Tos partijos nariai vienbalsiai pritartoje rezoliucijoje anksčiau šiemet įvykusį Madrido neteisėtu paskelbtą referendumą vadina „Katalonijos žmonių demokratinės valios išraiška“.

Be kita ko, dėl plebiscito susidariusią politinę aklavietę spręsti raginamos Jungtinės Tautos bei Europos Sąjunga.

Škotų nacionalistai solidarumą katalonams išreiškė surengę kelias demonstracijas, o pirmoji ministrė Nicola Sturgeon yra sakiusi, kad Katalonijos vyriausybė turi teisę surengti balsavimą dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos.

Po referendumo ji sakė esanti „vis labiau sunerimusi dėl vaizdų iš Katalonijos“, kur Ispanijos policija jėga įsiveržė į daugybę balsavimo apylinkių ir guminėmis kulkomis šaudė į protestuotojus.

Tačiau SNP vadovybė nenori pastebimai remti katalonų nepriklausomybės siekio: Ispanijos vyriausybė ir teismai pripažino Katalonijos plebiscitą dėl nepriklausomybės prieštaraujančiu Konstitucijai.

SNP rezoliucijoje sakoma, kad „sprendimas dėl Katalonijos ateities krypties yra ten gyvenančių žmonių reikalas“. Tačiau joje priduriama, kad partija yra „susirūpinusi dėl bet kurios valstybės, siekiančios atimti iš žmonių teisę demokratiškai išreikšti savo valią“.

Ispanijos policija škotų nacionalistų rezoliucijoje kaltinama „neproporcingos ir nereikalingos jėgos prieš Katalonijos piliečius“ panaudojimu ir pasmerkė „bandymus elektroniniu būdu sabotuoti balsavimą“.

Per debatus dėl tos rezoliucijos SNP įstatymų leidėja Sandra White sakė, kad ES būtų „tų atakų prieš Ispanijos žmones bendrininkė“, nebent jas pasmerktų.

Jos kolegė Joanna Cherry, per referendumą viešėjusi Katalonijoje, sakė mačiusi „tokio masto represijas, kokių niekada nesitikėjau išvysti Vakarų Europos demokratijoje“.

SNP nariai atidavė pagarbą „kantriam, ryžtingam ir nežiauriam Katalonijos rinkėjų elgesiui“ ir pabrėžė, kad jų partija remia tautų apsisprendimo teisę.

SNP narys europarlamentaras Alynas Smithas perspėjo Ispaniją, kad smurtas prieš katalonus gali sulaukti pasekmių.

„Vyks policijos ir teisminiai tyrimai“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Bus pasekmių, ir mes tikrai turėtume pridėti savo balsą, kad apgintume tarptautinę teisę ir pagrindines asmens laisves“, – pridūrė jis.

SNP ir kitos nepriklausomybės idėją palaikančios partijos 2014-aisiais patyrė fiasko, kai referendumas dėl šalies atsiskyrimo nuo Jungtinės Karalystės pasibaigė likti jos sudėtyje norėjusiųjų naudai.

Tris dienas vyksiančiame SNP suvažiavime Škotijos nepriklausomybės idėjos svarstyti neplanuojama. N. Sturgeon žada prie šio klausimo grįžti pasistūmėjus „Brexit“ deryboms.

Žada nesitraukti

Nepaisydamas sekmadienį Barselonoje vykusios masinės demonstracijos prieš Katalonijos atsiskyrimą nuo Ispanijos, regiono vyriausybės vadovas Carlesas Puigdemontas patvirtino planus skelbti nepriklausomybę. „Nepriklausomybės paskelbimas (...) yra numatytas referendumo įstatyme“, - pareiškė jis sekmadienį interviu Katalonijos televizijos stočiai TV3.

C. Puigdemontas turėjo omenyje rugsėjo pradžioje regiono parlamento Barselonoje priimtą įstatymą, kuris esą yra teisinis pagrindas spalio 1-osios referendumui. „Mes taikysime įstatymą“, - pabrėžė premjeras. Manoma, kad Katalonijos nepriklausomybė gali būti paskelbta antradienį.

Katalonijos vyriausybė argumentuoja, kad spalio 1-osios referendume daugiau kaip 90 proc. balsavusiųjų pasisakė už atsiskyrimą nuo Ispanijos. Ispanijos konstitucinis teismas tuo tarpu balsavimą paskelbė nelegaliu. Rinkėjų aktyvumas siekė tik 43 proc.