiuntė savo karius 2015 m., ir Irano pagalba Sirijos prezidentui lojalios pajėgos sugebėjo susigrąžinti didžiąją dalį prarastos teritorijos.

Paskutinės sukilėlių ir džihadistų kontroliuojamos teritorijos yra Idlibo provincijoje ir nedideliuose kaimyninių Alepo ir Latakijos provincijų ruožuose.

Idlibo provincijoje gyvena apie 3 mln. žmonių, dauguma jų jau anksčiau buvo priversti bėgti iš savo namų kitose šalies vietose.

Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, nuo gruodžio, kai prasidėjo Sirijos vyriausybinių pajėgų puolimas, beveik 700 tūkst. žmonių buvo priversti bėgti iš savo namų. Tai yra viena didžiausių žmonių persikėlimo bangų nuo Sirijos pilietinio karo pradžios.