Tokią išvadą padarė tyrimų grupė „Conflict Intelligence Team“ (CIT), išanalizavusi kelių žiniasklaidos priemonių pranešimus ir socialiniuose tinkluose pasirodžiusius įrašus su nuotraukomis bei vaizdo įrašais.

Kaip rašo tvrain.ru, rugpjūčio 16 d. platformos „Telegram“ kanale „Paris Burns“ buvo paskelbti vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuotos sunkvežimių su grotomis ant langų kolonos.


Kaip pažymi CIT, dalis šių sunkvežimių identiški Rusijos OMON transportui, kuris paprastai pasirodo masiniuose renginiuose Sankt Peterburge. Transporto priemonės visiškai nepaženklintos ir be valstybinių numerių.

Vaizdo įrašų aprašymuose aiškinama, kad šios transporto priemonės buvo nufilmuotos Leningrado srityje, o technika juda iš Sankt Peterburgo į Lugą – tą patvirtina jų buvimo vieta. Nufilmavimo vieta yra už 400 km nuo sienos su Baltarusija.

Apie sulaikytiesiems gabenti skirtų transporto priemonių vilkstinę kelyje Sankt Peterburgas–Pskovas taip pat rašo „Fontanka“ ir pateikia nuorodą į skaitytojo atsiųstas nuotraukas. Skaitytojo teigimu, į jo pusę iš viso važiavo apie 30–40 sunkvežimių.

„Pateikti technikos pavyzdžiai nėra naudojami Vakarų karinės apygardos kariuomenės pajėgų“, – „Fontankai“ atsakė Rusijos Federacijos Vakarų karinės apygardos spaudos tarnyba.

Rugpjūčio 16 d. vakare portalas „Meduza“ savo platformos „Telegram“ kanale paskelbė skaitytojų atsiųstą nuotrauką ir vaizdo įrašą, kuriuose matyti, kaip sunkvežimiai, teigiama, juda sienos su Baltarusija link М1 greitkeliu Baltarusijos pusėje.


Panašų vaizdo įrašą socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat paskelbė žurnalistas Vasilijus Maksimovas. CIT pažymi, kad V. Maksimovo paskelbtame vaizdo įraše yra pateiktos koordinatės, nurodančios sankryžą į pietus nuo Smolensko – 83 km nuo sienos su Baltarusija.

Tinklalapiui „Mediazona“ pavyko „YouTube“ rasti dar du vaizdo įrašus, paskelbtus rugpjūčio 16 d. Pirmasis nufilmuotas greitkelyje М1, jame matyti, kaip į Baltarusijos pusę juda šviesiai pilkų sunkvežimių „KamAZ“ vilkstinė. Vaizdo įrašo autorius tvirtino, kad juose „sėdi kariai“.

Rusijos nacionalinė gvardija šių pranešimų nekomentavo.

Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka šeštadienį pareiškė, kad Rusija pažadėjo visokeriopą pagalbą užtikrinant šalies saugumą karinės grėsmės atveju, įskaitant „NATO pajėgų stiprinimą Lietuvoje ir Lenkijoje“.

„Kalbant apie karinę dedamąją, turime sutartį su Rusijos Federacija sąjunginės valstybės ir KSSO (Kolektyvinio saugumo sutarties) pagrindu. Ši sutartis tinkama kaip tik tokiais momentais“, – A. Lukašenkos žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

Prezidentas pridūrė, kad anksčiau šeštadienį kalbėdamasis telefonu su V. Putinu užsitikrino Kremliaus palaikymą, Baltarusijoje tvyrant didelei įtampai ir tęsiantis opozicijos demonstracijoms po rugpjūčio 9 d. įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų.

„Ir mes su juo susitarėme: mūsų pačiu pirmuoju prašymu bus suteikta visokeriopa pagalba užtikrinant Baltarusijos Respublikos saugumą“, – pabrėžė A. Lukašenka.

Jis atkreipė dėmesį, esą kaimyninėje Lenkijoje ir Lietuvoje stiprinami kariniai pajėgumai ir rengiamos NATO karinės pratybos.

„Mane labiau neramina padėtis, šiuo metu besivystanti mūsų kaimyninėse valstybėse – Lenkijoje ir Lietuvoje. Ten, kaip žinia, vyksta NATO pajėgų karinės pratybos. Tai irgi būtų nieko tokio, bet šiose teritorijose vyksta eskalavimas ir ginkluotojo komponento didinimas. Šito nematyti, ramiai tai stebėti, suprantama, negalime. Ir kai ryte kalbėjausi su Generalinio štabo viršininku ir klausiausi jo ataskaitos, pastebėjau: mūsų kariškius neramina ta pati problema“, – sakė A. Lukašenka.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sekmadienį sakė, kad A. Lukašenkos melagingas pareiškimas apie NATO pajėgų stiprinimą prie Baltarusijos sienos yra desperatiškas bandymas įrodyti, jog šaliai reikia Rusijos pagalbos.

Ministras A. Lukašenką vėl pavadino „buvusiu Baltarusijos prezidentu“.

„Paskutinis buvusio Baltarusijos prezidento pareiškimas apie didėjančią NATO karinių pajėgų koncentraciją prie Baltarusijos sienų yra melas. Atrodo, jis desperatiškai bando įrodyti, kad reikia Rusijos pagalbos ir visiškai sugriauna šalies nepriklausomybę. Liūdna“, – tviteryje sekmadienį rašė L. Linkevičius.

Baltarusijoje tęsiantis masiniams protestams prieš rinkimų klastojimą ir policijos smurtą, A. Lukašenka sekmadienį apkaltino NATO ir kaimynines šalis, įskaitant Lietuvą, nederamu spaudimu.

„Tankai ir lėktuvai – už 15 minučių skrydžio nuo mūsų sienų. NATO kariuomenės būriai žvangina vikšrais prie mūsų vartų. Lietuva, Latvija, Lenkija ir, deja, mūsų mieloji Ukraina bei jų vadovai liepia mums surengti naujus rinkimus“, – sakė A. Lukašenka, sekmadienį kalbėdamas per mitingą Nepriklausomybės aikštėje Minske, priešais Vyriausybės rūmus.