„Testavimas bus savanoriškas ir nemokamas, – sakė jis. – Jis apims visus respublikos gyventojus, vyresnius kaip 10 metų amžiaus. Kas atsisakys jame dalyvauti, negalės išeiti iš namų. Jiems bus privalomas 10 dienų namų karantinas.“

Slovakija turi gauti 13 mln. greitųjų testų, o pats gyventojų testavimo procesas prasidės jau ateinantį savaitgalį. Jis bus tęsiamas ir kitą savaitgalį. Šiam darbui ketinama pasitelkti 43 tūkst. specialistų.

Pasak premjero, testavimas padės valdžiai nustatyti, kuriuose šalies rajonuose gresia didžiausias infekcijos plitimo pavojus. Juo taip pat bus siekiama suteikti kvalifikuotą medicinos pagalbą net tiems žmonėms, kuriems pasireiškia tik silpni viruso sukeliamos ligos simptomai.

Slovakijos vyriausybė įpareigojo šalies Gynybos ministeriją organizuoti ir realizuoti gyventojų testavimo procesą. Jame turėtų dalyvauti beveik visi kariškiai.

Apie 5,5 mln. gyventojų turinčioje Slovakijoje nuo pandemijos pradžios koronavirusas diagnozuotas 31 400 žmonių. Nuo jo sukeliamų komplikacijų jau mirė 98 šalies gyventojai, iš jų šeši – pastarąją parą. Daugiausia užsikrėtimo atvejų fiksuojama šalies vakaruose ir Bratislavoje.

Slovakijoje spalio 1 d. buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, galiosianti mažiausiai 45 dienas. Nustatytų apribojimų pažeidėjams gresia baudos iki 20 tūkst. eurų. Nepaprastoji padėtis Slovakijoje jau galiojo nuo kovo 16 d. iki birželio 14 d.