Janezo Janšos vyriausybė yra sustabdžiusi finansavimą STA nuo šių metų pradžios ir reikalauja pakeisti agentūros vadovybę, nepaisant patiriamo spaudimo šalies viduje ir iš tarptautinės bendruomenės.

Dėl finansavimo trūkumo 1991 metais įkurta STA gali būti priversta nutraukti savo veiklą, negalėdama sumokėti atlyginimų savo maždaug 90 darbuotojų.

Nacionalinės ir tarptautinės žurnalistų asociacijos siekia surinkti 2 mln. eurų per sutelktinio finansavimo kampaniją (crowdfunding). Tokią sumą agentūra kasmet gaudavo iš viešųjų lėšų.

Vyriausybės tikslas yra daryti spaudimą agentūrai, kad pakeistų jos vadovybę ir galėtų kontroliuoti jos [skelbiamą] turinį“, – sakoma bendrame Žurnalistų asociacijos (DNS) ir Žurnalistų sąjungos (SNS) pareiškime.

Trys pagrindiniai Slovėnijos dienraščiai „Delo“, „Dnevnik“ ir „Vecer“ pirmadienį paragino visus piliečius prisidėti prie lėšų rinkimo kampanijos, pradėtos Pasaulinę spaudos laisvės dieną.

Praėjusią savaitę Europos Komisija pareiškė, kad pagal ES galiojančius įstatymus Slovėnija privalo išmokėti STA 2,5 mln. eurų, atkreipdama dėmesį į „ypatingą vaidmenį“, kurį atlieka nepriklausomos naujienų agentūros.

„Nepriklausomos nacionalinės naujienų agentūros išsaugojimas šalyje narėje... prisideda prie žiniasklaidos ir informacijos šaltinių įvairovės visoje ES“, – nurodė Europos Komisija.

Slovėnijos vyriausybė sausį pranešė, kad atnaujino finansavimą STA, tačiau paaiškėjo, kad padengiamos praėjusių metų sąskaitos.

Šiemet J. Janšos vyriausybė atsisako skirti agentūrai lėšų, kol ji nepasirašys naujos sutarties su STA 2021 metams.

Pernai kovą prie vyriausybės vairo stojęs J. Janša savo „Twitter“ paskyroje dažnai puldinėja žiniasklaidą, kritiškai atsiliepiančią apie jo darbą kovojant su koronaviruso krize. Premjeras kaltina ją skleidžiant melą ir tarnaujant opozicijos interesams.

62 metų politikos veteranas praėjusį spalį tviteryje parašė, kad STA yra „nacionalinė gėda ir teršia savo vardą“. Taip premjeras sureagavo į naujienų agentūros sprendimą paskelbti išsamų interviu su vyriausybę kritikavusiu muzikantu, užuot plačiau nušvietus J. Janšos susitikimą su artimu jo sąjungininku, Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu.

Pagal už žiniasklaidos laisvę kovojančios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) sudarytą neseniai paskelbtą žiniasklaidos laisvės indeksą 2 mln. gyventojų turinti Slovėnija per metus nukrito keturiomis pozicijomis ir užima 36 vietą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)