Šis susitikimas yra naujausias Sirijos ir JAE, kurie 2012 metų vasario mėnesį nutraukė ryšius su Damasku, santykių atšilimo ženklas.

B. al Assadas susitiko su faktiniu JAE vadovu, Abu Dabio kronprincu šeichu Mohammedu bin Zayedu Al-Nahyanu ir aptarė abiejų šalių „broliškus santykius“, pranešė naujienų agentūra WAM.

Jie taip pat aptarė pastangas „prisidėti prie saugumo, stabilumo ir taikos stiprinimo arabų regione ir Artimuosiuose Rytuose“, pridūrė ji.

Šeichas Mohammedas išreiškė viltį, kad šis vizitas „sudarys sąlygas Sirijoje ir visame regione įsivyrauti gėriui, taikai ir stabilumui“, pranešė WAM.

Abu vadovai taip pat aptarė būdus, kaip „išsaugoti Sirijos teritorinį vientisumą ir išvesti užsienio pajėgas iš šalies“, taip pat priemones, kaip teikti „politinę ir humanitarinę paramą Sirijai“.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA teigė, kad susitikimas padėjo „sustiprinti abiejų šalių bendradarbiavimą“.

Sirijos prezidentūros išplatintose nuotraukose taip pat matyti, kad per vienos dienos vizitą B. al Assadas susitiko su Dubajaus valdytoju šeichu Mohammedu bin Rashidu Al-Maktoumu.

Sankcijos Sirijai

Dešimtmetį trunkantis konfliktas ir žiaurios sankcijos pakirto Sirijos ekonomiką, o Arabų lyga, prieš 11 metų prasidėjus karui, sustabdė Damasko narystę.

Apie pusė milijono žmonių žuvo, o milijonai buvo priversti palikti namus, kai 2011 metais visoje šalyje prasidėjo protestai prieš vyriausybę, kurie vėliau buvo žiauriai numalšinti.

Protestai peraugo į niokojantį ir sudėtingą karą, į kurį įsitraukė daugybė veikėjų, įskaitant džihadistų grupuotes ir regionines bei tarptautines galias.

2018 metų gruodžio mėnesį JAE vėl atidarė savo ambasadą Damaske, taip siekdami grąžinti Sirijos vyriausybę į arabų šalių gretas.

Po šio žingsnio JAE praėjusių metų kovą pakvietė Siriją sugrįžti į Arabų lygą, kuri buvo viena iš pagrindinių jos narystės sustabdymo šalininkių.

Lapkritį JAE diplomatijos vadovas pirmą kartą nuo konflikto pradžios susitiko su B. al Assadu Sirijos sostinėje, o JAV pasmerkė pastangas normalizuoti ryšius su „diktatoriumi“.

Kaip pranešė „Reuters“, JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price‘as pakartojo, kad Vašingtonas ir toliau nepritaria pastangoms normalizuoti ryšius ar reabilituoti B. al Assadą. Jis teigė, kad JAV neatšauks ir nepanaikins sankcijų Sirijai, kol nebus padaryta pažangos siekiant politinio konflikto, išsivysčiusio iš sukilimo prieš B. al Assadą ir nusinešusio šimtų tūkstančių žmonių gyvybes, sprendimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją