„Vos tik E. Snowdenas atvyko į Rusiją, žmonės iš FSB (Federalinės saugumo tarnybos) bandė jį užverbuoti, bet jis bendradarbiauti atsisakė“, – sakė A. Kučerena, jį citavo Rusijos žiniasklaida.

Būtent dėl atsisakymo bendradarbiauti su Rusijos saugumiečiais E. Snowdeno prašymas suteikti prieglobstį buvo svarstomas taip ilgai, teigė A. Kučerena.

2013 m., atvykęs į Rusiją, E. Snowdenas daugiau nei mėnesį praleido Maskvos oro uoste. Po mėnesio jo prašymas suteikti prieglobstį buvo patenkintas, nuo tada, manoma, jis gyvena Rusijoje.

JAV teisingumo departamentas šią savaitę pateikė ieškinį prieš E. Snowdeną. Teisingumo departamentas reikalauja atiduoti visas pajams, gautas iš leidžiamos E. Snowdeno knygos pardavimų.

Ieškinyje pabrėžiama, kad Teisingumo departamentas nesiekia uždrausti memuarų knygos „Permanent Record“ leidybos ar platinimo.

Vis dėlto, pabrėžia Teisingumo departamentas, E. Snowdenas, dirbdamas Centrinėje žvalgybos agentūroje (CŽA) ir Nacionalinio saugumo agentūros (NSA), pasirašė konfidencialumo sutartis. Kadangi E. Snowdenas, prieš išleisdamas knygą, neleido jos įvertinti CŽA ir NSA, kaip to reikalavo konfidencialumo sutartys, visos gautos pajamos esą turi būti sugrąžintas.