"Sprogimo momentas sparčiai artėja", - nurodė Šiaurės Korėjos kariškiai, perspėdami, kad karas gali įsiplieksti "šiandien arba rytoj".

Naujausi Pchenjano pareiškimai nuskambėjo tuo metu, kai Vašingtonas suskubo stiprinti priešraketinę gynybą Ramiojo vandenyno regione, ruošdamasis pasiųsti sausumoje dislokuojamas raketų gaudykles į Guamą ir pasiųsdamas du "Aegis" klasės eskadrinius minininkus į šį regioną.

Didelė įtampa taip pat jaučiama prie smarkiai įtvirtintos Šiaurės Korėjos sienos su Pietų Korėja, kai izoliuotas komunistinės šalies lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) režimas uždraudė pietų korėjiečiams patekti į Seulo finansuojamą pramonės kompleksą, esantį netoli sienos.

Pranešime, kurį paskelbė Šiaurės Korėjo valstybinė naujienų agentūra KCNA, Korėjos liaudies armijos generalinis štabas perspėjo Vašingtoną, kad JAV grasinimai bus "sutriuškinti ... pažangiausiomis mažesnėmis, lengvesnėmis ir įvairesnėmis branduolinių smūgių priemonėmis".

"Mūsų revoliucinių ginkluotųjų pajėgų negailestinga tokio pobūdžio operacija buvo galutinai išnagrinėta ir patvirtinta", - sakoma pranešime.

Praeitą mėnesį Šiaurės Korėja grasino suduoti "prevencinį" branduolinį smūgį Jungtinėms Valstijoms, o praeitą savaitę jos aukščiausioji armijos vadovybė įsakė paskelbti kovinę padėtį strateginių raketinių pajėgų daliniuose.

Kita vertus, nors Pchenjanas yra sėkmingai išbandęs savo branduolinius užtaisus, dauguma ekspertų teigia, kad ta šalis dar nėra pajėgi pasigaminti pakankamai lengvų kovinių galvučių, kurias galėtų nešti balistinės raketos, pajėgios smogti JAV teritorijai.

Netylant grasinimams JAV perkels priešraketinę gynybą į Guamą

Jungtinės Valstijos paskelbė keliančios savo pažangią priešraketinės gynybos sistemą į Ramiajame vandenyne esančią Guamo salą. To imtasi Šiaurės Korėjai toliau laikantis karinės retorikos, skelbia bbc.co.uk.

Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis nuolat grasina atakuoti taikinius JAV ir Pietų Korėjoje.

Pranešimas išplatintas tuo metu, kai JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis pareiškė, jog Šiaurės Korėja yra „reali ir aiški grėsmė“ Jungtinėms Valstijoms ir jos sąjungininkėms.

Ketvirtadienį, balandžio 4 dieną, Pchenjanas vėl neleido pietų korėjiečiams patekti į bendrą Kesongo pramoninę zoną, esančią 10 kilometrų nuo Šiaurės Korėjos sienos. Tai jau antra diena, kai Šiaurės Korėja blokuoja sienos kirtimo punktus.

Kitame pranešime Šiaurės Korėja pagrasino uždaryti Kesongo kompleksą, „jeigu Pietų marionečių konservatorių grupė ir jos žiniasklaida toliau šmeiš [mus]“.

JAV Gynybos departamentas trečiadienį, balandžio 3 dieną, paskelbė, kad artimiausiomis savaitėmis perdislokuos savo THAAD sistemą (Terminal High Altitude Area Defense System), kuri skirta atkirsti vidutinio nuotolio raketas iš labai didelio aukščio.

THAAD sistemą sudaro motorizuota raketų paleidimo platforma, antiraketos bei AN/TPY-2 sekimo radaras, kartu su integruota gaisro kontrolės sistema.

Pentagonas pranešė, kad priešraketinės gynybos sistema bus perkelta į Guamą ir pavadino tai „atsargumo žingsniu stiprinant mūsų regioninės gynybos pozicijas prieš Šiaurės Korėjos regioninių balistinių raketų grėsmę“.

„Jungtinės Valstijos išlieka budrios Šiaurės Korėjos provokacijų akivaizdoje ir yra pasirengusios ginti JAV teritoriją, mūsų sąjungininkus ir mūsų nacionalinius interesus“, - pridūrė Pentagonas.

Analitikai teigia, kad JAV jau anksčiau ketino perkelti THAAD sistemą į Guamą, tačiau ne tokiomis aplinkybėmis.

Priešraketinės gynybos palaikymo grupės pirmininkas Riki Ellisonas BBC sakė, kad Pentagono sprendimas pagreitinti priešraketinės gynybos sistemos perkėlimą pažymi tai, kaip rimtai Vašingtonas traktuoja Pchenjano grasinimus, tačiau šis žingsnis turėtų būti vertinamas tik kaip gynybinis veiksmas, bet ne situacijos eskalavimas.