„Informuoju: iškelta baudžiamoji byla dėl masinių taikių piliečių žudynių. V. Janukovyčiui ir eilei kitų pareigūnų paskelbta paieška“, - parašė A. Avakovas socialiniame tinkle „Facebook“.

Laikinojo vidaus reikalų ministro teigimu, jis visą naktį „kartu su Ukrainos saugumo tarnybos vadovu Valentinu Nalivaičenka užsiėmė situacijos Sevastopolyje sureguliavimu ir... buvusio valstybės vadovo paieška“.

„21-ąją, penktadienį, V. F. Janukovyčius, lydimas A. P. Kliujevo, sraigtasparniais išskrido iš Kijevo į Charkovą, ketindami dalyvauti „Regionų partijos“ deputatų suvažiavime Charkove. 22-ąją, šeštadienį, Janukovyčius pernakvojo valstybinėje rezidencijoje Charkove, atsisakė dalyvauti suvažiavime, įrašė videokreipimąsi ir sraigtasparniu išskrido į Donecko oro uostą.

Atvykęs į Donecko oro uostą, kartu su apsauga iš sraigtasparnių persėdo į du privačius lėktuvus. Bandė išskristi. Pasienio tarnyba pasipriešino išskridimui. Paskui Janukovyčius išvyko į valstybinę rezidenciją Donecke, kur praleido keletą valandų. Vėlų 22-osios vakarą automobiliais, be Valstybinės automobilių inspekcijos palydos, Janukovyčiaus kortežas išvyko į Krymą“, - pranešė A. Avkovas.

Jo duomenimis, vasario 23 dieną V. Janukovyčius atvyko į Krymą ir apsistojo vienoje privačioje sanatorijoje, tikslingai ignoruodamas valstybinius specialiuosius objektus, tarp jų ir specializuotą valstybinę prezidento vilą, į kurią anksčiau ketino vykti.

„Sužinojęs apie parlamento sprendimą paskirti laikinuoju Ukrainos prezidentu A. V. Turčynovą ir apie naujai paskirtų Vidaus reikalų ministerijos ir Ukrainos saugumo tarnybos vadovų skrydį į Krymą, V. Janukovyčius skubiai paliko privačią sanatoriją ir išvyko Belbeko oro uosto kryptimi, kuriame iki to laiko jau buvome mudu su V. Nalivaičenka. 23 valandą 50 minučių, neprivažiavęs Belbeko oro uosto, V. Janukovyčius apsistojo privačioje rezidencijoje Balaklavos rajone. Pasiėmė savo apsaugą – paklausė, kas jį lydės toliau ir kas liks čia. Dalis Valstybinės apsaugos tarnybos darbuotojų išreiškė norą „likti čia“.

V. Janukovyčius, atsisveikinęs su jais, perdavė oficialų valstybinės apsaugos atsisakymą (pridedu kopiją). Su juo nevykę Valstybinės apsaugos tarnybos darbuotojai surinko visus valstybinius ginklus, kurie bus perduoti Valstybinės apsaugos tarnybos Krymo skyriui“, - pranešė A. Avakovas.

Jo duomenimis, toliau su likusiais apsaugos darbuotojais V. Janukovyčius, lydimas A. Kliujevo, trimis mašinomis išvyko nežinoma kryptimi. Jis išjungė visas ryšio priemones.

Paskutinė žinoma Viktoro Janukovyčiaus buvimo vieta – privati rezidencija Balaklavos rajone. Iš ten jis, lydimas Andrejaus Kliujevo, trimis automobiliais išvyko nežinoma kryptimi. Nuo to laiko jis niekaip nepasiekiamas. Pirminiais duomenimis, V. Janukovyčius atsisakė valstybinės apsaugos.

Opozicija: V. Janukovyčius slepiasi vienuolyne

Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius slepiasi Maskvos ortodoksų patriarchato vienuolyne. Tokią informaciją žurnalistams perdavė opozicinės frakcijos „Tėvynė“ deputatas Aleksandras Briginecas, skelbia rus.newsru.ua.

„Maskvos patriarchatas ir toliau Ukrainoje atlieka gana neigiamą vaidmenį. Reikėtų kelti bendros vietos cerkvės steigimo klausimą – ir imtis tokių veiksmų nedelsiant. V. Janukovyčius aptiktas viename iš Maskvos patriarchato vienuolynų – kartu su apsauga ir artimiausia aplinka. Iš viso su juo daugiau nei tūkstantis žmonių“, - socialiniame tinkle „Facebook“ parašė politikas.

Vasario 22-ąją dieną Ukrainos Aukščiausioji Rada priėmė sprendimą V. Janukovyčių nušalinti nuo prezidento posto – 2014 metų gegužės 25 dieną šalyje vyks pirmalaikiai prezidento rinkimai. Tokiam sprendimui pritarė 328 Aukščiausiosios Rados deputatai.

V. Janukovyčius pareiškė, jog atsistatydinti neketina. Aukščiausiosios Rados sprendimą jį nušalinti nuo prezidento pareigų jis pavadino neteisėtu ir teigia nieko nepasirašinėsiąs.

V. Janukovyčius galbūt pastebėtas Kryme

Ukrainos teisėsaugos agentūros pirmadienį nurodė neturinčios informacijos apie prezidento Viktoro Janukovyčiaus buvimo vietą, tačiau pranešama, kad nuverstas lyderis buvo pastebėtas Krymo mieste Sevastopolyje, kuriame bazuojasi Rusijos Juodosios jūros karinis laivynas.

Po to, kai praeitą penktadienį pasirašė susitarimą su opozicija, turėjusį užbaigti į kraujo praliejimą peraugusią priešpriešą, V.Janukovyčius pabėgo iš sostinės į rytų Ukrainą. Sienos apsaugos tarnyba nurodė, kad prezidentas šeštadienį mėgino išskristi iš Donecko, tačiau pareigūnai neleido to padaryti.

Opozicijos įstatymų leidėjas Volodymas Kurenojus savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ parašė turintis nepatvirtintos informacijos, jog V.Janukovyčius buvo suimtas Kryme.

Tuo tarpu Ukrainos naujienų portalas Liga.net pranešė, kad Sevastopolio gyventojų matė V.Janukovyčių su Rusijos jūrų pėstininkais, tačiau nepriklausomi šaltiniai negalėjo patvirtinti tos informacijos.

VRM ir Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) pirmadienį pareiškė neturinčios informacijos apie V.Janukovyčiaus sulaikymą.

Parlamento pirmininkas pirmadienį perėmė valstybės vadovo pareigas, tačiau vienas prezidento patarėjas sekmadienį sakė naujienų agentūrai AP, kad V.Janukovyčius planuoja likti valdžioje.

Tuo tarpu įtampa didėjo Kryme, kurio prorusiški politikai organizuoja mitingus, formuoja protestuotojų dalinius ir reikalauja autonomijos.

Kryme įsikūrusi didelė Rusijos jūrų pajėgų bazė, dėl kurios Kijevas ir Maskva nesutaria jau du dešimtmečius.