Favoritu laikomas 37 metų buvęs sostinės San Salvadoro meras Nayibas Bukele, siekiantis perimti valdžią iš beveik tris dešimtmečius šalį valdžiusių dviejų pagrindinių partijų.

Per 1 500 balsavimo punktų atsidarė 7 val. vietos (15 val. Lietuvos laiku). Teisę atiduoti balsą turi maždaug 5,2 mln. piliečių.

Saugumą rinkimų dieną užtikrina apytiksliai 23 tūkst. policininkų ir 15 tūkst. dislokuotų karių.

Tai yra jau šeštas toks balsavimas nuo to laiko, kai šalyje atkurta demokratinė santvarka po 12 metų trukusio kruvino pilietinio karo tarp saugumo pajėgų ir marksistų partizanų.

Didžiojo aljanso už nacionalinę vienybę (GANA) atstovo N. Bukele pergalė reikštų, kad pirmą kartą per pastaruosius tris dešimtmečius baigtųsi dešiniojo Nacionalistų respublikonų aljanso (ARENA) ir kairiojo Farabundo Marti nacionalinio išvadavimo fronto (FMLN) dominavimas Salvadoro politinėje arenoje.

Pagrindiniu N. Bukele varžovu laikomas 42 metų prekybos tinklų magnatas Carlos Calleja,atstovaujantis ARENA.

N. Bukele žada didinti švietimo sistemos finansavimą ir kovoti su korupciją, bet pagrindinė jo užduotis būtų imtis naujų priemonių saugumo srityje.

Salvadoras yra pasaulio viena labiausiai nuo smurto kenčiančių šalių – vien pernai ten buvo nužudyti 3 340 žmonių.

Pasak vietos teisėsaugos, daugiausiai už šį smurtą atsakingos nusikalstamos gaujos, turinčios apie 70 tūkst. narių visoje šalyje.

Beveik trečdalis 6,6 mln. Salvadoro piliečių gyvena žemiau skurdo ribos.