„Eesti Paevaleht“ žurnalistams netgi pavyko nufilmuoti šį procesą, skelbia rus.delfi.ee.

Trečiadienį 12 val. 38 min. prie Rytų Virumos centrinės ligoninės sustojo „Audi A6“ su diplomatiniais numeriais. Iš automobilio išlipo Rusijos generalinis konsulas Jurijus Gribkovas. Iš bagažinės pasiėmęs maišelį su užrašu „Tax Free“, kuriame skambčiojo buteliukai, jis pasuko į ligoninę.

Paskui jį nusekė „Eesti Paevaleht“ žurnalistai.

Praėjusią vasarą J. Gribkovui teko keletą dienų gulėti šios ligoninės Intensyvios terapijos skyriuje Pulmunologijos padalinyje, kur gydomi plaučių ir kvėpavimo takų ligomis sergantys pacientai. Šį kartą jis taip pat nukulniavo tiesiai pas Pulmonologijos skyriaus vyriausiąją gydytoją Veroniką Iljiną.

J. Gribkovas užtikrinai ėjo reikiama kryptimi, tarsi jau gerai žinotų kelią, ir trečiajame aukšte jo jau laukė V. Iljina. Jie kartu pasuko į procedūrų kabinetą ir po penkių minučių išėjo iš jo jau be maišelio su buteliukais – vėliau J. Gribkovas tvirtins, kad jame buvo suvenyrai slaugėms, kurios jį prižiūrėjo praėjusiais metais.

Toliau jie nuėjo į V. Iljinos kabinetą Pulmunologijos skyriuje. Po 10 minučių J. Gribkovas išniro iš kabineto ir širdingai padėkojo gydytojai.

Jo apsilankymas ligoninėje truko 15 minučių – būtent tiek, kiek paskiepytų nuo koronaviruso pacientų prašoma pasilikti ligoninėje – tam atvejui, jei pasireikštų šalutinis poveikis.

V. Iljina kategoriškai neigė, kad suleido J. Gribkovui vakciną nuo COVID-19. „Ne, tai mano senas pacientas, kuris buvo patekęs pas mus į Intensyvios terapijos skyrių itin sunkios būklės. Aš nesuleidau jam vakcinos“, – pareiškė ji žurnalistams ir skubiai pasišalino.

Tas pats klausimas buvo užduotas ir J. Gribkovui, kai jis išėjo iš ligoninės ir pasuko automobilio link:
– Sveiki! Jūs gavote vakciną nuo koronaviruso?
– Taip.
– Tai buvo jau antroji vakcinos dozė?
– Taip.
– „Pfizer“?
– Taip.
– Kaip tai įmanoma? Juk dabar skiepijamias tik medicinos personalas...

J. Gribkovas tvirtino, kad turi labai nesveikus plaučius, ir gydantis gydytojas jam neva rekomendavęs būtinai pasiskiepyti, nes infekcijos atveju jis neišgyventų. Jo teigimu, pirmoji vakcinos dozė jam buvo pasiūlyta dar šio mėnesio pradžioje. Sausio 5 dieną jam buvo suleista pirmoji injekcija, o sausio 27 dieną – antroji.

Tai reiškia, kad Rusijos generalinis konsulas nuo koronaviruso buvo paskiepytas vienas pirmųjų Estijoje – vos prieš kelias dienas toje pačioje Rytų Virumos centrinėje ligoninėje pati pirmoji vakcinos injekcija buvo suleista gydytojai Jelenai Rozinko. Iki šiol Estijoje skiepijami tik medicinos srities darbuotojai ir senelių globos namų gyventojai.

„Manau, kad iš ligoninės pusės tai buvo humaniškumo gestas“, – aiškino J. Gribkovas. Generalinis konsulas taip pat pridūrė, kad Estijos užsienio reikalų ministerija visoms šioje šalyje esančioms atstovybėms atsiuntė notą su pasiūlymu pasiskiepyti valstybės sąskaita.

Estijos URM iš tikrųjų sausio 14 dieną visus Estijoje dirbančius diplomatus informavo, kad valstybė nusprendė suteikti jiems ir jų šeimos nariams galimybę pasiskiepyti nuo COVID-19, tačiau ne išskirtinėmis sąlygomis, o pagal oficialią vakcinacijos programą, t.y. tik tuomet, kai bus paskiepytos visos rizikos grupės, ir kai Estija turės pakankamai vakcinų.

Humaniškumo gestas ar grubus pažeidimas?

Jei J. Gribkovas tai vadina „humaniškumo gestu“, tai ligoninės vadovybė laikosi kitokios nuomonės. Valdybos pirmininkas Tarmo Bakleris apie šį incidentą sužinojo iš žurnalistų ir pradėjo vidinį tyrimą.

T. Bakleris pridūrė, kad nėra nė vienos išimties, kuri leistų atlikti tokią vakcinaciją be eilės. „XXI amžiaus trečiajame dešimtmetyje tokie atvejai negali vykti be patvirtinančių paaiškinimų ir jų negalima palikti neišnagrinėtų“, – sakė jis.

Gydytoja V. Iljina trečiadienio vakarą per pokalbį telefonu su žurnalistu tikino, kad J. Gribkovui ligoninėje buvo taikomas biologinis gydymas. V. Iljina klausė: jeigu J. Gribkovas buvo paskiepytas, kur tuomet yra dokumentai ir įrašas jo skiepų pase? Pats generalinis konsulas kiek anksčiau žurnalistams teigė skiepų paso neturintis, tačiau planuojantis jį gauti prieš grįžimą į Rusiją.

„Negi paciento pareiškimai visuomet būna adekvatūs?“ – retoriškai klausė gydytoja ir pažymėjo, kad jis jau yra pensininkas.

Tačiau po to V. Iljina iškėlė kitą klausimą: ką jūs darytumėte, jei vakare pas jus liktų trys nepanaudotos vakcinos dozės, o norinčiųjų pasiskiepyti nebūtų?

„Sveikatos departamentas mums nurodė tokiu atveju vis tiek rasti kokį nors pacientą – pirmąjį, kuris atsilieps – ir jį paskiepyti. Daugiau jums nieko nepasakysiu. Tik tiek, kad oficialiai mes neturime jokių dokumentų“, – tvirtino gydytoja.

Rytų Virumos centrinė ligoninė pirmąsias vidinio tyrimo išvadas pažadėjo pateikti per pora dienų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)