Kaip teigia savo šaltiniais besiremiantis dienraštis, žmonių, kurie nuodais galėjo ištepti buvusio dvigubo agento namų lauko duris, buvo ne vienas.

„Tyrėjai mano, kad metodas, kuriuo pasinaudojo, kaip įtariama, grupė žudikų iš Rusijos, nusikaltimo vykdytojams leido jiems per kelias valandas po nusikaltimo išvykti iš šalies“, – rašoma straipsnyje.

„Nervų paralyžiuojančiais toksinais ištepę lauko duris, tai galėjo būti padaryta naktį į sekmadienį ar vėliau, nusikaltėliai turėjo pakankamai laiko nusigauti iki Hitrou ar Gatviko oro uostų ir išskristi iš Didžiosios Britanijos dar iki tos akimirkos, kai auka prarado sąmonę“, – teigia žurnalistai.

„Jei įtarimai, kad kažkas kažkuo ištepė lauko duris, pasitvirtins, tie, kas tai padarė, lengvai galėjo pabėgti, nes tos vietos nestebi stebėjimo kameros“, – sako buvęs britų specialiųjų tarnybų pareigūnas Davidas Videssetas.

Hamishas de Bretton-Gordonas, seniau vadovavęs britų kariuomenės jungtiniam cheminės, biologinės, radiacinės ir atominės gynybos pulkui, sako, kad panaudoti „Novičiok“ galėjo tik itin gerai pasirengę operatyvininkai.

„Greičiausiai nusikaltimą vykdė vienas ar du asmenys. Agentai, naudojantys „Novičiok“, puikiai žino, kaip atidėti toksino veikimą. Jie vylėsi, kad nuodai bus aptikti kiek vėliau, dar jie tikėjosi, kad mes nieko neįtarsime, nes neatpažinsime toksino“, – tvirtina H. de Bretton-Gordonas.

Įtariamieji, galima spėti, operacijai ruošėsi labai kruopščiai ir atsakingai.

„Ir tai dar viena rodyklė į Rusijos saugumą“, – teigia pašnekovas.

Rusijos atsakas

Rusija, reaguodama į koordinuotus Vakarų šalių veiksmus izoliuojant Maskvą po buvusio dvigubo agento ir jo dukters apnuodijimo Didžiojoje Britanijoje, ketvirtadienį paskelbė apie masinį JAV diplomatų išsiuntimą ir JAV konsulato Sankt Peterburge uždarymą.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad Maskva, atsakydama į jos diplomatų išsiuntimą iš šalių trijuose žemynuose, išsiųs 60 JAV diplomatų ir uždarys Vašingtono konsulatą Sankt Peterburge.

Preliminari Vašingtono reakcija buvo pareiškimas, kad Rusijos žingsniui „nėra pateisinimo“ ir kad Jungtinės Valstijos „pasilieka teisę atsakyti“.

S. Lavrovas sakė, kad JAV ambasadorius Rusijoje Jonas Huntsmanas buvo informuotas apie „atsakomąsias priemones“, tarp kurių yra „atitinkamo skaičiaus diplomatų išsiuntimas ir mūsų sprendimas atšaukti leidimą funkcionuoti JAV generaliniam konsulatui Sankt Peterburge“.

Anksčiau Vašingtonas nurodė išvykti iš šalies 60 Rusijos diplomatų ir uždarė Rusijos generalinį konsulatą Siatle.

Bendrai iš JAV, ES, NATO šalių ir kitų valstybių buvo išsiųsta daugiau kaip 150 rusų diplomatų. Tai buvo koordinuotas atsakas Maskvai, kaltinamai buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos apnuodijimu kovo 4 dieną nervus paralyžiuojančia medžiaga Anglijos Solsberio mieste.

Ketvirtadienį ligoninė, kurioje jie yra gydomi, pranešė, kad 33 metų Julijos būklė „sparčiai gerėja ir jau nebėra kritinė“. 66 metų S. Skripalio būklė tebėra kritinė, bet stabili.

Britanija sakė, jog „labai tikėtina“, kad už jų apnuodijimą Sovietų Sąjungoje pagaminta nervus paralyžiuojančia medžiaga yra atsakinga Rusija, tačiau Maskva piktai neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

Maskva perspėjo, jog J. Huntsmano užuomina per Rusijos televiziją RBK, kad JAV taip pat galėtų įšaldyti Rusijos valstybės aktyvus, nulemtų „tolesnį rimtą mūsų santykių blogėjimą“.

Be to, Maskva perspėjo, kad galėtų imtis tolesnių atsakomųjų priemonių, jei Vašingtonas „tęstų priešiškus veiksmus“ prieš Rusijos ambasadą bei konsulatus.

„Patarėme JAV valdžiai, kuri skatino ir pūtė šmeižto kampaniją prieš mūsų šalį, atsipeikėti ir nutraukti neapgalvotus veiksmus, kurie griauna dvišalius santykius“, – pareiškė ministerija.

S. Lavrovas sakė, kad Rusija taip pat svarsto atsakomąsias priemones kitoms šalims, išvariusioms rusų diplomatų.

„Kas dėl kitų šalių, tai taip pat visos simetriškos priemonės dėl diplomatinių misijų žmonių, kurie išvyks iš Rusijos, skaičiaus ir kol kas tai viskas“, – sakė S. Lavrovas.

Tačiau priemonės galėtų būti „ne tik“ simetrinės, pridūrė jis.

„JAV ir Britanijos spaudimas“

Pasak S. Lavrovo, Rusija reaguoja į „absoliučiai nepriimtinus veiksmus, kurių imamasi prieš mus labai smarkiai spaudžiant Jungtinėms Valstijoms ir Britanijai su vadinamosios Skripalio bylos pretekstu“.

Jis apkaltino Londoną „verčiant visus laikytis antirusiško kurso“.

Britanija ketvirtadienį informavo Maskvą apie Julijos Skripal sveikatos būklę, o Rusija dar kartą paprašė galimybės bendrauti su ja kaip su savo piliete, nurodė S. Lavrovas.

Jis pabrėžė, kad Maskva nori „nustatyti tiesą“ dėl Skripalių apnuodijimo, ir apkaltino Britaniją „tyčiojantis iš tarptautinės teisės“.

S. Lavrovo teigimu, Rusija paprašė susitikimo su Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) vykdomąja taryba antradienį, norėdama užduoti klausimų ir „nustatyti tiesą“.

„Tikimės, kad mūsų partneriai Vakaruose nevengs garbingo pokalbio“, – sakė S. Lavrovas.

Po Skripalių apnuodijimo Britanija paskelbė, kad išsiųs 23 rusų diplomatus, sustabdys aukšto lygio diplomatinius kontaktus su Maskva ir nesiųs karališkųjų asmenų į 2018 metų pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje.

Rusija atsakydama uždarė Britanijos konsulatą Sankt Peterburge ir Britų tarybą, kuri yra švietimo ir kultūros organizacija.

S. Skripalis veikiausiai apnuodytas su Rusijos valdžios žinia

Didžiosios Britanijos tarnybos, tiriančios buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimą Anglijoje, kelia prielaidą, kad ši ataka veikiausiai buvo įvykdyta pritarus Rusijos vadovybei, pirmadienį paskelbė naujienų televizija CNN, remdamasi šaltiniu Jungtinėse valstijose, susipažinusiu su britų atliekamo tyrimo eiga.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo apnuodyti Anglijos pietiniame Solsberio mieste, veikiausiai savo namuose. Ekspertai padarė išvadą, kad jie buvo paveikti Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“).

„Abejojama, ar šią ataką galėjo įvykdyti nepriklausomi veikėjai, negavę Rusijos vyriausybės aukščiausio lygmens pritarimo“, – sakoma CNN pranešime.

Televizija nurodė, kad tyrėjai daro tokią išvadą, nes išpuolis prieš Skripalius buvo organizuotas labai aukštu lygiu.

CNN šaltiniai sakė, kad tokį užpuolimą galėjo surengti vienas arba kelis asmenys, apmokyti naudoti „Novičiok“.

Rusija neigia Londono kaltinimus dėl „Skripalių bylos“ ir pabrėžia, kad 2017 metais sunaikino paskutines turėtas cheminių ginklų atsargas.

S. Lavrovas Britaniją kaltina „beprotiška provokacija“

Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad buvusio rusų dvigubo agento S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimas gali būti naudingas Didžiosios Britanijos vyriausybei, nes ši byla esą nukreipia dėmesį nuo problemų, kylančių šaliai ruošiantis išstoti iš Europos Sąjungos.

„Esama ir kitų paaiškinimų, apie juos kalba ir ekspertai. Jie kalba, kad tai galėtų būti visiškai paranku ir Britanijos specialiosioms tarnyboms, žinomoms savo gebėjimais veikti su licencija žudyti“, – per spaudos konferenciją Maskvoje pareiškė S. Lavrovas.

Sergejus Lavrovas

Jis pridūrė, kad šis skandalas „gali būti naudingas ir Britanijos vyriausybei, atsidūrusiai nepatogioje padėtyje, nes neišpildė įsipareigojimų savo rinkėjams dėl „Brexit“ sąlygų“

S. Lavrovas dar kartą pabrėžė, kad jo šalis griežtai neigia turinti ką nors bendra su Skripalių apnuodijimu, ir pridūrė, kad Maskva sieks, jog tiesa būtų nustatyta.

Užsienio reikalų ministras piktinosi, kad „iš Rusijos pareikalauta atsakyti, ar tai įsakė padaryti (prezidentas Vladimiras) Putinas, ar Rusija nebekontroliuoja savo cheminio arsenalo“.

Pasak jo, Britanijos pareiškimai, kad Rusijos vadovybė galėjo turėti motyvų apnuodyti S. Skripalį, yra „beprotiška provokacija“.

„Kai pareiškiama, kad įsakymas duotas iš paties viršaus – prezidentas Putinas jau asmeniškai pakomentavo šią padėtį ir kalbėjo, kad tik visiškai iš anksto nusistatęs žmogus, sumanęs baisią, beprotišką provokaciją, gali tvirtinti, jog Rusija turėjo motyvą, kaip daro kolegos britai“, – sakė S. Lavrovas.

„Mes negalėjome turėti motyvo. Tas žmogus buvo paleistas į laisvę, jam suteikta malonė – suteikta malonė pagal apsikeitimą su Rusijos atstovais, įvykdytą prieš kelerius metus. Jeigu tam žmogui būtų buvę kokių nors pretenzijų, jis tikriausia nebūtų iškeistas“, – aiškino ministras.

S. Lavrovas pridūrė, kad Maskvos santykiai su JAV, Didžiąja Britanija ir keletu kitų Vakarų šalių šiuo metu yra prastesni netgi už buvusius per Šaltąjį karą.

„Iš tikrųjų daug kalbama apie šaltąjį karą; daug kalbama, kad padėtis dabar blogesnė negu buvo per klasikinį Šaltąjį karą, nes anuomet buvo kažkokios taisyklės, buvo paisoma tam tikro padorumo, – sakė jis. – Manau, kad dabar mūsų partneriai Vakaruose – visų pirma turiu omenyje Jungtines Valstijas ir keletą kitų šalių, aklai jas sekančių – atmetė bet kokį padorumą, griebiasi atviro melo, atviros dezinformacijos.“

S. Lavrovas skundėsi, kad Britanijos tarnybos iki šiol neleido suteikti Rusijos konsuliniams darbuotojams prieigos prie ligoninėje gydomų Skripalių. Pasak jo, padėtis šiuo klausimu nepasikeitė, nors Julijos Skripal būklė pastarosiomis dienomis pastebimai pagerėjo.

Jis palinkėjo, kad Sergejus Skripalis, kurio būklė tebėra kritinė, „irgi pasektų šiuo pavyzdžiu“ ir pradėtų sveikti.

S. Lavrovas taip pat neigė, kad buvo įvykdyta „įmantri“ ataka, ir argumentavo, kad per gerai organizuotą ataką aukos būtų iškart mirusios.

„Jeigu gerai suprantu, gerai parengtos atakos paprastai lemia staigią mirtį“, – sakė jis.