Šiomis dienomis antstoliai į gatvę iškraustė Andrejų Arnautovą su nepilnamete dukra. 2012 metais valdžia paėmė iš jo namą, kuris trukdė statyti Kurorto prospektą, ir suteikė jam laikiną būstą savivaldybės socialiniame name.

Už nugriautą nekilnojamąjį turtą jam buvo pasiūlyta kompensacija, kurios pakako tik butui statomame name įsigyti. Pasak vyro, tą akimirką statytojas turėjo visus dokumentus, tačiau paskui jis viską metė ir su visais pinigais paspruko į užsienį.

Tuo tarpu valdžia statomą namą pripažino neteisėtu ir nugriovė, todėl žmonės liko ir be pinigų, ir be vilties gauti butus. Pernai balandį A. Arnautovas parašė atvirą kreipimąsi Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuriame prašė padėti, tačiau panašu, kad nieko nepešė.

Tuo metu mieste stovi šimtai tuščių butų Olimpiadai statytuose naujuose namuose, kurių statusas nėra aiškus. Vietos tinklaraštininkai atkreipė į tai dėmesį prieš kelis mėnesius, o dabar „namuose-vaiduokliuose“ reportažą nufilmavo netgi oficialus televizijos kanalas „Vesti Soči“.

Siužete pasakojama apie du daugiaaukščius Chudjakovo gatvėje, kurie buvo pastatyti olimpiados savanoriams. Pastatai, kuriuose prieš dvejus metus buvo pilna žmonių, dabar stovi praktiškai tušti – iš 645 butų apgyvendinta tik dvylika.

Viename iš daugiaaukščių dvyliktame aukšte gyvena Irina Litvinova. Kaimynystėje dar dvi šeimos – visi jie yra „olimpiniai“ naujakuriai iš Nižneimeritinsko įlankos. Į tuščią namą moteris persikėlė iš laikinų namų Tavričesko gyvenvietėje. Jau metus daugiavaikė šeima bute gyvena be šildymo, pro stogą teka vanduo. Liftas pastate neveikia, o laiptinėje nėra apšvietimo.

Be kelių gyventojų namu rūpintis nėra kam. Ankstesnioji valdymo kompanija aptarnauti tuščią daugiaaukštį atsisakė. Buvo paskelbtas konkursas naujai, tačiau norinčių dalyvauti jame kol kas neatsirado.

Užtat pastatą pamėgo vietos chuliganai ir benamiai. Norėdami patekti į patalpas, jie išmuša pirmojo aukšto langus, laužo nuo savanorių likusius baldus.

Anksčiau šie namai priklausė valstybinei korporacijai „Olimpstroj“, tačiau pasibaigus 2014 metų Olimpinėms žaidynėms ji buvo išformuota.

Naujaisiais pastatų savininkais tapo federalinės jėgos struktūros, kurioms, sprendžiant pagal viską, šie namai nereikalingi, reziumuoja „Vesti Soči“.

Be dėkingumo olimpiadą prisimena ir Krasnaja Polianos, įsikūrusios šalia garsiųjų kalnų slidinėjimo kurortų, gyventojai. Jame, taip pat keliuose kituose olimpinio Sočio kaimeliuose, kur „Gazprom“ pagal „Olimpinių objektų statybos ir Sočio miesto plėtros projektą“ Juodosios jūros dugnu nutiesė 171 kilometro ilgio dujotiekį, dujų iki šiol nėra.

Nepaisant to, kad naujutėlaičiai vietos gyventojų dujų skaitikliai rodo nulius, tai nesutrukdė energetikos kompanijai už sausio mėnesį atsiųsti 3 tūkstančius rublių (35 eurų) siekiančias sąskaitas už dujas.