„Vis dar klausomės komentarų ir turime palaukti veiksmų, tuomet ir nuspręsime“, - sakė B.al Assadas interviu Irano televizijai.

J.Kerry interviu, kuris buvo parodytas sekmadienį, sakė, kad Jungtinės Valstijos turės derėtis su B.al Assadu dėl politinės pereigos Sirijoje.

Vašingtonas ilgą laiką tvirtino, kad B.al Assadas turi būti pakeistas per suderėtą politinę pereigą, bet bendro priešo – griežtosios linijos kovotojų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) – iškilimas, regis, sušvelnino Vakarų poziciją Sirijos lyderio atžvilgiu.

Sirijos žmonės: J. Kerry komentarai „pripažįsta Al Assado legitimumą“

JAV valstybės sekretoriaus pareiškimas, kad Vašingtonas turi derėtis su Damasko režimu, patvirtina Sirijos prezidento Basharo al Assado „legitimumą“, pirmadienį tikina sirų žiniasklaida.

Dienraštis „al Watan“ nurodė, jog J.Kerry komentarai šeštadienį duotame interviu taip pat „atveria duris į naują politinių derybų etapą“.

Interviu, kuris buvo parodytas sekmadienį, J.Kerry nepakartojo standartinės JAV frazės, kad B.al Assadas prarado visą teisėtumą ir turi trauktis.

„Galiausiai turime derėtis“, – pasakė jis, kai buvo paklaustas televizijos „CBS News“, ar sutiktų derėtis su Sirijos lyderiu.

Per Sirijos pilietinį karą, kuris tęsiasi jau penkti metai, žuvo šimtai tūkstančių žmonių, o milijonai turėjo palikti savo namus.

Prancūzija: Sirijos prezidentas negali likti valdžioje

Prancūzija pirmadienį pareiškė nepritarianti deryboms su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu, nors JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry užsiminė apie derybų su Sirijos lyderiu galimybę.

Atsakydama į J.Kerry pareiškimą Prancūzijos užsienio reikalų ministerija priminė ministro Laurent'o Fabiuso vasario pabaigoje pasakytus žodžius, jog derybose, kurios atvertų kelią vienybės vyriausybės sudarymui, turi dalyvauti dabartinio režimo elementai ir opozicijos nariai.

„Aišku, kad mūsų požiūriu Basharas al Assadas negali būti įtrauktas į šią struktūrą“, – pareiškė Užsienio reikalų ministerija, cituodama L.Fabiusą.

Sekmadienį parodytame interviu J.Kerry sakė, kad Jungtinės Valstijos turės derėtis su B.al Assadu dėl politinės pereigos Sirijoje.

Vašingtonas ilgą laiką tvirtino, kad B.al Assado neturėtų būti per suderėtą politinę pereigą, bet bendro priešo – griežtosios linijos kovotojų grupuotės „Islamo valstybė“ – iškilimas, regis, sušvelnino Vakarų poziciją Sirijos lyderio atžvilgiu.