Spaudos konferencijoje Slovėnijos trečiajame pagal dydį mieste Kranyje, kurioje dalyvavo ir J. Janša, U. von der Leyen taip pat išreiškė lūkestį, kad ši nedidelė rytinė ES šalis pusmečio pirmininkavimu 27 šalių blokui pasinaudos teisinės valstybės principui palaikyti.

EK pirmininkės tonas buvo griežtas ir atspindėjo atstumą tarp Briuselio ir J. Janšos, kuris aktyviai naudojasi tviteriu, yra buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo gerbėjas ir Vengrijos lyderio Viktoro Orbano sąjungininkas.

Laisva spauda, pasak U. von der Leyen, „yra demokratijos esmė“.

„Mūsų susirūpinimas [dėl Slovėnijos žiniasklaidos padėties] gerai žinomas“, – sakė ji ir atkreipė dėmesį į EK pernai parengtą ataskaitą dėl teisinės valstybės.

Šioje ataskaitoje J. Janšos vyriausybė kritikuota dėl Slovėnijos žurnalistų puldinėjimo internete ir grasinimų jiems, taip pat dėl to, kad šalies teismai „retai“ nubaudžia už tokius dalykus.

Kita EK ataskaita šia tema turi būti paskelbta liepos 20 dieną. Tuo metu nevyriausybinės organizacijos kaltina J. Janšos administraciją bandymais užčiaupti Slovėnijos žiniasklaidą.

J. Janša, nevengiantis kritikuoti žurnalistų savo paskyroje tviteryje, išreiškė viltį, kad problema netrukus bus išspręsta, ir pridūrė apgailestaujantis dėl „visiškai beprasmiškų komplikacijų“ šiuo klausimu.

Kitas opus klausimas yra Liublianos delsimas paskirti prokurorus į naują Europos prokuratūrą (EPPO), turinčią kovoti su sukčiavimu panaudojant ES lėšas ir kitais finansiniais nusikaltimais.

„Mano nuomone, atėjo laikas Slovėnijai paskirti įgaliotą prokurorą, ir aš tikiuosi, kad premjeras pateiks kandidatų pavardes“, – sakė U. von der Leyen ir pabrėžė, kad labai svarbu tai padaryti greitai laiku.

Iš 22 ES šalių, dalyvaujančių prieš mėnesį dirbti pradėjusioje EPPO, tik Slovėnija dar nepaskyrė nepriklausomų prokurorų. Su vėlavusia Suomija susitarimas jau pasiektas.

EPPO vadovė Laura Kovesi kaltino Slovėniją „akivaizdžiu nuoširdaus bendradarbiavimo trūkumu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)