taip žiauriai pasielgdama su vaikais“, – sakė Zeidas Ra'adas al Husseinas, Ženevoje atidarydamas JT Žmogaus teisių tarybos sesiją.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos „nulinės tolerancijos“ sienų saugumo politika išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą.

Vyriausybė pranešė, kad per vieną iš pastarojo meto šešių savaičių laikotarpį beveik 2 tūkst. nepilnamečių buvo atskirti nuo savo tėvų ar globėjų.

Nuo gegužės pradžios tokių atvejų padaugėjo, generaliniam prokurorui Jeffas Sessionsas paskelbus, kad visi migrantai, neteisėtai kirtę JAV sieną su Meksika, bus areštuoti, neatsižvelgiant į tai, ar suaugusieji siekia gauti prieglobstį.

Kadangi vaikai negali būti siunčiami į įstaigas, kur laikomi jų tėvai, jie yra atskiriami.

Z. R. al Husseinas citavo Amerikos pediatrų asociaciją, kuri tokią praktiką pavadino „vyriausybės sankcionuotu žiauriu elgesiu su vaikais“, galinčiu padaryti „nepataisomos žalos“ ir sukelti „pasekmių visam gyvenimui“.

„Raginu Jungtines Valstijas nedelsiant atsisakyti praktikos prievartos būdu atskirti tuos vaikus“, – sakė JT vyriausiasis žmogaus teisių komisaras ir dar kartą paragino Vašingtoną ratifikuoti Vaiko teisių konvenciją.

Jungtinės Valstijos yra vienintelė šio dokumento neratifikavusi valstybė.

Pasak Z. R. al Husseino, konvencijos ratifikavimas „garantuotų, kad pagrindinės vaikų teisės, nepriklausomai nuo jų administracinio statuso, būtų visų vidaus įstatymų ir politikos centre“.

Z. R. al Husseinas atidarė 38-ąją JT Žmogaus teisių tarybos sesiją. Ši kalba buvo paskutinis jo kreipimais į šią instituciją, nes rugpjūčio gale baigiasi Z. R. al Husseino kadencija.

Sesiją temdo vis griežtesnė JAV kritika JT Žmogaus teisių tarybai. Diplomatiniai šaltiniai sakė, jog esama grėsmės, kad Vašingtonas apskritai pasitrauks iš šios institucijos.

Tai „nulinis žmoniškumas“

JAV Kongreso demokratai sekmadienį pažadėjo nutraukti prie JAV sienos vykdomą „blogą“ migrantų vaikų atskyrimą nuo jų tėvų, pirmajai šalies poniai Melaniai Trump paskelbus retą politinį prašymą nutraukti šią itin prieštaringai vertinamą praktiką.

Prezidento Donaldo Trumpo administracijos įgyvendinama „nulinės tolerancijos“ sienų saugumo politika papiktino abiejų partijų narius ir ypač didelį rezonansą sukėlė Amerikai švenčiant Tėvo dieną.

D. Trumpas sakė norintis, kad šeimų išskyrimas liautųsi, bet dėl šios krizės toliau kaltina opozicijoje esančius demokratus, nors kritikai tvirtina, kad krizę sukėlė jis pats.

„Demokratai turėtų susirinkti su savo kolegomis respublikonais ir kažką sugalvoti dėl sienų saugumo. Nelaukit, kol praeis rinkimai, nes pralaimėsite!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Jo žmona, kuri retai žengia į politinę areną, nusprendė ne pasmerkti politiką, bet paraginti problemą išspręsti imigracijos reforma, kurią vykdytų abi partijos.

„Poniai Trump labai nepatinka matyti, kaip vaikai atskiriami nuo savo šeimų, ir ji tikisi, kad abi partijos pagaliau galės susirinkti ir pasiekti sėkmingą imigracijos reformą“, – televizijai CNN sakė pirmosios ponios atstovė Stephanie Grisham.

„Ji mano, kad turime būti šalis, kuri laikosi visų įstatymų, bet taip pat ir šalis, kuri valdo su meile“, – pridūrė atstovė.

Buvusi pirmoji ponia, respublikonų eksprezidento George'o W. Busho žmona Laura Bush tvirtai atmetė minimą politiką.

„Gyvenu pasienio valstijoje. Suprantu būtinybę ... saugoti mūsų tarptautines sienas, bet ši nulinės tolerancijos politika yra žiauri. Tai amoralu. Ir tai mane labai liūdina“, – laiške laikraščiui „The Washington Post“ rašė Teksase gyvenanti L. Bush.

Imigracija yra tarp labiausiai visuomenę skaldančių ir aktualiausių krizių, persekiojančių D. Trumpo administraciją.

Neseniai vos per šešių savaičių laikotarpį beveik 2 tūkst. nepilnamečių buvo atskirti nuo savo tėvų ar suaugusių globėjų, pranešė vyriausybė. Šis skaičius tik dar labiau pakurstė audrą.

Atskyrimo atvejų labai padaugėjo nuo gegužės pradžios, kai generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas paskelbė, kad visi migrantai, nelegaliai kertantys JAV sieną su Meksika, bus areštuoti – net ir tais atvejais, kai suaugusieji siekia prieglobsčio.

Kadangi vaikų negalima siųsti į įstaigas, kuriose laikomi jų areštuoti tėvai, jie yra nuo jų atskiriami. Amerikos pediatrų akademija (AAP) perspėjo, kad tai vaikams daro „neatitaisomą žalą“.

Tačiau krašto saugumo sekretorė Kirstjen Nielsen tvirtino: „Mes neturime politikos išskirti šeimas prie sienos. Taškas.“

„Tiems, kas siekia prieglobsčio sienos kirtimo punktuose tęsėme ankstesnių administracijų politiką ir atskiriame tik tais atvejais, kai vaikui iškilęs pavojus, kai nėra globos santykių tarp „šeimos“ narių arba kai suaugęs asmuo pažeidė įstatymą“, – tviteryje rašė ji.

„Krašto saugumo departamentas labai rimtai vertina savo pareigą apsaugoti mūsų laikinoje globoje esančius nepilnamečius nuo gaujų, kontrabandininkų, nusikaltėlių ir išnaudojimo“, – pažymėjo sekretorė.

„Didžiulis pažeidinėjimas“

Kai kurie D. Trumpo Respublikonų partijos nariai sakė, kad ši politika turi būti nutraukta.

„Administracija ... nusprendė atskirti vaikus nuo jų tėvų, bandydama pasiųsti žinią, kad jei kerti sieną su vaikais, tavo vaikai bus nuo tavęs atplėšti“, – televizijos CBS laidai „Face the Nation“ sakė senatorė Susan Collins.

„Tai traumuoja vaikus, kurie yra nekaltos aukos, ir prieštarauja mūsų vertybėms šioje šalyje“, – pridūrė ji.

Nepaisydami didelių nesutarimų, Kongreso respublikonai stengėsi parengti perspektyvų imigracijos planą.

Respublikonų vadovaujami Atstovų Rūmai artimiausiomis dienomis gali balsuoti dėl dviejų imigracijos priemonių: griežto įstatymo projekto ir kompromisinės priemonės, pagal kurią būtų apribota legali imigracija, o šeimos nebebūtų išskiriamos.

„Klausimas tas, ar respublikonai prisidės prie mūsų ir pasakys prezidentui, kad jau gana, – sakė Atstovų Rūmų narė demokratė Sheila Jackson-Lee. – Galiu patikinti jus, jog kovosime iki galo, kad sustabdytume šią bjaurią, blogą programą, kenkiančią vaikams ir lemiančią didžiulį vaikų (teisių) pažeidinėjimą.“

Apsilankiusi buvusiame prekybos centre „Walmart“, kur dabar apgyvendinta maždaug 1,5 tūkst. imigrantų vaikų, Kongreso demokratų grupė pareiškė, kad D. Trumpo politika vykdoma su „nuline logika“.

„Jie vadina tai „nuline tolerancija“, bet geresnis pavadinimas yra nulinis žmoniškumas ir šios politikos logika yra nulinė“, – sakė senatorius Jeffas Merkley iš Oregono.

„Kenkti vaikams, traumuoti juos norint pasiųsti kažkokią politinę žinią suaugusiems asmenims kažkur užsienyje visiškai nepriimtina pagal jokį moralinį kodeksą ir ... jokią religinę tradiciją“, – sakė jis.

Senatorius pareiškė, kad „kenkti vaikams norint įgyti įstatymų leidybos svertą yra nepriimtina“.

„Tai blogis“, – pridūrė jis.

Sh. Jackson-Lee apkaltino D. Trumpą melu dėl jo tvirtinimo, kad jis paprasčiausiai laikosi seniau priimto įstatymo raidės.

„Prezidentas nesako tiesos. Nėra įstatymo, nėra politikos, leidusių jam atiminėti vaikus iš šeimų“, – sakė ji.

Anksčiau Atstovų Rūmų narys Davidas Cicilline'as sakė, kad minima politika „pažeidžia šios šalies pamatines vertybes“.

„Matėme baimę šių vaikų akyse ... (Jie) klausia, kada vėl pamatys savo tėvus. Tai gėda, gėdinga ir neamerikietiška“, – pridūrė jis.

Į polemiką įsitraukė ir buvęs demokratų prezidentas Billas Clintonas.

„Šie vaikai neturėtų būti derybų priemonė. Jų sugrąžinimas į šeimas vėl patvirtintų Amerikos tikėjimą visais savo vaikus mylinčiais tėvais ir paramą jiems“, – tviteryje parašė jis.