10 mln. dolerių (26 mln. litų) buvo išleisti 23 m aukščio Kim Jong Ilo statulai, kuri sostinėje Pchenjane iškilo balandžio mėnesį, savo tinklalapyje rašė Pietų Korėjos laikraštis „Chosun Ilbo“.

Nuo 2011 metų gruodžio, kai Kim Jong Ilas mirė, įvairiose šalies vietose buvo pastatytos dar septynios panašios statulos, atsiėjusios iš viso 50 mln. dolerių (130 mln. litų).

Dar 25 mln. dolerių (65 mln. litų) Šiaurės Korėja išleido tam, kad iškaltų jo vardą 3 200 „Amžinojo gyvenimo bokštų“, kurie stūkso kryžkelėse visoje šalyje.

Šiaurės Korėjos karinė vadovybė siekia prilyginti Kim Jong Ilo populiarumą jo tėvui Kim Il Sungui, kuris Korėjos Liaudies Demokratinei Respublikai vadovavo nuo jos įkūrimo 1948 metais iki savo mirties 1994-aisiais. 20-čiai mln. tėvo ir sūnaus portretų ji išleido 20 mln. dolerių (52 mln. litų), o dar 1 mln. dolerių (2,6 mln. litų) skyrė ženkleliams su jų atvaizdais.

Šiaurės Korėjos piliečių, dirbančių užsienyje, paminklams prašoma paaukoti po 150 dolerių (390 litų). Šalis iš Rusijos ir Azijos bankų bei Europos paskolų ryklių taip pat skolinasi pinigus už 40 proc. siekiančias palūkanas, pažymi „Chosun Ilbo“.

„Režimas turėtų liautis statęs statulas, jei neturi pinigų, - laikraščiui sakė vienas dezertyras iš Šiaurės Korėjos. – Tačiau dabar jis griebiasi lupikavimo“.

Mirus Kim Jong Ilui, aukščiausiu šalies lyderiu tapo jo sūnus Kim Jong Unas (Kim Čen Unas). Analitikai tvirtina, jog šiai šeimai kuriamu asmenybės kultu siekiama sustiprinti visuomenės paramą jam.

„Tikrasis „prekės ženklas“ yra Kim Il Sungas, - sakė Bradley K. Martinas, parašęs knygą „Tėviško lyderio meilės globoje: Šiaurės Korėja ir Kim dinastija“ („Under the Loving Care of the Fatherly Leader: North Korea and the Kim Dynasty“). – Gyvenimas Šiaurės Korėjoje buvo pagerėjęs, kol jis vadovavo šaliai. Tačiau prie jo sūnaus Kim Jong Ilo jis pablogėjo. Žmonės tai prisimena, todėl jaunasis lyderis vaizduojamas kaip savo senelio gyvavaizdis“.

Kim Jong Unas yra jauniausias iš trijų brolių ir, būdamas vos 29 metų, yra jauniausias lyderis pasaulyje.