Tai būtų pirmoji V. Zelenskio kelionė į užsienį nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį.

Kelionė, apie kurią iš anksto neskelbta, rengiama Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui planuojant trečiadienį susitikti su kariuomenės aukšto rango pareigūnais ligšioliniams Rusijos karo rezultatams įvertinti ir tolesniems tikslams nustatyti po virtinės pralaimėjimų mūšio lauke.

V. Zelenskio vizito, kurį naujienų agentūrai AFP patvirtino vienas JAV pareigūnas, metu Baltuosiuose rūmuose turi įvykti susitikimas su prezidentu J. Bidenu. Taip pat turi būti paskelbta apie naują karinės pagalbos Ukrainai paketą, įskaitant pažangias raketų sistemas „Patriot“, padėsiančias apsisaugoti nuo žiaurių Rusijos raketų atakų, skelbia JAV žiniasklaida.

Vizitas tebėra preliminarus ir priklauso nuo saugumo sumetimų.

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi laiške Kongreso nariams nurodė, kad trečiadienio vakarą jie turėtų dalyvauti „labai ypatingame“ demokratijai skirtame renginyje.

Ji žurnalistams vėlai antradienį vizito nepatvirtino, tačiau sakė, kad tokio „absoliutaus didvyrio“ kaip V. Zelenskis apsilankymas „suteiktų garbės Jungtinių Valstijų Kongresui“.

Kovodami su V. Putinu Ukrainos žmonės „kovoja už demokratiją mums visiems“, pabrėžė N. Pelosi.

V. Zelenskis, be poilsio vadovaujantis jau 10 mėnesių trunkančiam žiauriam karui su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis, dažnai kalbasi su lyderiais ir šalininkais visame pasaulyje, tačiau tik telefonu ar vaizdo ryšiu.

Jo planuojama kelione pripažįstama, kad Jungtinės Valstijos yra svarbiausia Ukrainos pastangų rėmėja, jau suteikusi apie 50 mlrd. JAV dolerių (apie 47 mlrd. eurų) vertės pagalbą, įskaitant apie 20 mlrd. JAV dolerių (apie 19 mlrd. eurų) paramą saugumui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)