Karo nuotaikomis gyvenantis Ukrainos rytinis Slovjansko miestas, kuriame gyvena daugiau nei 110 tūkst. žmonių, trečiadienį palaidojo du savo žuvusiuosius.

Dviejų civilių, žuvusių kryžminėje ugnyje, kai šalis atsidūrė ant pilietinio karo slenksčio, laidotuvės dar labiau padidino įtampą vyriausybės pajėgų apsuptame mieste, tapusiame sukilėlių veiksmų židiniu.

30-metė mokytoja Irina „išėjo į savo balkoną, kai pamatė grįžtantį vyro automobilį. Ji lipo laiptais, kai snaiperis pataikė jai į veidą“, pasakojo viena iš jos draugių paraudusiomis nuo ašarų akimis.

Vienintelė tos moters kaltė – kad jai teko nelaimė gyventi netoli strategiškai svarbaus plento į Charkovą, kur pirmadienį vyko neįprastai įnirtingi susirėmimai prie Ukrainos armijos sargybos posto.

Anatolijus važiavo ta pačia gatve, kai pateko į kryžminę ugnį per susirėmimą, anot Ukrainos pareigūnų, nusinešusį 30 sukilėlių gyvybių.

Kulkosvaidžio kulkos suvarpė vieną jo mašinos šoną ir sukėlė gaisrą, pražudžiusį 51 metų vairuotoją.

„Jo kūnas buvo neatpažįstamas“, – sakė vienas jo draugų.

Galbūt dėl to žuvusiojo palaikai buvo visiškai uždengti balta drobule ir apdėlioti baltomis, raudonomis bei geltonomis gėlėmis, kai buvo pašarvoti cerkvėje.

Didelė minia, susirinkusi prie cerkvės, iš pradžių tylėjo, tačiau staiga patrūko pykčiu, skanduodama „Ne fašizmui!“, „Gėda JAV!“, „Gėda ES!“, „Tegyvuoja Rusija!“

Viena moteris šaukė: „Ar šaudymas į žmones yra būdas apsaugoti žmones?!“

„Piliečiai turėjo užsibarikaduoti namuose su savo vaikais“, – pridūrė kita.

Vyriausybės pajėgos, kurios kaunasi su separatistais per „antiteroristinę operaciją“, leido raketas į nekaltus piliečius Slovjanske, tvirtino pensininkė Tatjana.

Armija laipsniškai veržė apsiausties žiedą aplink miestą, o dabar pastebima ženklų, kad prorusiškų jėgų įkarštis galbūt jau silpnėja.

Ant netoliese esančio vietos administracijos pastato, užimto sukilėlių prieš kelias savaites, iškeltų Rusijos vėliavų nebeliko – ant jo kabojo tik „Donecko liaudies respublikos“ trispalvė.

Tačiau sukilėlių atstovė Stela Choroševa šio žingsnio nesureikšmino, sakydama naujienų agentūrai AFP, kad galbūt tai „privers visą likusį pasaulį suprasti, kad čia nėra jokių Rusijos karių“.

Ji tvirtino, kad Slovjansko meru pasiskelbęs Viačeslavas Ponomariovas yra „gyvas ir sveikas“, nors buvęs muilo gamyklos direktorius, kuris dažnai rodydavosi viešumoje, pastaruoju metu kažkur dingo.

„Negaliu jums pasakyti, kur jis yra, dėl akivaizdžių saugumo priežasčių“, – pareiškė S.Choroševa.

Trečiadienį miesto prieigose šūvių nebesigirdėjo, tačiau „savigynos“ kovotojai sakė AFP, kad jų pozicijas naktį smarkiai apšaudė artilerija.

Kitose miesto dalyse matėsi ženklų, kad apsiaustis gali užsitęsti, nes sukilėliai pradėjo rausti apkasus.