Centro kairiųjų ekspremjerui B. Pahorui pergalė buvo prognozuojama spalio mėnesį, bet dėl rekordiškai mažo – 44 proc. – rinkėjų aktyvumo teko rengti antrą rinkimų ratą ir vėl pakviesti prie balsadėžių 1,7 mln. šalies rinkėjų.

54 metų B. Pahoras, pirmajame rate gavęs 47,1 proc. balsų, varžosi su 39 metų Marjanu Šarecu, buvusiu komiku ir aktoriumi, kuris dabar yra meras ir priešpastato save politikos grietinėlei. Pirmajame rinkimų rate jis pelnė 24,9 proc. balsų.

Tikėdamiesi, kad laimės B. Pahoras, analitikai vis tik sako, kad mažas rinkėjų aktyvumas šį sekmadienį galėtų potencialiai nulemti pergalę M. Šarecui. Prezidento postas šioje mažoje Europos Sąjungos valstybėje yra didele dalimi reprezentacinis.

Apklausos, kurių rezultatus penktadienį paskelbė dienraščiai „Dnevnik“ ir „Delo“, rodo, kad B. Pahoras turėtų gauti 52-56 proc., o M. Šarecas – 44-47 proc. balsų.

„Pahoras per antrąjį ratą nemažai gynėsi, akcentavo savo laimėjimus, nuopelnus ir draugus, ir visa tai atrodė nepatrauklu“, – po ketvirtadienį buvusių paskutinių televizinių debatų sakė analitikas Miha Kovačas.

„Tai galėtų atsisukti prieš jį, ypač jei aktyvumas bus mažas“, – valstybinei televizijai sakė jis.

B. Pahoras, buvęs modelis, kurį žiniasklaida praminė „Instagramo prezidentu“, rinkimų kampanijos metu važinėjo po šalį, kalbėjosi su šalininkais ir pozavo nuotraukoms bei klipams savo 40-čiai tūkst. sekėjų „Instagram“.

Tačiau jo peikėjai vadina jį „Barbe“, o pirmasis Slovėnijos prezidentas Milanas Kučanas kaltino B. Pahorą, kad šis nupigino valstybės vadovo vaidmenį ir naudojasi juo savęs reklamavimui.

B. Pahoras 2011 metais atsistatydino iš premjero posto – jo vyriausybė žlugo per pasaulinę finansų krizę, dėl kurios euro zonos narei Slovėnijai kone prireikė finansinės pagalbos.

Tačiau jau kitais metais jis netikėtai laimėjo prezidento rinkimus, kaip socialdemokratų remiamas nepriklausomas kandidatas.

Dabar 2 mln. gyventojų turinti Slovėnija, anksčiau buvusi viena iš Jugoslavijos respublikų, gali pasigirti bene įspūdingiausiu ekonomikos augimu Europos Sąjungoje. 2018 metams prognozuojamas 4 proc. augimas.

Preliminarūs balsavimo rezultatai turėtų paaiškėti po 19 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku.