Labai retai sukilėlių apginklavimas paskatina konflikto baigtį jiems patiems parankia linkme. Tokias išvadas padarė CŽV ekspertai, kurių iki šiol slapto tyrimo rezultatus publikavo laikraštis „New York Times“. Matyt, tai vienas iš daugelio tyrimų, kurie buvo atlikti pagal užsakymą 2012 ir 2013 metais. Tuo metu JAV buvo svarstomas įsikišimo į Sirijos pilietinį karą klausimas.

JAV prezidentas Barackas Obama tada norėjo sužinoti, ar sukilėlių apginklavimas kada nors davė naudos“, – leidiniui „New York Times“ sakė buvęs aukšto rango pareigūnas, norėjęs išsaugoti anonimiškumą. Tyrimo rezultatai, esą, buvo „labai nemalonūs“. Pagrindinė idėja – dauguma ankstesnių CŽV mėginimų slapta apginkluoti užsienio pajėgas padarė minimalų poveikį ilgalaikiam konflikto rezultatui. Šie veiksmai būtų buvę dar mažiau veiksmingi, jeigu apginkluoti sukilėliai būtų kovoję be amerikiečių sausumos pajėgų paramos.

5000 sukilėlių apmokomi kovoti su islamistais

Pranešime teigiama, kad vienintelė išeitis buvo Afganistano modžahedai, kurie devintajame dešimtmetyje kovojo prieš Sovietų Sąjungos kariuomenę ir galiausiai privertė ją atsitraukti. Anot CŽV, už tai, kad šiems kovotojams gerai sekėsi be tiesioginės JAV pagalbos, pirmiausia reikia dėkoti sukilėlius rėmusioms Pakistano slaptosioms tarnyboms. Nors vėliau daugelis amerikiečių apginkluotų modžahedų perbėgo į „Al Qaedą“.

To JAV vyriausybė nepamiršo, sako „New York Times“ šaltinis. Dėl to stipriai nuogąstaujama, kad ginklai, kurie suteikiami opozicijos kovotojams Sirijoje, anksčiau ar vėliau gali pereiti į teroristinių grupuočių rankas.

Nepaisant to, 2013 metų balandį B. Obama davė CŽV leidimą pradėti kovotojų apginklavimo programą. Neseniai buvo priimtas sprendimas kasmet apmokyti iki 5000 sukilėlių kaip kovoti prieš „Islamo valstybę“. Vis dėlto, amerikiečių sausumos pajėgų panaudojimo galimybę B. Obama atmeta.

67 metus gyvuojanti CŽV ne kartą ginklavo sukilėlius visame pasaulyje, pradedant Angola ir Nikaragva, baigiant Kuba.