Iki pat dabar niekam nepavyko perprasti šio 20 eilučių įrašo, aptikto prieš kelerius metus, prasmę.

Metro aukščio plokštė Bretanės regiono Plugastelio gyvenvietėje pastebėta uoloje, esančioje įlankoje, kurią galima pasiekti tik atoslūgio metu. Įraše ne tik įprastos prancūziškos raidės, bet ir apverstos aukštyn kojomis, be to, galima įžiūrėti ir kelias skandinaviško stiliaus Ø raides.

Mįslingas užrašas ant akmens

Įraše aiškiai matomi dveji metai – 1786 ir 1787, o tai reiškia, kad jis darytas keleri metai prieš prasidedant Prancūzijos revoliucijai. Galima įžiūrėti ir laivo su burėmis ir šventosios širdies (širdies ir kryžiaus) vaizdinius.

Nepaisant visų pastangų ir vietos akademikų bandymų interpretuoti, įrašo uoloje reikšmė lieka neįminta mįslė. Kai kurie mano, kad įrašas gali būti senąja bretonų ar baskų kalba, o jo autorius galėjo būti pusiau beraštis. Svarstoma versija, jog raidės atitinka žodžių skambesį taip, kaip jį girdėjo visa tai parašęs asmuo.

Štai kelios įrašo eilutės: ROC AR B … DRE AR GRIO SE EVELOH AR VIRIONES BAOAVEL ir
OBBIIE: BRISBVILAR ... FROIK … AL.

Mįslingas užrašas ant akmens

Remiantis viena teorija, įrašas gali būti susijęs su netoliese tos vietos kadaise vykusiomis gynybinių įtvirtinimų statybomis. Fortas ir pabūklų platformos, kurių liekanas galima rasti ir šiandien, buvo pastatyti XVIII amžiaus 9-ąjį dešimtmetį siekiant apsaugoti Bresto įlanką. Iki 1783 metų Prancūzija ir Anglija kariavo.

„Kreipėmės į regiono istorikus ir archeologus, tačiau nė vienas mums nepadėjo išspręsti šios problemos. Taigi, pamanėme, kad galbūt pasaulyje yra žmonių, turinčių mums reikalingų žinių. Nusprendę ilgiau nelikti nežinioje, paskelbėme konkursą“, – pasakoja Plugastelio meras Dominique Capas.

Pagalbos kreipimasis oficialiai vadinamas „Champolliono mįslė Plugastelyje Daulase“. Pavadinimas parinktas norint pagerbti Jeaną Francois Champollioną, lingvistą, XIX amžiuje iššifravusį Rozetos akmens hieroglifus.

Kalbotyros ir archeologijos entuziastai raginami registruotis mero administracijoje. Sėkmingai atlikę registraciją, jie galės susipažinti su įrašo nuotraukomis. Susidomėjimą šia iniciatyva jau išreiškė šimtai žmonių. Kai lapkritį baigsis registracija, speciali taryba atrinks labiausiai tikėtiną šios mįslės interpretaciją.

Mįslingas užrašas ant akmens