„Lapkričio 20-ąją įvyko Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino derybos su Sirijos Arabų Respublikos prezidentu Basharu al Assadu, atvykusiu į Rusiją su darbo vizitu“, – rašoma Kremliaus išplatintame pranešime.

V. Putinas pasveikino B. al Assadą su Damasko laimėjimais „kovojant su teroristinėmis grupuotėmis“.

„Pirmiausia noriu pasveikinti jus su Sirijos laimėjimais kovojant su teroristinėmis grupuotėmis... Sirijos tauta susiduria su labai sunkiais išbandymais ir vis dėlto artėja prie galutinio, neišvengiamo teroristų sutriuškinimo“, – rašoma Kremliaus pranešime.

Šis B. al Assado vizitas Rusijoje yra antrasis jo susitikimas su V. Putinu nuo Sirijos konflikto pradžios 2011-ųjų kovą. Šis konfliktas, iš taikių protestų prieš vyriausybę peraugęs į daugiaplanį karą, pareikalavo jau apie 400 tūkst. gyvybių, o dar milijonai žmonių tapo pabėgėliais.

Pirmasis jųdviejų susitikimas įvyko 2015-ųjų spalį, tuojau po Rusijos karinės kampanijos Sirijoje, padedančios B. al Assado pajėgoms, pradžios. Ši Maskvos intervencija pakraipė konflikto jėgų pusiausvyrą B. al Assado naudai.

Sirijos kariuomenė ir jos sąjungininkai, remiami Irano, dviem dienomis anksčiau užėmė Abu Kamalio miestą – paskutinę didesnę gyvenvietę, kontroliuotą Sirijoje džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS). Šis puolimas vyko padedant Rusijos aviacijos smūgiams.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA nurodė, kad susitikimas Sočyje surengtas prieš trečiadienį Rusijoje vyksiantį Irano, Rusijos ir Turkijos prezidentų susitikimą.

Iranas ir Rusija yra pagrindiniai B. al Assado režimo sąjungininkai, o Turkija palaiko Sirijos opoziciją.

„Dabar svarbu Sirijoje pereiti prie politinio proceso, ir Rusija šiuo klausimu dirba su visomis šalimis“, – SANA citavo V. Putino žodžius.

Šis susitikimas įvyko likus savaitei iki naujo Jungtinių Tautų remiamų taikos derybų Ženevoje etapo

B. al Assado biuras informaciją apie jo susitikimą su V. Putinu patvirtino savo „Facebook“ paskyroje.

Po susitikimo V. Putinas pranešė, jog antradienį pasikalbės telefonu su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

„Po mūsų šios dienos susitikimo surengsiu konsultacijas su šalių, apie kurias jau kalbėjau, lyderiais. Šiandien yra suplanuotas pokalbis su Kataro emyru, o rytoj – su Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu“, – sakė V. Putinas pirmadienį Sirijos lyderiui.

Pokalbio stenograma antradienį buvo paskelbta Kremliaus tinklalapyje.