Pasak jos, tai – paskutinė išeitis, turint galvoje, kad Škotija negalės išlaikyti glaudžių santykių su Europos Sąjunga, iš jos pasitraukus Jungtinei Karalystei.

„Šiandien galiu patvirtinti, kad teisės akto dėl nepriklausomybės referendumo projektas kitą savaitę bus pateiktas konsultacijoms“ Škotijos parlamente, sakė N. Sturgeon savo Škotijos nacionalinės partijos (SNP) metiniame suvažiavime.

Pirmoji ministrė Škotijos Nacionalinės partijos konferencijoje Glazge sakė turinti galingą politinį mandatą ginti Škotijos balsavimo rezultatus birželį vykusiame referendume, kai buvo išreikštas noras likti Europos Sąjungoje.

Jungtinės Karalystės retorika ir politika dėl imigracijos ir pasilikimo bendroje ES rinkoje aiškiai parodė, kad Konservatorių partijoje viršų ima „nevaldomas“ ir ksenofobiškas dešinysis sparnas.

Skambant plojimams N. Sturgeon sakė: „Klausykite: jeigu bent vieną sekundę pagalvojote, kad aš kalbu nerimtai dėl to, ką reikia padaryti ginant Škotijos interesus, tuomet galvokit iš naujo“.

Šie pirmosios ministrės žodžiai buvo sutikti ovacijomis atsistojus, tada ji pranešė, kad kitą savaitę bus paskelbtas įstatymo dėl Škotijos nepriklausomybės referendumo projektas. Tai anksčiau nei jos pareigūnai buvo pranešę.

Spartinamas referendumo įstatymo procesas atveria vis gilėjančią ir politine prasme vis reikšmingesnę takoskyrą tarp Škotijos ir Jungtinės Kakarystės vyriausybių ir parodo augantį N. Sturgeon pasitikėjimą.
Vis dėlto ji aiškiai nurodė, kad tai daroma siekiant apginti ilgalaikes jos vyriausybės pozicijas. N. Sturgeon susiduria su aiškiomis trumpalaikėmis kliūtimis kelyje į antrą referendumą dėl Škotijos pasitraukimo iš Jungtinės Karalystės. Škotijos rinkėjai vis dar nėra įsitikinę dėl būtinybės skubiai surengti antrąjį referendumą, o Edinburgas reikalauja Vestminsterio teisinių įgaliojimų jam rengti.

Ketvirtadienį, spalio 13 dieną, paskelbtos naujausios apklausos duomenimis, nepriklausomybės idėja neturi daugumos, nes tik 12 procentų balso teisę turinčių asmenų pasisakytų už pasitraukimą iš Jungtinės Karalystės, jeigu būtų pasirinktas „sunkusis Brexit“ variantas. 47 procentai pasisakytų prieš nepriklausomybę, 38 procentai – už, o 12 procentų dar neapsisprendę.

Škotijos nepriklausomybės ekonomika sudėtinga: naujausi BVP duomenys rodo, kad Škotijos ekonomika vis dar auga trečdaliu greičiau nei visos Jungtinės Karalystės bendrai paėmus, o vyriausybės duomenys rodo 15 milijardų svarų Škotijos išlaidų deficitą – tai 21 procentas nuo bendrų vyriausybės išlaidų Škotijoje.

2014 metais vykusiame plebiscite škotai nubalsavo už pasilikimą Jungtinės Karalystės sudėtyje, tačiau N.Sturgeon pareiškė, kad po „Brexit“ referendumo to laikotarpio Britanijos nebeliko, todėl regionas rengs naują balsavimą dėl nepriklausomybės.

Per birželio 23-iosios referendumą 52 proc. Jungtinės Karalystės rinkėjų balsavo už šalies pasitraukimą iš ES, bet Škotijoje net 62 proc. rinkėjų pasisakė už tolesnę narystę Bendrijoje.