Baltimorėje įsikūręs universitetas, kaupiantis duomenis apie koronavirusą, nurodė, kad JAV patvirtinta mažiausiai 300 915 užsikrėtimo ir 8 162 mirties atvejai.

D. Trumpas perspėja dėl laukiančios „sunkiausios COVID-19 savaitės“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) perspėjo amerikiečius rengtis „labai siaubingam“ mirties nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų skaičiui artimiausiomis dienomis, o britų karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) sekmadienį turi pasakyti retą kalbą, kuria sieks sutelkti pandemijos smarkiai veikiamą Jungtinę Karalystę.

Tuo metu mirties nuo COVID-19 atvejų skaičius visame pasaulyje viršijo 60 tūkst.; Europa išlieka labiausiai pandemijos veikiamu regionu. Maždaug pusė visos žmonijos toliau gyvena vienokio ar kitokio karantino sąlygomis.

Šiuo metu pasaulyje patvirtinta daugiau kaip 1,2 mln. užsikrėtimo Kinijoje praėjusių metų pabaigoje atsiradusiu koronavirusu atvejų, o maždaug 65 tūkst. žmonių mirė, rodo Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto skaičiai.

D. Trumpas sakė, kad Jungtinėse Valstijose prasideda „laikas, kuris bus labai siaubingas“, su „tam tikrais labai blogais skaičiais“.

„Tai turbūt bus sunkiausia savaitė, – sakė jis Baltuosiuose rūmuose. – Bus daug mirčių.“

Tuo pačiu metu prezidentas pabrėžė, kad šalis, kur užsikrėtimo atvejų skaičius viršijo 300 tūkst., negali būti uždaryta amžinai.

„Mažinimo [priemonės] tikrai veikia, bet, vėlgi, mes nenaikinsime savo šalies, – sakė jis. – Kartojau tai nuo pradžių: vaistas negali būti blogesnis už problemą.“

Europoje nuo COVID-19 mirė daugiau kaip 45 tūkst. žmonių. JK paskelbė naują rekordinį mirties atvejų vienos paros skaičių, kuris bendrą koronaviruso aukų skaičių šalyje padidino iki 4,3 tūkstančio. Užsikrėtimo atvejų JK yra beveik 42 000.

Karalienė Elizabeth II sekmadienį paskelbs ypatingąjį kreipimąsi į Jungtinės Karalystės ir Tautų Sandraugos žmones dėl koronaviruso pandemijos, penktadienį pranešė Bakingamo rūmai.

Kalboje monarchė turi paraginti žmones stoti prieš koronaviruso iššūkį, be to, asmeniškai padėkos kovos su pandemija fronto linijoje esantiems sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams.

„Tikiuosi, kad tolesniais metais visi galės didžiuotis tuo, kaip jie reagavo į šį iššūkį“, – pasakys karalienė, kurios kalbos ištraukos buvo paskelbtos šeštadienį.

Pandemija smarkiai veikia pasaulio ekonomiką, labai kenčia verslas, žmonės priversti likti namie, kad padėtų stabdyti viruso plitimą.

Vyriausybės parengė didžiules, beprecedentes ekonomikos skatinimo programas, bet ekonomistai perspėja, kad krizė galėtų padidinti skurdą milijonams žmonių netekus darbo.

Neturtingos ekonomikos, tokios kaip Irakas, laikosi sunkiai, labdaros organizacijos ir savanoriai rengiasi tiekti maistą neturtingiesiems.

„Tai pavojingiau už „Daesh“, – sakė irakiečių savanoris Mustafa Issa (Mustafa Isa), paminėdamas džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), kuri 2014 metais buvo užėmusi trečdalį šalies teritorijos.

Prancūzijoje COVID-19 bus bandoma gydyti pacientams perpilant nuo ligos pasveikusių žmonių kraujo plazmą

Prancūzijoje pradedami klinikiniai koronavirusinės infekcijos (COVID-19) tyrimai, kurių metu sunkiems ligos pacientams bus perpilama nuo COVID-19 jau pasveikusių žmonių kraujo plazma.

Tuo pat metu farmacijos bendrovės skubiai kuria vakciną ir galimus vaistus nuo COVID-19, kuri per kelis mėnesius pražudė jau daugiau nei 60 000 žmonių.

Kraujo plazma, kurioje po persirgtos ligos yra susikaupę antikūnai, jau buvo sėkmingai gydomos infekcinės ligos, tokios kaip Ebolos karštinė ir sunkūs ūminis respiracinis sindromas (SARS).

Klinikiniai tyrimai bus pradės antradienį, teigiama Paryžiaus ligoninių (AP-HP), Nacionalinio medicinos tyrimų instituto (INSERM) ir Nacionalinės kraujo tarnybos (EFS) pranešime.

„Šiame klinikiniame tyrime bus perpilama nuo COVID-19 pasveikusių žmonių kraujo plazma, kurioje yra koronaviruso antikūnų, ir kurie galėtų perduoti imunitetą virusui nuo COVID-19 kenčiantiems pacientams“, – sakoma pranešime.

„Nuo ligos pasveikusių žmonių plazmoje yra virusų antikūnų. Šie antikūnai gali padėti sunkiems pacientams kovoti su virusu“, – teigia institucijos.

Tyrime dalyvaus 60 Paryžiaus ligoninėse gydomų pacientų, pusei kurių bus perpilta nuo COVID-19 pasveikusių žmonių kraujo plazma.

Pirmieji tyrimo rezultatai turėtų būti paskelbti per 2–3 savaites.

JAV Maisto ir vaistų administracija taip pat leido medikams atlikti panašius tyrimus šalyje. Tyrimai su kraujo plazma atliekami ir Kinijoje.

U. von der Leyen kovai su koronaviruso padariniais ragina imtis ES Maršalo plano

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen dar kartą paragino įgyvendinti didžiulį ES investicijų projektą, Bendrijai susiduriant su ekonominiais koronaviruso pandemijos padariniais.

Prie kelias dienas U. von der Leyen pasiūlė drastiškai pakeisti ES 2021–2027 m. biudžetą ir imtis milžiniškų investicijų, pramintų europietiškuoju Maršalo planu. Maršalo planu vadinamos po Antrojo pasaulinio karo JAV Europai skirtos lėšos, padėjusios atstatyti karo nusiaubtą Senąjį žemyną.
„Mums reikia Maršalo plano Europai“, – Vokietijos laikraštyje „Welt am Sonntag“ rašo U. von der Leyen.

ES biudžetas visose valstybėse narėse vertinamas kaip solidarumo tarp ES šalių priemonė, todėl turi būti pritaikytas krizei, teigia EK pirmininkė.

U. von der Leyen taip pat pabrėžė esanti įsitikinusi, kad Europa atsigaus po koronaviruso pandemijos.

„Daugybė milijardų, kuriuos šiandien būtina investuoti, kad išvengtume didesnės katastrofos, susaistys ištisas kartas“, – rašo ji.

Investicijos taip pat sustiprins Europos šalių vienybės jausmą krizės laikotarpiu, pridūrė politikė.
Šiuo metu ES šalių vadovai nesutaria dėl to, kokių bendrų priemonių imtis, siekiant sumažinti ekonominius koronaviruso padarinius.

Ekvadoro viceprezidentas atsiprašė gyventojų už gatvėse paliktus COVID-19 aukų kūnus

Ekvadoro viceprezidentas Ottas Sonnenholzneris atsiprašė šalies gyventojų už tai, kad Gvajakilio miesto gatvėse buvo palikta daugiau nei 100 galimai nuo koronaviruso mirusių žmonių kūnų.

Anksčiau Gvajakilio gyventojai socialiniuose tinkluose dalijosi vaizdo įrašais, kuriuose matyti gatvėse palikti žmonių kūnai. Gvajakilis yra labiausiai koronaviruso protrūkio paveiktas miestas Ekvadore.

Po tokių vaizdų paviešinimo institucijos iš Gvajakilio gatvių ir apleistų namų surinko mažiausiai 150 žmonių kūnus, tačiau neatskleidė, kiek mirusiųjų tapo COVID-19 aukomis.

„Matėme vaizdus, kurių niekada neturėjo būti, ir, kaip jūsų tarnautojas, aš atsiprašau“, – teigė Ekvadoro koronaviruso krizės valdymo centrui vadovaujantis O. Sonnenholzeris.

Sekmadienio duomenimis, Ekvadore patvirtinti beveik 3 500 COVID-19 atvejų ir 172 mirtys.
Ekvadoro vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį ir įvedė naktinę komendanto valandą, taip siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą.

Koronavirusas patvirtintas dar vienoje Graikijos migrantų stovykloje

Graikijos pareigūnai uždarė dar vieną migrantų stovyklą netoli Atėnų, kai vienam jos gyventojui afganui buvo patvirtintas koronavirusas, praneša Migracijos ministerija.

Pareigūnų teigimu, Malakasos stovykloje 38 km į šiaurės rytus nuo Atėnų 14 dienų įvedamas „visiškas sanitarinis karantinas“, kuomet niekam neleidžiama nei įeiti, nei išeiti.

Ministerija tikina, kad 53-ejų vyras iš Afganistano pats kreipėsi į stovykloje budinčius medikus dėl koronaviruso simptomų.

Jis buvo nuvežtas į Atėnų ligoninę, kur ir buvo patvirtintas užsikrėtimas koronavirusu, afgano šeima buvo izoliuota.

Pasak Migracijos ministerijos, šiuo metu atliekami visų stovyklos gyventojų tyrimai dėl koronaviruso.
Anksčiau šią savaitę paskelbta apie koronaviruso protrūkį kitoje Graikijos migrantų stovykloje Ritsonos mieste, kur jau 23 žmonėms diagnozuota COVID-19.

Latvijoje per parą užregistruoti 24 nauji COVID-19 atvejai, bendras skaičius – 533

Latvijoje per praėjusią parą užregistruoti 24 nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, bendrą užsikrėtusiųjų skaičių padidinę iki 533, sekmadienį pranešė Ligų profilaktikos ir kontrolės centras.

Per praėjusias 24 val. testams dėl COVID-19 paimti iš viso 1 300 žmonių ėminiai; bendrai ėminius testams jau yra davę 20 680 Latvijos gyventojų.

Ligoninėse gydomi 44 COVID-19 pacientai, kurių 40-čiai pasireiškia vidutinio sunkumo simptomai, o keturių būklė sunki.

Iki šeštadienio virusas išplito į 55 Latvijos savivaldybes. Daugiausiai užsikrėtimo atvejų yra Rygoje, Jūrmaloje, Kekavoje, Liepojoje ir Jelgavoje.

Estijoje užfiksuoti 63 nauji koronaviruso atvejai, bendras pacientų skaičius – 1 097

Per pastarąją parą Estijoje buvo ištirti 1 192 ėminiai testams dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19, o 63 iš jų rezultatai buvo teigiami.

Apie tai sekmadienį pranešė šalies sveikatos departamento spaudos tarnyba.

Iš viso Estijoje atlikti 21 004 COVID-19 testai, 1 097, arba 5 proc., iš jų buvo teigiami.

Naujojoje Zelandijoje koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius viršijo 1 000

Užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius Naujojoje Zelandijoje viršijo 1 000, tačiau šalyje patvirtinta tik viena mirtis nuo COVID-19, skelbia sveikatos apsaugos pareigūnai.

Sekmadienio ryto duomenimis, šalyje yra patvirtinti 1 039 COVID-19 atvejai ir viena mirtis. Per pastarąją parą užsikrėtusiųjų padaugėjo 89.

Naujosios Zelandijos sveikatos apsaugos ministerijos generalinis direktorius Ashley'is Bloomfieldas spaudos konferencijoje tikino, kad 156 COVID-19 pacientai pasveiko.

Jo teigimu, didžiausias koronaviruso židinys šalyje yra susijęs su viena mokykla Oklande, kur koronavirusu užsikrėtė net 66 žmonės.

Premjerė Jacinda Ardern tvirtino, kad Naujosios Zelandijos gyventojai laikosi griežtų karantino reikalavimų, o tai esą prisideda prie lėtesnio nei buvo prognozuota koronavirusu plitimo.

„Mūsų užsikrėtimo atvejų ir mirčių skaičius yra kur kas mažesnis nei kitų panašių šalių. Taip, mums padėjo didelis atstumas nuo kitų šalių, tačiau taip pat (prie lėtesnio plitimo) prisidėjo anksti priimtos sienų uždarymo ir susibūrimų draudimo priemonės“, – sakė J. Ardern.