Tarp medicinos įrangos buvo ir plaučių ventiliavimo aparatų, pagamintų įmonės, kuriai taikomos JAV sankcijos. Tokią išvadą galima padaryti remiantis Rusijos valstybinės naujienų agentūros „Ruptly“ paskelbtu lėktuvo iškrovimo Niujorko JFK oro uoste vaizdo įrašu.

Filmuotoje medžiagoje užfiksuoti plaučių ventiliavimo aparatai „Avanta M“. Juos gamina KRET patronuojamoji įmonė. KRET yra įtraukta į JAV iždo departamento įmonių ir asmenų juodąjį sąrašą nuo 2014 m., kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausiusį Krymą. Šį faktą pirmasis pastebėjo laikraštis RBC.

Net jeigu minėtieji plaučių ventiliavimo aparatai nebuvo įsigyti tiesiogiai iš KRET, paprastai sankcijos draudžia importuoti su juodajame sąraše esančiomis bendrovėmis susijusią produkciją.

Taip tvirtino Brianas O’Toole’as, buvęs Iždo departamento Sankcijų padalinio vyresnysis patarėjas, dabar einantis vyresniojo bendradarbio pareigas „Atlantic Council“.

„Tai dar vienas V. Putino tyčiojimosi iš JAV pavyzdys, – telefonu pareiškė B. O’Toole’as. – Žinoma, Amerikos vyriausybei negresia jokia atsakomybė už sankcijų, kurias pati įvedė, nesilaikymą, tačiau ji lieka kvailio vietoje, nes pažeidinėja savo taisykles.“

Netoli Jekaterinburgo, beveik už 1 500 kilometrų į rytus nuo Maskvos, įsikūrusios KRET patronuojamosios įmonės atstovė spaudai visais klausimais pasiūlė kreiptis į Pramonės ir prekybos ministeriją, bet ministerija neatsakė nei į skambučius, nei į el. laiškus.

Nors medicinos įrangos siunta buvo atskraidinta kaip humanitarinė pagalba, išlaidas po lygiai pasidalijo JAV įmonės ir Kremliaus valstybinis investicinis fondas. Rusijos tiesioginių investicijų fondui sektorinėmis sankcijomis draudžiama skolintis JAV, tačiau leidžiama turėti verslo santykių su Amerikos bendrovėmis.

Nepaisant tarp Maskvos ir Vašingtono tvyrančios įtampos, V. Putino ir Donaldo Trumpo santykiai išlieka šilti. Dėl humanitarinės pagalbos lyderiai susitarė kovo 30 d. įvykusio pokalbio telefonu metu. Taip pat jie aptarė ir naftos kainų smukimą.