Kadenciją baigiantis Afganistano prezidentas Hamidas Karzai pareiškė esąs pasipiktinęs slaptu JAV ir Talibano susitarimu iškeisti kovotojų laikomą amerikiečių karį į penkis aukšto rango Talibano kalinius iš Gvantanamo kalėjimo. Amerikiečių nelaisvėję laikyti islamistų kovotojai sekmadienį buvo perskraidinti į Katarą, o Talibanas tą pačią dieną paleido amerikiečių seržantą Bowe Bergdahlą, kuris netrukus buvo išskraidintas į Vokietiją.

„Prezidentas dabar dar labiau nepasitiki JAV intencijomis šalyje, – pranešė H. Karzai atstovas. – Jis klausia: „Kaip kalinių apsikeitimo procesas galėjo pasibaigti taip lengvai, kai Afganistano taikos procesas neduoda jokių rezultatų?“.

Prieš kalinių apsikeitimą pasisakė keletas JAV respublikonų partijos narių, įskaitant ir senatorių Johną McCainą, kurio nuomone, šitaip grindžiamas kelias labai pavojingam ir žalingam precedentui, nes amerikiečiai paleido teroristus, „kurie galėjo būti atsakingi už tūkstančius mirčių“, o „dabar galės vėl grįžti į kovą“.

Interviu CNN televizijai davęs respublikonų Kongreso žvalgybos komiteto narys Maikas Rodžersas pareiškė, kad šiuo slaptu veiksmu Vašingtonas „nustatė kainą būsimiems „Al Qaeda“ grasinimams“, o prezidento Baracko Obamos administracija Kongresui nesuteikė pakankamos informacijos apie Talibano kalinių perkėlimą.

Afganistane besilankantis JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis kritikams atkirto, jog kalinių apsikeitimas yra įprasta karo praktika.

„Mes nesiderame su teroristais. Seržantas B. Bergdalas buvo karo belaisvis. Tai normali praktika susigrąžinti savo karius“, – pareiškė sekretorius.

Itin retai viešai besikreipiantis Afganistano Talibano vadeiva Mullah Mohammadas Omaras apsikeitimą pavadino „didžiule pergale“, o kovotojų atstovas Zabihullah Mujahidas pareiškė, kad sandoris Afganistano taikos procesui nepakenks, nes „Talibanas apskritai netiki šiuo procesu“.