Škotija ketvirtadienį vykusiame referendume nubalsavo prieš nepriklausomybę nuo Jungtinės Karalystės - už sąjungos su Anglija išsaugojimą pasisakė 55,3 proc. balsavusiųjų, o už atsiskyrimą - 44,7 proc. referendumo dalyvių, rodo penktadienį paskelbti galutiniai rezultatai.

Oficialūs duomenys rodo, kad už sąjungos išsaugojimą savo balsus atidavė 2 001 926 žmonės, o už nepriklausomybę - 1 617 989 žmonės.

Referendume dalyvavo 84,6 proc. tokią teisę turėjusių žmonių - tai rekordinis aktyvumas per visą rinkimų Didžiojoje Britanijoje istoriją. Balsavimo dalyviai turėjo atsakyti į vieną klausimą: „ar Škotija turėtų būti nepriklausoma valstybė?“. 

Jau suskaičiuoti balsai ir didžiausiame Škotijos mieste Glazge - čia piliečiai pasisakė už Škotijos nepriklausomybę.

Nepriklausomybės priešininkai neabejoja savo pergale, ekspertai taip pat sako, jog sąjungos išsaugojimo šalininkų stovykla turėtų nugalėti.

„Įrodymų, kad „Ne“ stovykla laimės, ima daugėti“, - britų visuomeniniam transliuotojui BBC sakė Stratklaido universiteto politikos mokslų profesorius Johnas Curtice'as.

„Tačiau tuo pat metu mes pradedame matyti, kad „Ne“ stovyklos sėkmė nėra tokia didelė, kaip jie veikiausiai tikėjosi“, - pridūrė jis.

Clackmannanshire'as buvo pirmoji apygarda, kurioje suskaičiuoti visi referendume dalyvavusiųjų balsai. "Už" čia balsavo 16 350 piliečių, prieš - 19 036, rinkimų aktyvumas siekė 89 proc.

Orkney (10 004 balsavo „prieš“, 4 883 balsavo „už“) ir Shetland („prieš“ balsavo 9 951, „už“ - 5 669) apygardų rinkėjai taip pat pasisakė prieš nepriklausomybę.

CNN skelbia, jog iki 5 val. ryto prieš nepriklausomybę balsavo 57,8 proc., savo balsą už atidavė 42,2 proc. balsavusiųjų.

Nepriklausomybės priešininkai visoje Škotijoje džiugiai sveikino skelbiamus rezultatus, o jų oponentai juos stebėjo prislėgti ir sunkiai tramdydami ašaras.

Referendumo baigtis sudaužė viltį šimtams tūkstančių škotų, kurie pasisakė už nepriklausomybę per beprecedentį balsavimą, pakursčiusį debatus apie Jungtinės Karalystės valdymą, tačiau nuramino tuos, kurie smarkiai būgštavo dėl ekonominių galimo atsiskyrimo pasekmių.

Finansų rinkos palankiai reagavo į referendumo rezultatus, o svaro kursas euro atžvilgiu pakilo aukščiausiai per dvejus metus.

„Mes žinome, kad „Ne“ kampanija gavo daugumą“, - Edinburge sakė Škotijos vyriausybės vadovas ir nacionalistų lyderis Alexas Salmondas.

„Škotija dauguma balsų nusprendė šiame etape netapti nepriklausoma valstybe“, - sakė jis.

Referendumo rezultatai yra smūgis svarbiausiam A.Salmondo politiniam tikslui, tačiau stiprus nepriklausomybės šalininkų pasirodymas leidžia tikėtis, kad ateityje bus pamėginta organizuoti dar vieną balsavimą dėl nepriklausomybės.

Išspręstas „vienai kartai“

„Kampanija „Taip“ pasiekė kelias dideles pergales, tarp jų – didžiausiame Škotijos Glazgo mieste, bet jų neužteko, kad būtų atsvertas balsų „Ne“ srautas visame regione.

Yra požymių, kad turtingesnieji ir kaimo rajonai balsavo „Ne“, o urbanistiniai centrai ir neturtingesni rajonai – „Taip“.

Stovykla „Taip“ daug mėnesių buvo smarkiai atsilikusi, bet per pastarąsias dvi savaites parama jai smarkiai padidėjo, rodė apklausos. Tačiau galiausiai to nepakako.

„Ne“ aiškiai laimėjo“, – sakė visuomenės nuomonės tyrimų ekspertas, Stratklaido universiteto politologijos profesorius Johnas Curtice'as.

Škotijos referendumas galėjo staiga nutraukti nuo 1707 metų gyvuojančią sąjungą su Anglija. Jis buvo atidžiai stebimas visame pasaulyje ir drąsino separatistų judėjimus nuo Katalonijos Ispanijoje iki Kvebeko Kanadoje.

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas penktadienį pareiškė, jog po „tvirto“ škotų balso už pasilikimą Jungtinėje Karalystėje Škotijos nepriklausomybės klausimas buvo išspręstas „vienai kartai“.

Stovėdamas priešais savo biurą Londono centre, D.Cameronas sakė, kad Škotijos referendumo rezultatai sudarė sąlygas naujam, subalansuotam konstituciniam sureguliavimui visoje Didžiojoje Britanijoje, įskaitant Angliją, ir kad įstatymų projektai dėl naujų galių suteikimo Škotijai bus paskelbti iki sausio.

„Šie debatai buvo išspręsti vienai kartai ... Nebegali būti disputų, pakartojimų, mes išgirdome tvirtą Škotijos žmonių valią“, – žurnalistams sakė D.Cameronas.

„Visai kaip Škotija atskirai, Škotijos parlamente, balsuos dėl savo mokesčių, išlaidų ir gerovės klausimų, taip pat ir Anglija, kaip ir Velsas bei Šiaurės Airija, turėtų galėti balsuoti šiais klausimais, – sakė D.Cameronas. – Ir visa tai turi vykti sykiu ir tokia pačia sparta kaip sureguliavimas Škotijai“.

„ Gerai kovota kampanija“

Rezultatai yra didelis palengvėjimas D.Cameronui, kuris, kaip daugelis spėjo, nebūtų išsilaikęs poste, jei škotai būtų nubalsavę „Taip“.

Po to, kai BBC paskelbė rezultatų prognozę, rodančia, jog laimės nepriklausomybės priešininkų stovykla, D.Cameronas pranešė, kad paskambino kampanijos „Ne“ lyderiui Alistairui Darlingui ir „pasveikino jį su gerai kovota kampanija“.

Istorinis referendumas įtraukė daugelį škotų, kurie anksčiau nelabai domėjosi politika, tarp jų – 16-mečius ir 17-mečius, kuriems pirmą kartą buvo leista balsuoti. Tačiau ši kampanija taip pat suskaldė šeimas ir į nepriklausomybės priešininkus ar šalininkus suskirstė senus draugus.

Referendumo dieną prie rinkimų apylinkių buvo nusidriekusios eilės, daug rinkėjų emocingai kalbėjo apie šį svarbiausią politinį pasirinkimą jų gyvenime.

„Kelio atgal nėra“

„Ar Škotija turėtų būti nepriklausoma šalis?“ – toks paprastas klausimas buvo pateiktas rinkėjams 5-iuose tūkst. rinkimų apylinkių. Po klausimu buvo atsakymo variantai „Taip“ arba „Ne“.

Vėliau minios visą naktį šventė Glazge ir Edinburge, žmonės buvo apsisiautę Škotijos vėliavomis, leido signalines raketas.

Iš tolimų salų balsadėžės buvo gabenamos sraigtasparniais ir laivais.

Prieš balsavimą trys pagrindinės britų politinės partijos pažadėjo didesnius įgaliojimus Škotijos parlamentui, tarp jų – įgaliojimus dėl mokesčių ir pašalpų, pažadėtus paskutinę minutę stengiantis įtikinti rinkėjus likti sąjungoje.

Škotijos pirmojo ministro pavaduotoja Nicola Sturgeon sakė, kad referendumas parodė „didelį permainų poreikį“, ir tvirtino, kad vyriausybė Londone dabar turi tesėti savo pažadus.

„Škotija pasikeitė visam laikui, kelio atgal nebėra“, – penktadienį sakė ji.

Nors kampanija „Taip“ pasiekė kelias dideles pergales, tarp jų – N.Sturgeon gimtajame Glazge, to nepakako.

Britų politikų pažadas suteikti didesnius įgaliojimus Škotijai paskatino D.Camerono Konservatorių partijos narius reikalauti to paties ir Anglijai.

Šiaurės Anglijos laikraščiai vieningai pareikalavo didesnių įgaliojimų jų regionams, kaip būtų „garbinga“ po to, kai „tiek daug pažadų buvo duota Škotijai per referendumo kampaniją“.

Daug debatų vyko dėl ekonomikos, dėl to, kokią valiutą naudotų nepriklausoma Škotija ir ar ji galėtų būti Europos Sąjungos (ES) narė.

1999 metais atidarytas Škotijos parlamentas turi kai kuriuos Londono perduotus įgaliojimus ir gali lemti tam tikras vidaus politikos sritis, tokias kaip sveikatos apsauga ir švietimas.