Prieš tai britų Škotijos reikalų ministras Michaelas Moore’as pareiškė, kad Škotijos regioninė vyriausybė dėl teisinių priežasčių negali pati viena skelbti referendumo. Kartu jis pridūrė, kad Londonas siūlo škotams, laikantis tam tikrų sąlygų, balsuoti per ateinančius 12-18 mėnesių.

Škotijos premjeras Alexas Salmondas tai atmetė. Anot jo, Škotija nesileis, kad Londonas diktuotų jai sąlygas. "Tie laikai baigėsi", - sakė vyriausybės vadovas. Nepriklausomybė "Škotijai kaip tautai" esą yra vienas svarbiausių praėjusių trijų šimtmečių klausimų. Todėl reikia laiko pasirengti referendumui.

Londonas su škotais nesutaria ne tik dėl datos, bet ir dėl klausimo, kuris būtų keliamas referendume. Jis nori, kad referendume dėl nepriklausomybės būtų atsakyta tik "taip" arba "ne". Edinburgas tuo tarpu siekia, kad gyventojų būtų klausiama, pavyzdžiui, ir dėl vien tik ekonominės nepriklausomybės, tačiau toliau bendradarbiauti su Londonu užsienio reikalų ir gynybos politikoje.

Už nepriklausomybę pasisako Škotijos nacionalinė partija SNP, aiškiai laimėjusi gegužę vykusius rinkimus.

Britų premjeras Davidas Cameronas nenori, kad Didžioji Britanija pradėtų irti. Britų sąjunga, kurią sudaro Anglija, Šiaurės Airija, Velsas ir Škotija, yra "viena sėkmingiausių partnerysčių pasaulyje", sakė jis.