Baltųjų Rūmų ir CŽV direktorius Johnas Brennanas puikiai žinojo, kad išaiškės jo „slaptas“ vizitas į Kijevą sekmadienį, rašo thedailybeast.com. Toks ir buvo tikslas. Pirmiausia vizitas buvo laikomas žinia Vladimirui Putinui, kad šis pradėtų svarstyti apie nemalonią galimybę – kad invazija į rytinę Ukrainą gali sukelti partizaninį karą, koks buvo kilęs prieš kelis dešimtmečius Afganistane.

Visgi J. Brennano vizitas gali būti ne visa žinia. Kijeve jis kalbėjo daugiausia apie žinių dalinimąsi, bet tame gali būti ir užslėptų veiksmų. Baltieji Rūmai linksta aprūpinti Ukrainą ginklais partizaniniam karui, kaip antai, sprogstamaisiais įtaisais, minosvaidžiais, šautuvais ir granatomis.

Visgi iškyla du svarbūs veiksniai. Pirma, JAV pareigūnams neduoda ramybės abejonės, kuriais ukrainiečiais pasitikėti, kad žinios nenutekėtų į Kremlių. Sunku suorganizuoti „slaptą“ operaciją, kai šalis, su kuria bendradarbiauja Vašingtonas, gali būti ir veikiausiai yra veikiama Maskvos. Antra, Baltųjų Rūmų pareigūnai nenori spausti karinių mygtukų, nebent Rusijos kariuomenė įsiveržtų į rytinę Ukrainą. Jie nenori, kad JAD slapti veiksmai taptų pretekstu rusų invazijai.

Johnas Brennanas
Vis tik Baltieji Rūmai rimtai svarsto slaptą karinę paramą, nes pareigūnai ima suvokti, jog dabartinė jų politika neveiksminga ir jie atrodo silpni. Jie ima suprasti, kad grasinimai diplomatiškai izoliuoti V. Putiną ar įvesti ekonomines sankcijas neduos rezultatų ir negali būti bausmė. Kitaip tariant, jiems aiškėja, kad JAV reikia sugriežtinti bausmes, norint atkreipti V. Putino dėmesį.

Taigi pastarosiomis dienomis iš Maskvos ataidintys aikčiojimai buvo tiek guodžiantys, tiek keliantys nerimą. Guodžia, nes rodo, kad žinia (kaip ir norėta) pasiekė taikinį ir pataikė. Kelia nerimą, nes, regis, po J. Brennano vizito V. Putinas slapta siunčia daugiau karių į Ukrainą. Be to, vis labiau atrodo, kad ketina imtis veiksmų.

„Norėtume suprasti pranešimų apie neseniai įvykusį CŽV direktoriaus J. Brennano vizito į Kijevą prasmę, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. – Kol kas nesulaukėme jokių suvokiamų paaiškinimų.“

Oficialiai ir nebus sulaukta. B. Obamos administracija išlaiko šaltą veidą. Baltųjų Rūmų atstovas spaudai Jay‘us Carney neįtikinamai pareiškė žurnalistams, kad „aukštesniojo lygio žvalgybos pareigūnų vizitai – standartinės priemonės, išlaikant abipusiai naudingą bendradarbiavimą, įskaitant ir JAV bei Rusijos žvalgybos bendradarbiavimą“, o tai buvo užuomina, kad absurdiška manyti, jog J. Brennano vizitas reiškė ką kita.

Regis, atsakydamas į J. Carney pareiškimą, Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas antradienį patraukė viso pasaulio dėmesį savo įrašu socialiniame tinklalapyje „Facebook“. Jis užsiminė, kad Ukraina „yra ant pilietinio karo ribos“, o atsakomybę suvertė neteisėtiems ir negabiems valdžios pareigūnams Kijeve.

Be standartinės propagandos apie tai, kas vyksta Ukrainos rytuose, D. Medvedevas pasako ir įdomių dalykų. Jis tvirtina, kad ukrainiečiai turėtų dalyvauti, „kuriant šiuolaikišką Ukrainos valstybę, paremtą žmonių ir jų kalbų lygybe... be tankų ir šarvuotų automobilių. Ir be slaptų CŽV direktoriaus vizitų...“.