Trys pareigūnai „vykdė veiką, pažeidžiančią Vienos diplomatinių santykių konvenciją“, pranešė Slovakijos užsienio reikalų ministerija. Šį sprendimą priėmė ministro pirmininko Igorio Matovičiaus administracija. Diplomatai ir jų šeimos jau išvyko iš šalies, rugpjūčio 11 d. pranešė „Ria Novosti“.

Iki šiol Slovakija susilaikė nuo atsakomųjų veiksmų prieš Rusiją, kuri tenkina didžiąją dalį šalies energetikos poreikių.

5,5 milijono gyventojų turinti valstybė nepajudino nė piršto, kai JAV, NATO ir 25 sąjungininkės, įskaitant Vokietiją ir Prancūziją, išsiuntė beveik 130 Rusijos diplomatų, reikšdamos solidarumą Jungtinei Karalystei, kurioje 2018 m. buvo apnuodytas buvęs šnipas Sergejus Skripalis.

Buvęs parlamento pirmininkas Andrejus Danko dažnai vykdavo į Maskvą susitikti su Dūmos pirmininku Viačeslavu Volodinu, kuris yra ES ir JAV sankcijų sąrašuose.

„Kartais tenka nubrėžti raudoną liniją net ir draugams, – feisbuke rašė I. Matovičius. – Rusai yra mūsų broliai slavai, o Rusija – mūsų prekybos partnerė. Tačiau Slovakija yra suvereni valstybė, o ne bananų respublika.“

Rusijos užsienio reikalų ministerija į diplomatų išsiuntimą reaguos atitinkamomis diplomatinėmis priemonėmis, pranešė „Interfax“.

Rusijos šnipai padidino aktyvumą rytinėje ES dalyje, siekdami išnaudoti lėtai kunkuliuojančias antivakarietiškas nuotaikas kadaise sovietams draugiškose šalyse. Kaimyninėje Čekijos Respublikoje du Rusijos diplomatai buvo paprašyti išvykti birželio mėnesį, kai paskleidė melagingas žinias apie planuojamą išpuolį prieš vietinius politikus.

Slovakija ėmėsi veiksmų po tiriamosios žurnalistikos grupės „Bellingcat“ paskelbto pranešimo, kad Berlyne nužudyto Gruzijos prieglobsčio prašytojo žudiko, kurį palaiko Rusijos slaptosios tarnybos, bendrininkas Slovakijos konsulate Sankt Peterburge gavo vizą į ES Šengeno erdvę.

Išsiuntimas taip pat susijęs su „piktnaudžiavimu“ vizomis, pranešė ministerija.

Pasak JAV departamento atstovės spaudai Morgan Ortagus, JAV „ploja“ tokiam sprendimui. Slovakija „davė aiškų signalą, kad ji netoleruos politiškai motyvuotų Rusijos nusikalstamų veikų Slovakijos žemėje arba Europoje“, rašė ji tviteryje.