Pagal pirmosios ministrės Nicola Sturgeon pristatytus planus, bet kuris užsienietis, teisėtai gyvenantis Škotijoje, galės rinkti politikus į pusiau autonominį parlamentą Edinburge bei atstovus vietos tarybose.

Opozicinė konservatorių partija nerimauja, kad užsienio šalių piliečiams taip bus leista balsuoti potencialiame antrame referendume dėl Škotijos nepriklausomybės.

N. Sturgeon noras, kad Škotija pasitrauktų iš JK net padidėjo po pirmadienį paskelbtų nuomonės apklausos rezultatų, rodančių, kad nepriklausomybės šalininkų padaugėtų 5 proc., jei Škotija išstotų iš Europos Sąjungos. Remiantis šia apklausa, po „Brexit“ pasisakančiųjų už nepriklausomybę būtų 47 proc., o likusieji respondentai norėtų, kad šalis liktų JK dalimi.

„Akivaizdu, kad vis didesnis mūsų piliečių skaičius, kaip ir mes, tiki, jog Škotijos lauktų geriausia ateitis, jei ji taptų nepriklausoma valstybe“, – antradienį pareiškė N. Sturgeon.

Vyriausybės vadovės teigimu, planų suteikti užsieniečiams balsavimo teisę tikslas yra apsaugoti ES piliečius, kurie gali netekti tokios teisės po Didžiosios Britanijos išstojimo iš bloko.

Vis dėlto N. Sturgeon nusprendė žengti toliau ir pažadėjo „sąžiningai suteikti galimybę naudotis balsavimo teisėmis visiems, kas teisėtai gyvena Škotijoje“.

„Tai reiškia, kad visų šalių piliečiai bus vertinami vienodai, kalbant apie Škotijos parlamento ir vietos vyriausybių rinkimus“, – sakoma naujausioje ministrų kabineto programoje.

ES piliečiai galėjo balsuoti 2014-ųjų referendume – per kurį 55 proc. rinkėjų pasisakė už Škotijos pasilikimą Jungtinėje Karalystėje – nes šis balsavimas buvo grindžiamas ypatinguoju įstatymu. Pirmoji ministrė dabar nori pakoreguoti šį įstatymą, kad balsavimo privilegiją turėtų ir likusių pasaulio valstybių gyventojai.

„Jau matėme, kad „Taip“ kampanija pasitelkė Irano ir Rusijos pagalbą, siekdama suskaldyti Britaniją“, – nurodė Škotijos konservatorių partijos narys Adamas Tomkinsas, patarinėjantis vyriausybei konstitucinės teisės klausimais.

„Panašu, kad dabar Nicola Sturgeon nori, kad visas šis dalykas būtų tarsi viešas kvietimas visam pasauliui“, – pridūrė jis.