Ši ataskaita paremta tūkstančiais fotografijų, kuriose matyti Sirijos vyriausybės nelaisvėje nužudytų žmonių kūnai. Ji keliaus į tarptautinį baudžiamąjį tribunolą, rašo svetainė cnn.com.

Ši ataskaita buvo paviešinta išskirtinai CNN padaliniui „Amanpour“ ir laikraščiui „The Guardian“.

„Tai nepaneigiami įrodymai, - teigė vienas iš ataskaitos autorių Davidas Crane`as. – Bet kuri prokuratūra norėtų tokio pobūdžio įkalčių – nuotraukų ir proceso. Tai tiesioginis šio režimo žudymo mašinos įrodymas“.

D. Crane`as buvo vyriausiasis Specialiojo teismo Siera Leonei kaltintojas. Šiame teisme dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui buvo teisiamas buvęs Liberijos prezidentas Charlesas Tayloras. Jis tapo pirmuoju buvusiu šalies vadovu nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos, nuteistu už karo nusikaltimus. Jam buvo skirta 50 metų kalėjimo.

CNN negali nepriklausomai patvirtinti šių fotografijų, dokumentų ir ataskaitoje pateikiamų liudijimų autentiškumo ir remiasi ataskaitą parengusios komandos, kuriai priklausė tarptautinių baudžiamųjų teismų prokurorai, teismo medicinos patologas, antropologas bei skaitmeninių vaizdų ekspertas, išvadomis.

Ant nuotraukose užfiksuotų kūnų matyti marinimo, brutalaus mušimo, smaugimo ir kitų kankinimo formų žymių, rašoma ataskaitoje.

Vienoje ekspertų išanalizuotoje fotografijų grupėje, kurioje užfiksuota 150 žmonių, 62 proc. kūnų yra išsekinti – belaisviai atrodo smarkiai sulysę ir įkritusiais skruostais, liudijančiais, kad jie buvo marinami badu. Dauguma aukų yra 20 – 40 metų amžiaus vyrai.

Lavonai buvo sužymėti pasitelkus sudėtingą skaičių sistemą, nes aukų tapatybės buvo žinomos tik tam tikroms saugumo tarnyboms. Ataskaitoje pažymima, kad režimas vėliau parengdavo suklastotus dokumentus, jog nužudytasis mirė ligoninėje.

Vienas iš trijų ataskaitos autorių - seras Desmondas de Silva, taip pat buvęs Specialiojo teismo Siera Leonei kaltintojas, - šiuos vaizdus prilygino Holokaustą išgyvenusių žmonių nuotraukoms.

Išsekę kūnai buvo marinimo badu, kaip kankinimo metodo, rezultatas, „primenantis nuotraukas tų žmonių, kurie po Antrojo pasaulinio karo dar buvo aptikti gyvi nacių mirties stovyklose“, - sakė jis per interviu CNN.

„Šie įrodymai be jokio abejonės šešėlio gali pagrįsti kaltinimus nusikaltimais žmoniškumui, - teigė D. de Silva. – Žinoma, ne mes priimsime sprendimą. Viskas, ką galime padaryti, tai įvertinti šiuos įkalčius ir pasakyti, kad tribunolas gali juos priimti kaip autentiškus“.

Viso Sirijos pilietinio karo metu B. al Assado režimas neigė kaltinimus žmogaus teisių pažeidimais ir dėl kruvino smurto kaltino „teroristus“.

Šie įrodymai ataskaitai buvo gauti iš vieno Sirijos vyriausybės dezertyro, kodiniu vardu „Cezaris“. Būtent jis pateikė beveik 27 tūkst. nuotraukų. Iš viso iš Sirijos iškeliavo apie 55 tūkst. panašių fotografijų.

Anot ataskaitos, Cezaris dirbo karo policijos fotografu. Kai prasidėjo karas, jo vienintelė užduotis buvo dokumentuoti „nužudytus suimtuosius“.

Jis tvirtina, kad per dieną nufotografuodavo iki 50 lavonų.

Vienu momentu jis žengė neįprastą žingsnį ir nufotografavo visą grupę lavonų, kad parodytų, jog „tai primena skerdyklą“.

Tas faktas, kad visi lavonai buvo fotografuojami, leidžia manyti, kad žmonės „buvo žudomi sistemiškai, pagal nurodymą ir prižiūrint iš aukščiau“.

„Tai beširdė, pramoninė mašina, traiškiusi savo piliečius, - CNN sakė D. Crane`as. – Tai pramoninio amžiaus masinės žudynės“.

Lavonai taip kruopščiai galėjo būti fotografuojami tam, kad būtų įrodyta asmens mirtis, neleidžiant artimiesiems pamatyti paties kūno, rašoma ataskaitoje. Be to, tokios nuotraukos galėjo būti naudojamos vietoje įrodymų, kad „įsakymas nužudyti sulaikytuosius buvo įvykdytas“.