Apie 9.50 val. Rusijos laiku įmonės akcijų vertė nukrito 48 proc. iki 0,31 JAV dolerio (0,25 euro).

„Rusal“ vadovybė perspėjo apie techninio nemokumo riziką, informuoja BBC. Bendrovės nuomone, JAV iždo departamento Užsienio lėšų kontrolės biuro (OFAC) sankcijos gali išprovokuoti techninį nemokumą, (...) šiuo metu bendrovė vertina tikėtiną tokio techninio nemokumo poveikį jos finansinei situacijai“, - teigiama bendrovės pareiškime.

Kaip pažymi „Rusal“ vadovybė, labai didelė tikimybė, kad sankcijos „gali itin nepalankiai atsiliepti verslui ir įmonių grupės perspektyvoms“.

Tuo tarpu aliuminio ateities sandoriai Londono biržoje šoktelėjo, nes nerimaujama, kad sankcijų „Rusal“ bendrovei įvedimas gali sutrikdyti metalo tiekimą pasaulinei rinkai, informuoja „Bloomberg“. Agentūros duomenimis, pirmadienio sesijos metu aliuminio ateities sandoriai buvo pakilę daugiau nei 2 proc., iki 2,088 dolerio už toną.

Ekspertų teigimu, situaciją apsunkina tai, kad bendra „Rusal“ skola 2017 m. pabaigoje siekė 8,5 mlrd. dolerių, grynoji skola - 7,6 mlrd. dolerių, o refinansuoti šią skolą Vakarų bankuose dabar jau nepavyks.

Balandžio 6 d. paskelbta, kad JAV iždo departamentas įvedė sankcijas 38 Rusijos verslininkams, oficialiems pareigūnams ir įmonėms. Tarp jų - pagrindiniam „Rusal“ akcininkui O. Deripaskai. „Forbes“ duomenimis, JAV įvedus sankcijas, O. Deripaska vos per vieną dieną neteko beveik milijardo dolerių.

Naujos JAV sankcijos taikomos ir kitiems verslininkams iš „juodojo sąrašo“, tarp jų - Kirilas Šamalovas, Viktoras Vekselbergas ir Igoris Rotenbergas.

Olegas Deripaska yra žinomas Rusijos verslininkas, neseniai įsivėlęs į skandalą. Rusijos opozicionierius Aleksejus Navalnas savo tinklaraštyje paskelbė medžiagos, rodančios, jog oligarchų medžiotoja prisistatanti mergina, Nastia Rybka, ilsėjosi O. Deripaskos jachtoje. Toje pačioje jachtoje buvo ir Rusijos vicepremjeras Sergejus Prichodko. A. Navalnas priėjo išvados, kad O. Deripaska su vicepremjeru jachtoje aptarinėjo verslo ir tarptautinius klausimus.

Vyriausybės pagalba

Rusijos vyriausybė suteiks paramą įmonėms, kurioms taikomos naujos JAV sankcijos, pirmadienį žurnalistams pareiškė Rusijos vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius.

„Mes ypatingą dėmesį skiriame mūsų šalies garsiausioms bendrovėms, tai tūkstančių žmonių kolektyvai, labai svarbios darbo vietos mūsų šaliai. Bet dabartinėmis aplinkybėmis, kai jų padėtis pablogėjo, mes, žinoma, pasiūlysime joms paramą“, - A. Dvorkovičiaus žodžius pirmadienį citavo šalies žiniasklaida.

Atsakydamas į klausimą, ar vyriausybė surengs susitikimą su verslininkais, patekusiais į naują JAV sankcijų sąrašą, A. Dvorkovičius atsakė, kad pats nuolat rengia tokius susitikimus su verslininkais.

„Aš nieko nežinau apie kokį bendrą organizuojamą susitikimą, bet aš pats su kiekvienu iš jų beveik kas savaitę susitinku, todėl mes nuolat šią temą svarstome“, - sakė jis.

„Bet kokiu atveju, parama bus užtikrinta“, - pabrėžė vicepremjeras.