Itin atvirame interviu pirmoji Škotijos ministrė atskleidė, jog jos susitikimas ir pokalbis su Borisu Johnsonu praeitą savaitę „buvo gana beprotiškas“, o štai Th. May niekada nenukrypdavusi nuo iš anksto parengto scenarijaus, todėl pokalbiai būdavo siaubingai keisti ir nejaukūs.

Per pokalbį su Iainu Dale‘u Edinburgo „Fringe Festival“ ji taip pat pareiškė, jog Škotijos nepriklausomybės klausimas pastaruoju metu sulaukia vis daugiau pritarimo ir palaikymo – ir ne be pagrindo.

Paklausta, kuo skyrėsi pirmasis jos susitikimas su Th. May ir B. Johnsonu, Škotijos vyriausybės vadovė atsakė: „Labai skirtingos patirtys“.

„Tikrai nenoriu nei įžeisti, nei pažeminti Theresos May. Ji jau nebe ministrė pirmininkė, bet visos akistatos su ja buvo palaužiančios net stipriausią dvasią. Ji niekada nenukrypdavo nuo iš anksto parengto scenarijaus, kad ir kaip bebandytum pakreipti pokalbį.

Prisimenu, kaip eidama į vieną iš tų susitikimų galvojau, kaip čia tą pokalbį pradėti švelniau, o tada jau eiti prie reikalų, dėl kurių nerandame bendros kalbos. Ir ji avėjo, kaip, tiesą sakant, beveik visada, nuostabius batelius, labai stilingus batelius. Aš irgi dievinu batus, kaip ir dauguma moterų, taigi susitikimą pradėjau pasakydama „Kol dar neprakalbome apie „Brexit“, fantastiški bateliai“.

Akimirksniu jos akyse pamačiau, kad ji savo scenarijuje to nebuvo numačiusi. Taigi, jeigu galima taip sakyti, stojo labai nejauki tyla. Kalbant apie Borisą, mūsų susitikimą bent jau galima pavadinti pokalbiu, nors ir pakankamai beprotišku. Su juo galima diskutuoti, dalintis nuomonėmis, įžvalgomis, nors ir daugiau nesutikti nei sutikti su vienas kito požiūriu. Taigi, labai skirtingos patirtys“, – Th. May ir B. Johnsoną palygino Škotijos vyriausybės vadovė.

Borisas Johnsonas, Nicola Sturgeon

Prisimindama B. Johnsono apsilankymą Škotijos vyriausybėje, kur jį ką tik atvykusį nušvilpė protestuotojai, N. Sturgeon pareiškė: „Aš tik prisimenu, kaip jis pakilo laiptais, ir mes vienas kitam paspaudėme ranką. Turėjome kartu kiek pastovėti ir nusifotografuoti. Ir tada pasirodė tie žmonės. Jų buvo virš 30, tiesą sakant, nesupratau, kas vyksta. Taigi, kiek pamenu, pradėjau visus reguliuoti. Ir tada prie manęs priėjo naujasis Škotijos valstybės sekretorius Alisteris Jackas. Tikrai nenoriu jo įžeisti ar užgauti, bet tą akimirką jo neatpažinau. Taigi, nesupratau, ką jis čia veikia. Tada atsikvošėjau, kas tas žmogus. Ir supratau, kad Borisas ketina pasielgti taip, kaip kartais pasielgia vyrai su moterimis. Na, jis norėjo pasirodyti galantiškas. Kartais toks elgesys tikrai galantiškas, kartais labiau globėjiškas. Supratau, kad jis nori mane praleisti pirmą į vidų, o aš to leisti nenorėjau“.

„Borisas Johnsonas – ministras pirmininkas, kurio dauguma škotų, jeigu tik būtų turėję tokią galimybę, tikrai nebūtų rinkęsi, jie tikrai jam nebūtų atidavę raktų nuo vyriausybės.

Jis yra ministras pirmininkas, kuris pasiryžęs mus prieš mūsų valią išvesti iš Europos, jis pasiryžęs tai padaryti net ir be susitarimo. Tai būtų tikra katastrofa, kurios masto niekas dar nesupranta. Taigi, nebuvau labai laiminga ant Škotijos vyriausybės laiptų pasitikdama ministrą pirmininką Borisą Johnsoną“, – sakė Škotijos politikė.

Paklausta apie Škotijos nepriklausomybę, N. Sturgeon pareiškė: „Manau, kad parama Škotijos nepriklausomybei auga. Manau, kad, be kita ko, ateina supratimas, kad, jeigu nenorime, kad sprendimus priimtų už mus (ir kalbu ne tik apie „Brexit“, tai žymiai daugiau dalykų), jeigu nenorime, kad mus vilktų politiniu keliu, kuriuo eiti mes nenorime, privalome rimtai svarstyti galimybę anksčiau ar vėliau tapti nepriklausomi“.

N. Sturgeon pridūrė: „Manau, kad nepriklausomybės scenarijus gana optimistiškas, tai galimybė būti atsakingiems už savo ateitį, siekti savų tikslų, klysti ir mokytis tik iš savo klaidų“.

N. Sturgeon taip pat prabilo „apie asmeninį skausmą ir sielvartą“ dėl kolegos Alexo Salmondo likimo – jis dėl kaltinimų seksualiniais nusikaltimais stos prieš teismą.

Politikė prisipažino besiilginti savo mokytojo ir pirmtako. Moteris prisipažįsta – kaltinimai reiškia, kad 30 metų trukę santykiai neabejotinai pasikeis. Kalbėti apie partijos kolegą jai sunku tiek dėl asmeninių, tiek dėl teisinių priežasčių. A. Salmondą ji apibūdina kaip „labai svarbų žmogų“ jos gyvenime.

Sausį A. Salmondui buvo pateikti kaltinimai dėl 14 nusikaltimų, tarp kurių ir du pasikėsimai išžaginti bei devyni seksualinio smurto atvejai. Politikas jam metamus kaltinimus atkakliai neigia.