Opozicijos kovotojai anksčiau šią savaitę susitarė su režimo pajėgomis ir jų sąjungininkais dėl ugnies nutraukimo sukilėlių miestuose Talbisoje, Rastane ir Huloje centrinėje Chomso provincijoje.

„Kovotojai antrą dieną iš eilės perduoda savo sunkiuosius ir vidutinius ginklus Rusijos ir režimo pajėgoms“, – pranešė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Tarp perduodamų ginklų yra artilerijos pabūklų ir kulkosvaidžių, sakė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas.

„Kai perdavimas bus baigtas, išvykti norintys sukilėliai bus evakuoti drauge su civiliais“, – naujienų agentūrai AFP sakė R. Abdel Rahmanas.

Susitarimas dėl minėtų trijų miestų yra panašus į kitus susitarimus, pastaruoju metu sudarytus Sirijoje, daugiausia aplink sostinę Damaską.

Sukilėliai ir civiliai galės saugiai išvykti į sukilėlių kontroliuojamą Džarabuluso miestą Alepo provincijoje ir kaimyninę Idlibo provinciją, kurių vyriausybė daugiausia nekontroliuoja, pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA.

Pranešime nurodoma, kad pagal susitarimą į minėtus tris miestus grįžta vyriausybinės institucijos ir atidaromas svarbus greitkelis, vedantis iš Damasko per Homsą į antrą pagal dydį šalies miestą Alepą Sirijos šiaurėje. Šio kelio atgavimas buvo svarbus režimo karinių operacijų tikslas.

Talbisa, Rastanas ir Hula yra vadinamojoje „deeskalavimo zonoje“, dėl kurios prieš metus susitarė opoziciją remianti Turkija ir režimo sąjungininkai Iranas bei Rusija.

Iš viso buvo numatytos keturios zonos ir iš pradžių apšaudymas sumažėjo, bet vėliau smurtas vėl suintensyvėjo.

Vieną šių zonų, Rytų Gutą, Sirijos vyriausybė atkovojo praėjusį mėnesį, po du mėnesius trukusio intensyvaus puolimo, kuris baigėsi priverstine sukilėlių ir civilių evakuacija.

Chomso rajone, kur buvo pasiektas susitarimas, veikianti sukilėlių frakcija „Jaish al Izza“ yra sakiusi, kad atmeta susitarimą, ir pažadėjo likti savo fronto linijose.

Tai jau trečias toks perkėlimo susitarimas Chomso provincijai. Pagal ankstesnius du iš paties miesto autobusais buvo išvežta tūkstančiai žmonių.