Trys ketvirtadaliai nori likti bendrijoje. Škotams tai jau antras svarbus referendumas per dvejus metus.

2014-aisiais jie nusprendė neatsiskirti nuo Didžiosios Britanijos, tačiau klausimą gali ir persvarstyti, jei Škotija būtų priversta kartu su visa karalyste išstoti iš Europos Sąjungos.

Referendume nedidele balsų persvara laimi norintieji išstoti iš Europos Sąjungos, Škotijos atstovas ima permąstyti savo vietą karalystėje, o Europos vadovai rengia planą, kaip iš britų pasiimti škotus... Tai komiškas europiečių be sienų filmukas, bet jo pagrindinė mintis - visai reali.

Nuo referendumo, kuriame 55 procentai škotų galų gale nusprendė likti Jungtinės Karalystės sudėtyje, nepraėjo nė dveji metai, o jis vadintas kartos referendumu, vis dėlto, jei Londonas išstotų iš Europos Sąjungos, Škotija savo nepriklausomybės klausimą galbūt persvarstytų.

Tai žadėjo ir gegužę vietos parlamento rinkimus laimėjusi Škotų nacionalinė partija, nors jos populiarumas po pralaimėto Škotijos nepriklausomybės referendumo ir kiek smuko.

„Jei Škotija bus išvesta iš Europos Sąjungos prieš jos žmonių valią, kaip paaiškėtų po referendumo, tai, žinoma, didintų spaudimą dėl nepriklausomybės ateityje“, – teigė Škotijos Europos reikalų ministras Alasdairas Allanas.

Ne tik Škotijos valdančioji, ir visos 4 opozicinės partijos vieningai pasisako už narystę Europos Sąjungoje. O apklausos rodo, kad ir beveik 4 milijonai turinčiųjų balso teisę čia daug palankesni narystei nei visos šalies gyventojai bendrai.

Referendume mėnesio pabaigoje 3 iš 4 turėtų balsuoti už pasilikimą Europos Sąjungoje.