Šis atvejis, kai kelių ligoninių gydytojai pasinaudojo sąžinės išlyga ir atsisakė atlikti šią procedūrą, vėl paskatino raginimus sušvelninti katalikiškos šalies abortų įstatymus, kurie yra vieni griežčiausių Europoje.

„Esame pasibaisėję dėl šio atvejo, todėl mūsų atsakas yra vienareikšmis“, – žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Adamas Niedzielskis.

Nuo 2021 metų, įsigaliojus beveik visiškam abortų draudimui, Lenkijoje abortai yra galimi tik tuo atveju, jei nėštumas yra seksualinės prievartos pasekmė arba kelia grėsmę moters gyvybei ar sveikatai. Tačiau, kaip rodo dabartinis atvejis, net ir legalius abortus šioje ES šalyje kartais sunku pasidaryti.

Paauglė, kurios tapatybė viešai neskelbiama, pastojo po to, kai ją išžagino dėdė, teigia moterų teisių gynimo organizacija „Federa“.

Organizacija, pirmoji paskelbusi apie šį atvejį, teigė, kad paauglė turėjo psichikos sutrikimų ir nežinojo apie nėštumą, kol jos teta neišsiaiškino, kas nutiko, ir pamėgino padėti jai pasidaryti abortą.

Tačiau kelių rytų Lenkijos ligoninių gydytojai atsisakė nutraukti nėštumą, remdamiesi vadinamąja sąžinės išlyga, pagal kurią jie gali neatlikti aborto, jei mano, kad tai prieštarauja jų įsitikinimams.

Galiausiai, įsikišus „Federai“, abortas buvo atliktas Varšuvoje.

„Trūksta žodžių tokiam elgesiui įvardyti... bet mums svarbiausia buvo padėti mergaitei“, – sakė „Federa“.

Šis atvejis paskatino opozicijos politikus paraginti keisti įstatymą.

„Sąžinės išlyga yra barbariškas ir nežmoniškas įstatymas... ir turėtų būti panaikintas“, – žurnalistams sakė kairioji parlamento narė Katarzyna Kotula.

Centro kairės įstatymų leidėja Barbara Nowacka sakė, kad opozicija parengs įstatymo projektą, numatantį apriboti gydytojų naudojimąsi šia išlyga.

Vyriausybės ombudsmenas Marcinas Wiacekas teigė, kad šis atvejis rodo teisinės sistemos trūkumus, ir teigė, kad paauglė turėjo būti informuota apie ligonines, pasirengusias atlikti abortą.

Abortai tapo politinės kovos lauku Lenkijoje nuo tada, kai šalies Aukščiausiasis teismas 2020 metų pabaigoje stojo dešiniųjų vyriausybės pusėn ir nusprendė, kad nėštumo nutraukimas dėl vaisiaus defektų prieštarauja Konstitucijai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją