Drąsios moterys tokiai avantiūrai ryžosi puikiai suvokdamos šiurpų faktą: jeigu bus demaskuotos, jų laukia ne kas kita, o mirties bausmė, skelbia CNN, kuri vaizdo įrašą gavo iš Švedijos transliuotojo „Expressen TV“.

Kūnus ir veidus po musulmoniškais drabužiais dengiančios moterys vaizdo įraše važiuoja taksi ir tiesiog vaikštinėja po apleistą ir nusiaubtą miestą, kuriame liko labai nedaug automobilių, tačiau netrūksta ginkluotų vyrų.

„Visi, kas galėjo, pabėgo“, – sako moterys ir pagrindine to priežastimi įvardija nesiliaujančius Rakos apšaudymus iš oro. „Islamo valstybės“ teroristai, atvykę iš užsienio, čia pristeigė daug patikros postų, iš vietos gyventojų juose atėmė asmens dokumentus, o vėliau, jais pasinaudodami, patys paspruko į Turkiją“, - pasakoja Sirijos gyventojos.

Per tuos penkerius metus, kai Sirijoje vyksta pilietinis karas, Rakos miestas – vadinamojo „Islamo valstybės“ kalifato sostinė – pasikeitė neatpažįstamai. Visoje šalyje karas nusinešė daugiau nei 250 tūkst. žmonių gyvybes, beveik 10 mln. buvo priversti palikti savo namus ir ieškoti saugaus prieglobsčio kur nors kitur, skelbia Jungtinės Tautos. „Islamo valstybė“ Rakos miestą kontroliuoja nuo 2013 metų.

Skelbiama, kad vaizdo įrašas nufilmuotas besibaigiant žiemai, pabrėžia „Expressen TV“. Filmuke – griuvėsiai to, kas kadaise buvo tiek sufitams, tiek šiitams svarbi „Uwais al-Qarni“ šventykla. Eidamos pro Armėnų katalikų kankinių bažnyčią, išsiskiriančią įspūdingu geometriniu fasadu, moterys pažymi, kad ją „Islamo valstybės“ teroristai pavertė religinės policijos štabu.

Šiurpios egzekucijos

Per visą vaizdo įrašą moterys, kurių veidai dengiami, pasakoja apie sako akimis matytus žiaurumus. Pavyzdžiui, abi niekada nepamirš tos dienos, kai per plauką netapo egzekucijos, kai islamistai kirto galvą jaunam vyrui, liudininkėmis.

„Mačiau ant žemės sėdintį jauną vyrą. Aplink jį ratu sustojo juodai vilkintys egzekucijos vykdytojai“, – pasakoja Oum Mohammad – tokiu vardu prisistatė viena iš slapta filmuotos medžiagos kūrėjų. Ji teigia bandžiusi, tačiau negalėjusi prisiversti stebėti pačią egzekuciją.

„Iš pradžių jie auką nušauna. Tada išniekina palaikus, nukerta galvą. Galvą pasmeigia ant smaigo ir visiems demonstruoja, sėdami baimę ir siaubą. Arba lavoną numeta ant kelio ir duoda nurodymą automobiliais per jį važinėti tol, kol tiesiogine to žodžio prasme iš žmogaus lieka šlapia vieta“, – pasakoja viena iš filmavusiųjų moterų.

Nepajudinama islamo teisė

Moterys teigia, kad „Islamo valstybė“ kadaise pačiu liberaliausiu Sirijos miestu laikytą Raką pakeitė neatpažįstamai – įvesdama itin griežtą islamo teisę.

Homoseksualumu įtariami asmenys rizikuoja būti nužudyti, iš moterų atimtos praktiškai visos teisės, joms griežtai nurodyta slėpti tiek kūną, tiek veidą.

„Moterys nori kitiems rodyti savo veidą. Mes tokios galimybės nebeturime. Iš mūsų atėmė moteriškumą“, – sako Oum Mohammadas.

Norėdamos parodyti, kaip toli pasirengę eiti „Islamo valstybės“ teroristai, norėdami žmonėms primesti savą tvarką, šį pavojingą socialinį eksperimentą vykdžiusios moterys nusprendžia parduotuvėje įsigyti dažų plaukams. Paaiškėja, kad modelių veidai, puošiantys dažų pakuotes, užterlioti juodu žymekliu.

Slapta darytame vaizdo įraše taip pat galima išvysti ir Rakos rajonus, kur, prieš įsiveržiant islamistams, gyveno miesto turtingiausieji. Dabar gražiausiuose namuose įsikūrę už „Islamo valstybę“ kovoti atvykę teroristai iš užsienio su šeimomis, paaiškina vietos moterys.

„Jie iš Kazachstano, Afganistano, Saudo Arabijos, Europos (nemažai iš Prancūzijos), tačiau daugiausia būtent iš Saudo Arabijos“, – paaiškina Oum Mohammad.

Savo gyvybe dėl tokio vaizdo įrašo rizikavusios Sirijos moterys tvirtina norėjusios, kad pasaulis pamatytų ir suvoktų, kokia yra tikroji situacija šalyje. Be to, jos nepraranda vilties, kad vieną dieną jos bus laisvos.

„Laukiu nesulaukiu toks akimirkos, kai galėsiu nusimesti nikabą ir tą mus gaubiančią tamsybių maršką. Laisvė yra svarbiausia, jai prilygti negali niekas“, – sako viena iš reportažo kūrėjų.