Rusijos vadovas atmetė pakartotinius Izraelio prezidento prašymus paleisti į laisvę Naamą Issachar – 26-erių metų armijos veteranę, nuteistą septyneriems su puse metams kalėjimo už nedidelį hašišo kiekį, aptiktą pas ją Maskvos oro uoste balandžio mėnesį. Moteris skrido į Tel Avivą iš Naujojo Delio po pažintinės kelionės, į kurią buvo įtraukti ir jogos kursai.

N. Issachar nelaimė sukėlė kontroversiją Izraelyje, kur B. Netanyahu bando pratęsti savo rekordinį 13 metų valdymą ir išvengti teismo dėl kaltinimų korupcija. Jam nepavyko suburti daugumos koalicijos po to, kai rugsėjį įvykę rinkimai pasibaigė aklavietėje. Jo pagrindinis konkurentas Benny Gantzas iki šio mėnesio pabaigos mėgins sudaryti savo paties vyriausybę.

V. Putinas savo mėgstamam pašnekovui galėjo suteikti palaikymą likus kelioms dienoms iki balsavimo, kai jo partijos „Likud“ populiarumas ėmė mažėti, o pats B. Netanyahu nuskrido į V. Putino vasaros rezidenciją Sočyje, kur pareikalavo paleisti N. Issachar. Tuo metu „Likud“ būstinėje Tel Avive buvo iškeltas milžiniškas plakatas: du rankas spaudžiantys vyrai ir šūkis: „Netanyahu – kitoje lygoje“.

Tačiau kilus nesutarimams dėl Sirijos ir Irano ir neatslūgstant įtampai dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo politikos šiame regione, V. Putinas išsiuntė B. Netanyahu namo tuščiomis rankomis – negana to, kaip pranešama, privertęs laukti tris valandas.

Po mėnesio Maskvos teismas N. Issachar, turinčiai ir JAV pilietybę – užaugusiai Naujajame Džersyje – paskyrė precedento neturinčią bausmę.

Naama Issachar

Įžeidimas buvo mestas „tikslingai, dėl politinių priežasčių“, – pažymi Zvi Magenas, buvęs Izraelio ambasadorius Rusijoje, dabar – vyresnysis mokslo darbuotojas Tel Avivo universitete.

Du žmonės, turintys žinių apie vidinius Kremliaus pasitarimus, teigė, kad V. Putinas pats spręs N. Issachar likimą, tačiau tik po to, kai Izraelio aklavietė išsispręs, o tam gali prireikti naujų rinkimų sausio mėnesį.

Vienas iš šių šaltinių teigė, kad V. Putinas nenori įteikti B. Netanyahu „dovanos“, kol šio politinė padėtis neaiški.

Kremliaus įkurtos ekspertų grupės „Russian International Affairs Council“ generalinis direktorius Andrejus Kortunovas netikėtą Sočio atkirtį pavadino „apgalvotu žingsniu“, kuriuo norėta parodyti V. Putino „atvėsimą“ B. Netanyahu atžvilgiu.

„Putinas apsidraudžia, – teigia Cliffas Kupchanas, konsultacijų įmonės „Eurasia Group“ vadovas. – Netanyahu vaikšto plonu ledu, todėl Putinas nori palikti sau įvairių galimybių. Jo asmeniniai santykiai su Bibi nebeturi politinės vertės.“

N. Issachar Rusijos realybė tapo košmaru, baugesniu nei tie dveji metai, kuriuos ji praleido kaip dykumos snaiperė, sauganti savo šalies sienas nuo islamo kovotojų. Netrukus po sulaikymo N. Issachar motina Yaffa Issachar sakė, kad jos dukra atsidūrė šiurpiame pasaulinės konkurencijos intrigų, primenančių Šaltojo karo laikus, tinkle.

Iš pradžių N. Issachar Rusijos advokatas tikėjosi, kad mergina bus paleista su finansiniu pliaukštelėjimu per rankas. Šiemet Sankt Peterburge su dar didesniu kanapių kiekiu sulaikytas amerikietis studentas išsisuko su 230 dolerių bauda.

Tačiau netrukus po N. Issachar arešto Rusijos prokurorai nepaaiškinamai nusiuntė bylą atgal į policiją tolesniam tyrimui. Birželio pabaigoje jie pridėjo jau kur kas rimtesnį kaltinimą kontrabanda.

Rugpjūtį, artėjant N. Issachar bylos nagrinėjimo datai, Yaffa teigia pradėjusi gauti „WhatsApp“ žinutes iš asmens, kuris prisistatė Rusijos piliečio 29-erių metų Aleksejaus Burkovo draugu. A. Burkovas esą nuo 2015 m. kovoja su ekstradicija iš Izraelio į JAV dėl įvairių kaltinimų, įskaitant įsilaužimą į sąskaitas ir kredito kortelių aferą.

Minėtas vyras, Ukrainoje gimęs izraelietis, vardu Konstantinas Bekenshteinas, regis, daug žinojo apie N. Issachar situaciją ir norėjo, kad Yaffa su juo bendradarbiautų ir pamėgintų suorganizuoti apsikeitimą kaliniais, kad tiek Naama, tiek Aleksejus galėtų sugrįžti į savo gimtąsias šalis.

Yaffa teigia, kad pasiūlymo nepriėmė, nes nenorėjo būti įtraukta į žaidimą, kurio nesuprato.

Spalio 10 d. elektroniniame laiške, kurį matė „Bloomberg“, likus dienai iki nuosprendžio dukrai, K. Bekenshteinas Yaffai pasakė, kad Naama greičiausiai gaus nuo penkerių iki septynerių metų. Jis dar kartą pasiūlė suvienyti jėgas.

„Aleksejus ir Naama – politinių žaidimų aukos“, – pabrėžė K. Bekenshteinas elektroniniame laiške, siųstame „Bloomberg“.

Tik paskelbus N. Issachar bausmę žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad Rusija visą laiką pati ir skatino „Issachar už Burkovą“ mainus. Natanas Sharansky, sovietų kilmės 71-erių metų buvęs disidentas ir Izraelio politikas, devynerius metus praleidęs komunistų kalėjimuose, teigia, kad N. Issachar tėra „įkaitė“.

„Labai aukštame lygmenyje rusai Izraelio pusei labai aiškiai leido suprasti: „Jūs atiduodate mums vaikiną, o mes jums grąžinsime merginą“, – sako N. Sharansky.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas neatsakė į prašymą pakomentuoti N. Issachar bylą. Neatsakė nei B. Netanyahu kabinetas, nei JAV valstybės departamentas.

D. Peskovas anksčiau propagandinei RT televizijai minėjo, kad Rusija svarsto oficialius Izraelio prašymus dėl malonės, tačiau komentaro nedetalizavo.

Dabar, kai apie mainus jau nebekalbama – A. Burkovo ekstradicija į JAV yra neišvengiama, nes gautas tiek Izraelio aukščiausiojo teismo, tiek teisingumo ministro pritarimas, – Yaffa siekia išvaduoti Naamą iš Maskvos, kur nuomojasi butą iš pinigų, surinktų per socialinės žiniasklaidos kampaniją, suorganizuotą šeimos narių JAV ir Izraelyje.

Pasak N. Issachar motinos, merginai tik du sykius buvo leista pasinaudoti telefonu, ji jau septynis mėnesius nematė saulės šviesos ir baiminasi, kad Rusijoje už grotų praleis metų metus.

Rusijos advokatas jau pateikė apeliaciją, kurią teismas paprastai išnagrinėja per tris mėnesius nuo nuosprendžio paskelbimo. Jei apeliacija bus atmesta, mergina tolesniam bausmės atlikimui bus perkelta į koloniją, galbūt atokioje vietovėje.

„Maldauju prezidento Putino paleisti ją namo, nes ji – laimingas žmogus, – su ašaromis akyse kalbėjo Yaffa, duodama interviu Rusijos advokato kabinete. – Kiekviena diena kalėjime žaloja jos sielą.“

Pasak dviejų Vakarų diplomatų Maskvoje, V. Putino ryšiai su B. Netanyahu ėmė irti po pakartotinių Izraelio oro reidų kaimyninėje Sirijoje. Rusija ir Iranas padėjo prezidento Basharo al-Assado pajėgoms atgauti kontrolę didžiojoje šalies dalyje sunkaus pilietinio karo metu.

Gynybos ministerija Maskvoje praėjusiais metais apkaltino Izraelį dėl atsitiktinio Rusijos orlaivio numušimo Sirijoje, per kurį žuvo 15 oro pajėgų karių, imdamasi atsakomųjų veiksmų dėl Izraelio oro atakų prieš Iraną. Vėliau V. Putinas siekė sušvelninti įtampą, šį įvykį pavadindamas „tragiškų sutapimų grandine“.

B. Netanyahu taip pat sukėlė V. Putino nepasitenkinimą, pasinaudojęs savo ryšiais su D. Trumpu, kad padarytų spaudimą Iranui, amžinam Izraelio priešui, teigė diplomatai.

Pavyzdžiui, Izraelio premjeras griežtai paprieštaravo D. Trumpo norui susitikti su Irano prezidentu Hassanu Rouhani.

Visų šių įvykių pasekmės tokios, kad N. Issachar atsidūrė geopolitinio „trikampio“ tarp Izraelio, Rusijos ir JAV viduryje, teigia Jeruzalės Hebrajų universiteto politologas Yitzhakas Brudy.

„Bibi bijo Putino, bet dar labiau jis bijo Trumpo“, – pabrėžė Y. Brudy.

Pasak Yaffos, B. Netanyahu ne kartą žadėjo nenuleisti rankų dėl Naamos, netgi nusivežė į Sočį jos nuotrauką. Ji teigia, kad jie kalbėjosi tris kartus, paskutinį kartą asmeniškai Izraelyje spalio mėnesį.

„Jis mane apkabino ir tarė: „Pasakyk jai, kad ketinu ją išlaisvinti“, – pridūrė Yaffa.

Galbūt Naamai laukti liko nebeilgai. Planuojama, kad V. Putinas bus Izraelio garbės svečias sausio 27 d. ceremonijoje Jeruzalėje, minint 75-ąsias Raudonosios armijos Osvencimo išvadavimo metines.