Bet praėjus daugiau kaip šimtmečiui nuo skautų judėjimo įkūrimo, ateizmas pagaliau pradedamas pripažinti taip pat kaip ir krikščionybė bei kitos religijos.

Skautai Britanijoje tariasi su savo organizacijos nariais dėl alternatyvios priesaikos be užuominų į Dievą – taip pirmą kartą leidžiama ateistams tapti visateisiais skautų organizacijos nariais ir lyderiais.

Tai atsitiko dėl skautams pareikštų kaltinimų diskriminacija ir netolerantiškumu, kai 11 metų berniukui buvo uždrausta tapti visateisiu grupės nariu, nes jis prisipažino netikintis Dievu.

George’ui Prattui buvo pasakyta, kad jis negalės prisijungti prie skautų grupės Somersete, Britanijoje, kai šis pareiškė negalintis pasakyti priesaikos pasižadėdamas „stengtis tarnauti Dievui, Tėvynei, Artimui ir visomis jėgomis dirbti skautijos gerovei“.

Nors iš pradžių skautų judėjimas buvo įsteigtas remiantis krikščioniška mąstysena, skautai priėmė kitų tikėjimų šalininkus kaip visateisius narius.

Daugiau kaip 40 metų egzistavo alternatyvios priesaikos versijos, leisdamos musulmonams išreikšti ištikimybę Alachui , o induizmo sekėjams - Dharmai.

Šiais metais buvo įvesta nauja uniforma su laisvai pasirenkamu galvos apdangalu musulmonų mergaitėms, o ne Britanijos gyventojams leidžiama pakeisti priesaikos frazę „pareiga Karalienei“ į „pareiga šaliai, kurioje aš dabar gyvenu“.

Bet nors ateistams, kurie atsisako skaityti priesaiką, leidžiama tapti nariais ir net padėti valdyti skautų grupes, jiems buvo draudžiama tapti visateisiais nariais ar lyderiais.

Rašydamas „Daily Telegraph”, skautų asociacijos generalinis direktorius Derekas Twine’as teigė, kad dabartinės taisyklės tiesiog verčia žmones tapti „veidmainiškais ar nesąžiningais”, kai šie skaito priesaiką, kuri prieštarauja jų įsitikinimams.

„Supraskite mane teisingai ir aš užtikrinu visus skaitytojus: originali skautų priesaika išlieka nepakitusi, bet tiems, kurie neišpažįsta jokio tikėjimo, bus sukurta nauja.

Šis pokytis žymi aiškią priešpriešą R. Baden-Powello pozicijai. Savo patarimų berniukams knygoje „Rovering for Success” R. Baden-. Powellas sugretino ateizmą su lošimu iš pinigų, besaikiu gėrimu, rūkymu ir net sifiliu. Viso to, anot jo, reikia vengti kaip tikro pavojaus.

Kalbėdamas apie ateistų organizacijas kaip sektas, jų šalininkus jis vadino „blogiausiais priešais“.

„Jei jūs tikrai norite rasti kelią į sėkmę – t.y. į laimę - jūs ne tik turite vengti būti įtraukti į bedieviškas apgaules, bet savo gyvenime jus taip pat turite turėti tam tikrą religinį pagrindą“, - rašė jis.

„Judame teisinga linkme“, - vakar pasakė Nacionalinės pasaulietinės visuomenės organizacijos prezidentas Terry Sandersonas.

„Pritaikydami savo priesaiką netikintiems žmonėms, skautai pažvelgs į akis XXI amžiaus Britanijai, kur daugiau kaip du trečdaliai jaunimo sako neišpažįstantys jokio tikėjimo“.

„Tai geros žinios, mes lauksime ir žiūrėsime, kaip viskas bus, bet jei jie priims George’ą atgal į grupę, misija bus įvykdyta“, - sakė G. Pratto tėvas Nickas.