Siekiant išvengti šalies išstojimo be sutarties jau kitos savaitės penktadienį, vėlai trečiadienį buvo skubiai surengtas parlamento balsavimas, per kurį minimalia persvara priimtas įstatymo projektas, numatantis, kad vyriausybė privalės siekti atidėti „Brexit“ po balandžio 12-osios.

Projektas žemuosiuose Bendruomenių Rūmuose buvo priimtas vos vieno balso persvara: 313 balsų prieš 312. Ketvirtadienį šis pasiūlymas dideliam vyriausybės apmaudui bus pateiktas Lordų Rūmams galutiniam patvirtinimui.

„Mes nusivylę, kad parlamentarai pasirinko paremti šį įstatymo projektą“, – sakė vyriausybės atstovas.

„Ministrė pirmininkė jau paskelbė aiškų procesą, pagal kurį galime išstoti iš Europos Sąjungos su sutartimi, ir mes jau įsipareigojome siekti tolesnio atidėjimo, – sakė jis. – Jei bus priimtas, šis įstatymo projektas labai suvaržys vyriausybės galimybes derėtis dėl atidėjimo.“

Įstatymo projektą Bendruomenių Rūmai apsvarstė skubos tvarka tik per vieną dieną. Kad įstatymas įsigaliotų, jį dar turi aprobuoti Lordų Rūmai ir pasirašyti Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II. Manoma, kad perai dėl šio įstatymo balsuos jau ketvirtadienį, ir jis bus galutinai patvirtintas iki savaitės pabaigos.

Kitą dieną po to, kai svarstomas pasiūlymas įgaus įstatymo galią, ministrė pirmininkė Theresa May turės nurodyti naują galutinę „Brexit“ datą. Paskui ji turės gauti parlamento pritarimą ir pateikti atitinkamą prašymą Europos Sąjungai, kuri savo ruožtu gali priimti arba atmesti gautą pasiūlymą.

Trečiadienį Europos Komisijos vadovas Jeanas Claude`as Junckeris jau įspėjo, jog ES nesutiks su nauju trumpalaikiu šalies išstojimo iš bendrijos datos atidėjimu, jeigu Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai iki balandžio 12 d. nepritars sutarčiai dėl „Brexit“ sąlygų.

Jungtinės Karalystės uoliausi „Brexit“ šalininkai Konservatorių partijoje, tikėdamiesi, kad premjerė Theresa May išpildys jų svajonę išstoti iš Europos Sąjungos be jokios sutarties, mėgino „žaisti kietai“, bet apsiskaičiavo.


„Ar ministrė pirmininkė tebesilaiko pozicijos, kad opozicijos lyderis nėra tinkamas vadovauti?“ – klausė buvęs „Brexit“ sekretorius Davidas Jonesas.

Jis yra vienas iš keleto konservatorių, balsavusių prieš Th. May siūlytą „Brexit“ sutartį, kai šis dokumentas praeitą penktadienį buvo trečiąkart atmestas Bendruomenių Rūmų.

Buvęs Konservatorių partijos lyderis Iainas Duncanas-Smithas sakė, kad dėl premjerės pasirinkimo „jam gyslose sustingo kraujas“.

„Bijau, kad „Brexit' niekada neįvyks“, – pridūrė jis.

Daugelis atkakliai atmesdavusių Th. May sutartį nori, kad Britanija išstotų iš ES be jokio susitarimo, ir tikėjosi, kad tęsiantis parlamento paralyžiui šis scenarijus išsipildys.

Tačiau antradienį, po septynias valandas trukusio kabineto posėdžio, Th. May pasirinko kitą kelią ir paskelbė planą antrąkart atidėti „Brexit“ datą, kad dar sykį pamėgintų užsitikrinti parlamento palaikymą išstojimo sutarčiai.

Trečiadienį išsiųstame laiške parlamento nariams premjerė neslėpė, ką laiko kaltais dėl susidariusios padėties.

„Kai kuriems mano kolegoms nenorint palaikyti vyriausybės... tai yra vienintelis būdas užtikrinti sklandų, tvarkingą „Brexit“, kurį mes pažadėjome ir už kurį balsavo Britanijos žmonės“, – rašė Th. May.

„Spardo save“

„Man įdomu, kiek kietojo „Brexit“ šalininkų spardo save šį rytą“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė Londono ekonomikos mokyklos analitikas Simonas Hixas.

„Jie turėjo tris galimybes balsuoti už sutartį... bet atmetė ją dėl fanatiškų priežasčių, – pridūrė jis. – Ir dabar (jie) tikriausiai gaus švelnesnį „Brexit“ arba jokio „Brexit“.“

Apžvalgininkas Asa Bennettas konservatyvios pakraipos dienraštyje „The Daily Telegraph“ rašo: „Jie negali sakyti, jog nebuvo perspėti, kad gali būti tokių pasekmių, nesuteikus jos sutarčiai reikiamo palaikymo, kad ji būtų prastumta Bendruomenių Rūmuose.“

Dabar stiprėja raginimai atstatydinti Th. May, bet žlugus gruodį surengtam balsavimui dėl nepasitikėjimo konservatoriai nebegalės mesti vyriausybės vadovei naujo iššūkio iki pat šių metų pabaigos.

Britų vyriausybė ir opozicija derasi dėl „Brexit“ krizės

Britų vyriausybė ir pagrindinė opozicija ketvirtadienį turi surengti tolesnes derybas dėl krizės, parlamentarams pritarus „Brexit“ atidėjimui, kad Jungtinė Karalystė balandžio 12 dieną neiškristų iš Europos Sąjungos be sutarties.

Galimybių vis mažėja, ir ministrė pirmininkė Theresa May pakeitė kursą: pakvietė Leiboristų partijos lyderį Jeremy Corbyną trečiadienį derėtis dėl kompromiso, su kuriuo būtų išvengta chaotiško išstojimo be sutarties jau po aštuonių dienų.

Abiejų šalių derybininkų komandos ketvirtadienį turi vėl susitikti skubioms diskusijoms, kurios planuojamos visą dieną.

„Konstruktyvios derybos“

Th. May sakė, kad trečiadienio derybos su J. Corbynu buvo konstruktyvios, ir užsiminė, kad galėtų būti pasirengusi atsisakyti savo ankstesnių principų ir išklausyti pasiūlymus dėl daug glaudesnių prekybinių santykių su ES po „Brexit“ negu būtų pasirengę priimti daug konservatorių.

Abi šalys pademonstravo „lankstumą ir įsipareigojimą užbaigti dabartinę nežinią dėl „Brexit“, sakė Dauningo gatvės atstovas.

„Sutarėme dėl darbo programos, kad tesėtume (pažadą) britams, apsaugodami darbo vietas ir saugumą“, – pridūrė jis.

J. Corbynas sakė: „Nėra tiek pakeitimų, kiek tikėjausi, bet (ketvirtadienį) diskutuosime toliau,.. kad išnagrinėtume techninius klausimus.“

Ministrei pirmininkei jis pasakė, kad leiboristai nori muitų sąjungos su ES ir galimybių pasiekti jos bendrąją rinką, ir iškėlė „visuomenės balsavimo galimybę siekiant užkirsti kelią iškritimui (be sutarties) ar išstojimui su bloga sutartimi“.

Jei derybose tarp vyriausybės ir leiboristų nebus pasiektas kompromisas, kurį paremtų abi šalys, Th. May tikisi, kad bus galima parengti abiem šalims priimtinų pasiūlymų, kurie bus pateikti įpareigojantiems parlamento balsavimams.

Tobula audra

Daugelis Vestminsteryje įsitikinę, kad Th. May ir J. Corbyno konsensusas mažai tikėtinas – ne vien dėl jų skirtingų įsitikinimų, bet ir dėl to, kad leiboristai seniai siekė atsiriboti nuo „torių „Brexit“.

Theresa May

Jeigu jie nesugebės susitarti, premjerė siūlė paprašyti, kad nuspręstų Bendruomenių Rūmai, todėl stiprėja spėlionės, kad Th. May ketvirtą kartą suteiks galimybę balsuoti dėl jos „Brexit“ sutarties.

Kai kurie „Brexit“ palaikantys konservatoriai dabar sako, kad kolegoms atėjo laikas paremti premjerę.

Tačiau kiti tebespaudžia Th. May iš naujo derėtis dėl sutarties su ES, kad būtų pataisytas prieštaringai vertinamos apsidraudžiamosios priemonės (backstop), turinčios po „Brexit“ užtikrinti atvirą sieną tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos, nors anksčiau tokios premjerės pastangos žlugo.

Kad ir kas nutiktų artimiausiomis dienomis, pasikeitusi Th. May taktika gali išprovokuoti didelę Konservatorių partijos krizę.

„Dabar prie Konservatorių partijos artėja tobula audra, – sakė politikos analitikas Matthew Goodwinas. – Dauguma konservatorių rinkėjų bjaurisi Corbynu ir remia išstojimą be sutarties.“

Ekspertas atkreipė dėmesį, kad artėjant kitą mėnesį vyksiantiems vietos valdžios rinkimams „nebe viena, o dvi kietojo „Brexit“ partijos – „Brexit“ partija ir UKIP – mina joms (didžiosioms partijoms) ant kulnų“.

Tinklalapio „ConservativeHome“ redaktorius Paulas Goodmanas sakė, kad yra tikimybė, jog Th. May sutartį pavyks prastumti, jeigu premjerė pasiūlytų įstatymų leidėjams dėl jos balsuoti ketvirtąjį kartą.

Vis dėlto jis perspėjo: „Daugelis sudarančiųjų partijos „Brexit“ šalininkų daugumą laikys ją... pasiruošusia suskaldyti savo partiją dėl didesnio gėrio.“

A. Merkel vyksta į Dubliną

Britų premjerės staigų pozicijos pasikeitimą ES lyderiai vertino atsargiai. Jie nori, kad išstojimo klausimas būtų išspręstas iki Europos Parlamento rinkimų, prasidėsiančių gegužės 23 dieną.

Kaip sakė iždo sekretorius Philipas Hammondas, tikimasi, kad Briuselis per viršūnių susitikimą balandžio 10 dieną pasiūlys ilgesnį atidėjimą nei planuoja Britanija, bet Londonas norės sutrumpinti tą periodą, kai tik bus pasiektas „Brexit“ susitarimas.

„Visiems būtų naudinga, kad mes tuo momentu pereitume į įgyvendinimo periodą“, – televizijai ITV sakė jis.

Tuo metu Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį turi lankytis Dubline ir su Airijos premjeru Leo Varadkaru aptarti „Brexit“.

Ji yra pažadėjusi „iki paskutinės valandos kovoti“, kad būtų išvengta Britanijos išstojimo be sutarties. Tokio scenarijaus atveju labiausiai nukentėtų vienintelė JK sausumos kaimynė Airija.