Penktadienį vykusiame susitikime su Rusijos specialiuoju pasiuntiniu Sirijai Aleksandru Lavrentjevu Sirijos prezidentas aptarė dedamas pastangas dėl komiteto suformavimo.

Prieš kelias dienas Sirijos vyriausybė ir Jungtinių Tautų (JT) pasiuntinys Sirijai Geiras Pedersenas paskelbė apie „pažangą“, siekiant suformuoti Konstitucinį komitetą.

G. Pedersonas sakė, kad jie „yra labai arti susitarimo dėl Konstitucinio komiteto įkūrimo“.

Komiteto formavimas stringa dėl nesutarimų, kokie asmenys turėtų jį sudaryti. Komitetą turi sudaryti 150 narių: 50 Sirijos režimo parinktų narių, 50 – opozicijos ir dar 50 – JT pasiuntinio.

JT viliasi, kad Konstitucinio komiteto suformavimas bus pirmas žingsnis naujos Konstitucijos ir naujų rinkimų link.

Sirijos pilietinis karas vyksta nuo 2011 metų. Nors buvo surengta daugybė Jungtinių Tautų vadovaujamų taikos derybų etapų, nepavyko rasti karo sprendimo. Karas pareikalavo daugiau kaip 370 000 žmonių gyvybių.
Pastaraisiais metais paraleliai JT vadovaujamoms deryboms vyksta režimo sąjungininkės Rusijos ir Sirijos sukilėlių rėmėjos Turkijos vadovaujamos derybos.

Rusijos remiamos Sirijos režimo pajėgos nuo 2015 metų atėmė didžiules teritorijas iš sukilėlių ir džihadistų ir dabar kontroliuoja apie 60 proc. šalies teritorijos.