Šiurpų nusikaltimą įrodantis vaizdo įrašas skelbiamas visuomenininko Sergejaus Sternenkos tviterio paskyroje.

S. Sternenkos teigimu, nusikaltimą Bachmuto apylinkėse dronu nufilmavo specialiosios paskirties būrio „Seneka“ kovotojai.

Užfiksuota, kaip „Vagner“ samdiniai sužeistą savo vadą nuvelka už kažkokio pastato, o ten, sprendžiant pagal viską, užkapojo jį kirviu arba kastuvu.

„Leidžiu sau spėti, kad „Vagner“ samdiniai dėl nuolatinės agresijos prieš eilinius nužudė savo vadą. Istorijų apie sušaudymus ir kankinimus organizacijos viduje jau buvo ne viena“, – parašė S. Sternenka.

Kaip skelbia „The Guardian“, šis vaizdo įrašas patvirtina teiginius apie žemą rusų karių moralę.

Bachmute ir aplink jį kovojantys Ukrainos kariai ne kartą tvirtino, kad „Vagner“ pajėgos bangomis atakuoja jų pozicijas. „Vagner“ samdiniams grasinama egzekucijomis, jei šie neįvykdys jiems iškeltų tikslų.

Kaip praėjusią savaitę nurodyta Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos tviteryje paskelbtoje atnaujintoje žvalgybos suvestinėje, panašu, kad Rusijos privačios karinės bendrovės „Vagner“ nuteistųjų verbavimo į karą Ukrainoje mastas gerokai sumažėjo nuo 2022 m. vasaros ir rudens, kai buvo pasiekęs viršūnę.

Rusijos federalinės bausmių tarnybos duomenimis, nuo 2022 m. lapkričio bendras kalinių skaičius šalyje sumažėjo 6 tūkstančiais, o rugsėjo–lapkričio mėnesiais jis buvo sumažėjęs 23 tūkstančiais. Dabar Rusijos kalėjimuose iš viso yra 433 tūkst. nuteistųjų.

Didžiosios Britanijos žvalgyba mano, kad „Vagner“ vykdoma nuteistųjų verbavimo programa veikiausiai buvo „svarbiausias veiksnys“, lėmęs šį kalinių sumažėjimą.

Be to, pastarųjų dešimties dienų Ukrainos kovotojų liudijimai byloja, kad „svarbiuose sektoriuose Rusija mažiau kliaunasi grupės „Vagner“ bangomis į mūšį metamais užverbuotais nuteistaisiais“.

Atnaujintoje suvestinėje sakoma, kad tarp „Vagner“ ir Rusijos gynybos ministerijos viešai tvyro įtampa, tikėtina, jog konkurencija tarp Rusijos elito grupuočių iš dalies prisideda prie sumažėjusio į karą metamų nuteistųjų skaičius.

Anksčiau pranešta, kad, Didžiosios Britanijos žvalgybos manymu, invazija į Ukrainą ir tarptautinės sankcijos pakirto Rusijos, kaip patikimos ginklų eksportuotojos, vaidmenį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)